Actie "Stop corona, red de biodi­ver­siteit", de tussen­stand......


....en een overzicht van de ideeën en suggesties die we binnen hebben gekregen

30 maart 2021

Wat worden we enorm blij van de reacties die we binnenkrijgen van inwoners van onze gemeente die, net als wij, blij worden van een groener en biodiverser Apeldoorn.

De meeste reacties en voorstellen die we ontvingen gaan over de verstening en de tips die hierover binnenkwamen zijn gemakkelijk te realiseren.

 • verwijderen van tegels weg op plekken die niet of nauwelijks in gebruik zijn, bijvoorbeeld rondom lantaarnpalen.
 • aanleg van geveltuinen
 • meer heggen in plaats van hekken
 • meer vogelkasten en bijen/insectenhotels ophangen
 • bomen en vlinderstruiken planten rondom parkeerplaatsen bij winkelcentra (al was het alleen maar omdat mensen dan hopelijk minder snel geneigd zijn er afval neer te gooien)
 • aanleggen van moestuintjes bij scholen en ook in woonwijken om kinderen te leren hoe ze met dieren en planten moeten omgaan.
 • grasperken met bloemen inzaaien

We kregen ook veel ideeën om mensen te belonen of aan te moedigen hun eigen omgeving groen te maken.

 • de gemeente die iedere nieuwe bewoner van Apeldoorn een bijenhotel geeft
 • een makelaar die iedere klant aan wie hij of zij een huis verkoopt een pakketje met bloemenzaad geeft of een bon voor een tuincentrum
 • de gemeente die het aanleggen van een eigen moestuin beloont met planten en zaden en mensen die onnodig een boom kappen beboet
 • een bomenactie, inwoners van Apeldoorn krijgen een gratis boom
 • woningbouwverenigingen die nieuwe bewoners een service aanbieden om te helpen met de aanleg en onderhoud van de voortuin
 • een ecologische subsidie zoals korting op de aanschaf van een egelhuis, vleermuizenkast, egelpoort en bloemenzaad.

We ontvingen ook een prachtig uitgewerkt bomenplan om meer wilgen te planten van de takken die ieder jaar weggegooid worden wanneer de wilgen geknot zijn. De takken kunnen echter ook weer gebruikt worden om nieuwe bomen te planten. Er zijn rondom Apeldoorn voldoende sloten waar knotwilgen geplant kunnen worden. Zo wordt het landschap verfraaid met veel meer bomen en knotwilgen langs de randen van een sloot leveren ook nog eens een mooi Hollands sfeerplaatje op.

Een ander prachtig initiatief kregen we uit Klarenbeek van de familie Engel. Zij redden bomen en planten die anderen uit hun tuin weg willen hebben. Ze graven de boom of plant zelf uit en geven deze een plek in hun eigen tuin. Hun idee: creëer een soort marktplaats voor bomen, planten en struiken die op een bepaalde plek weg moeten. Voordat ze gekapt worden krijgt iedereen de kans om de boom, plant of struik gratis op te halen, wel zelf uitgraven natuurlijk.

Wij hebben ook nog een leuk idee voor iedereen die de eigen tuin wil vergroenen. Het NK Tegelwippen is vandaag van start gegaan en ook Apeldoorn doet dit jaar mee. Welke gemeente wipt dit jaar de meeste tegels? De teller in Apeldoorn staat op dit moment op 1 tegel dus dat kan veel beter.

Maak gebruik van het prachtige lenteweer en ga aan de slag in je tuin. Haal die tegels eruit en meld het aantal op de website van het NK Tegelwippen: https://nk-tegelwippen.nl/ Op de website staan ook leuke tuininspiratie ideeën hoe je de plek van de gewipte tegels weer mooi kunt opvullen met groen.

Op dit fimpje zie je precies hoe het in zijn werk gaat.

Heb jij ook een nog een leuk idee om je eigen omgeving te vergroenen en zo de biodiversiteit te vergroten? Stuur het naar ons toe via pvdd@apeldoorn.nl Als dank voor je inbreng krijg je van ons een zaadbom, een pakketje met zaden van planten en bloemen waar insecten en vlinders dol op zijn. Die kun je dan planten op een plek die van jou wat meer biodiversiteit verdient.

Op woensdag 21 april organiseren we een webinar waarin de leukste en beste ideeën gepresenteerd zullen worden dus houd deze avond alvast vrij in je agenda

Gerelateerd nieuws

Energieneutraliteit in Apeldoorn

Apeldoorn wil voor 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat er dan evenveel groene energie wordt opgewekt als er wordt geb...

Lees verder

Aanleg zonneparken lijkt voorrang te krijgen op zon op het dak

De Partij voor de Dieren vindt het heel belangrijk dat onze samenleving zo snel mogelijk overstapt naar duurzame energiebronn...

Lees verder