Nieuws van het Netwerk Apeldoorn
Maart 2025
Clean-up actie in samenwerking met de Partij voor de Dieren-fractie van het Waterschap Vallei en Veluwe
Op 22 maart was het Wereldwaterdag, een dag die in 1993 door de Verenigde Naties werd ingesteld. Sinds 2009 worden er ook in Nederland activiteiten georganiseerd rond deze dag, die aandacht vraagt voor waterverspilling, -veiligheid, -vervuiling, waterschaarste, en voor periodes van droogte en overstromingen.
De landelijke Opschoondag, een jaarlijks evenement georganiseerd door Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation, viel dit jaar eveneens op 22 maart. Dit bood een mooie gelegenheid voor de eerste gezamenlijke actie van de Partij voor de Dieren-netwerken in de regio van het Waterschap Vallei en Veluwe. De netwerken uit Renkum en Apeldoorn organiseerden deze middag.
Arjan Groters, algemeen bestuurslid van de Partij voor de Dieren in het Waterschap Vallei en Veluwe, hield een korte toespraak over zijn werk en het belang van water voor iedereen. Daarbij werd ook gesproken over de bever en vissen, dieren die in het water leven maar vaak niet zichtbaar zijn voor mensen. Deze dieren hebben als eerste last van slechte waterkwaliteit, die vaak door menselijke activiteiten wordt veroorzaakt. De biodiversiteit lijdt onder deze vervuiling. In Nederland hebben we zelfs het slechtste water van Europa. Maar helpt het om afval langs het water op te ruimen? Absoluut, want elk stukje zwerfafval vormt een direct gevaar voor de dieren én de waterkwaliteit. Dieren kunnen vast komen te zitten in het afval, en het plastic breekt af in kleine deeltjes die zich als "plastic soep" in het water bevinden. Dit komt uiteindelijk in de magen van waterdieren en in de zee terecht. Daarom is elk stukje plastic dat niet in het Apeldoorns Kanaal belandt belangrijk.
Met een groep van vijftien mensen hebben we in slechts één uur tijd een aanzienlijk stuk van het kanaal en de oevers schoongemaakt. We vonden opvallend veel snoeppapiertjes, de gebruikelijke peuken, bierflesjes, plastic verpakkingen, maar ook fietstassen en een batterij. Het is fijn dat dit afval nu niet meer in het kanaal kan belanden. Een deel van het afval komt van de PMD- en papiercontainers bij supermarkten. Als mensen het afval niet goed in de containers stoppen, waait het gemakkelijk richting het kanaal. Hoe zonde is dat! Het zou geweldig zijn als er afscheidingen rondom die containers komen. Ook zagen we veel peuken bij de bankjes langs het kanaal, bankjes die geen prullenbakken hebben. Dat is echt jammer!
Tijdens het opruimen hebben we ook genoten van het mooie weer en we ontvingen complimenten van voorbijgangers. Hoewel we het natuurlijk niet voor de complimenten doen, is het altijd leuk om positieve reacties te krijgen.
Wil jij de volgende keer ook meehelpen? Meld je dan aan via apeldoorn@partijvoordedieren.nl.
Maart 2025
Verslag van de lezing over Permacultuur door Maranke Spoor
Op 7 maart was het Theehuis in het Westenenkerpark in Apeldoorn goed gevuld met geïnteresseerden voor een door YaBasta! avondschool voor wereldversleutelaars en Partij voor de Dieren netwerk Apeldoorn georganiseerde lezing over permacultuur. De lezing werd gegeven door Maranke Spoor. Zij begon haar lezing met een introductie over zichzelf en haar motivatie om docent permacultuur te worden. Dat is zij inmiddels al meer dan 13 jaar. In die tijd heeft ze ook diverse boeken over permacultuur herschreven, geschreven en vertaald.
Maranke Spoor legde uit dat permacultuur meer is dan alleen tuinieren; het is een manier van leven en een filosofie van samenwerking met de natuur in plaats van tegen de natuur in te gaan werken. Dit principe vinden we ook terug in de verhalen en tradities van oude volkeren, zoals de indianen en de aboriginals. Helaas is veel van hun kennis verloren gegaan. Dat is jammer.
In Nederland zijn veel monocultuurakkers, zoals maisvelden en weilanden. Deze velden hebben een lage biodiversiteit en vereisen veel onderhoud om hun monocultuur te behouden. Maranke Spoor (en de Partij voor de Dieren ook) pleit voor een overstap naar natuurherstellende landbouw, waarbij biodiversiteit wordt vergroot door gemengde begroeiing en een meer natuurlijke inrichting van landbouwgronden. Een voorbeeld hiervan is het volgende: Een grasveld met kruiden is veel beter dan een standaard saai weiland. Als je in het grasveld kruiden laat groeien en een paar bomen hebt staan (of zelfs een boomgaard) is dat nog mooier. Laat in de boomgaard kippen scharrelen en schapen grazen en je hebt een heel mooi ecosysteem met veel biodiversiteit.
Deze regel geldt ook voor particuliere tuinen: hoe strakker een tuin is aangelegd, hoe minder biodiversiteit deze tuin bevat. Door rommelhoekjes te maken, meer verschillende soorten groen in je tuin te hebben, dieren de ruimte te geven (bijvoorbeeld door de aanleg van een egelsnelweg, het ophangen van een insectenhotel en nestkastjes en/of een kleine vijver aan te leggen) kan de biodiversiteit vrij simpel worden verhoogd.
Bij het ontwerpen van een permacultuurtuin begin je met de grote lijnen, zoals de plaatsing van bomen of de plek waar ze al staan, de aanleg van paden en de plek voor struiken. Vervolgens werk je toe naar kleinere planten, terwijl je daarbij continu observeert en reageert op de natuur. Een belangrijk aspect van permacultuur is het leren afleren van gewoonten die niet in harmonie zijn met de natuur. Spoor illustreerde dit met een voorbeeld uit de veehouderij: koeien begraven hun mest niet, waarom doen wij dat dan wel? Dit soort gewoonten zijn eigenlijk best raar dus. Afleren is het devies. En dat is lastig voor veel mensen. Net als niet te veel willen en de tuin zo netjes mogelijk te hebben.
Permacultuur draait niet alleen om duurzaam tuinieren, maar ook om de zorg voor mensen en eerlijk delen. Volgens deze visie is er genoeg voor iedereen als we de aarde niet uitputten en onze hulpbronnen gelijk verdelen.
Maranke vertelde dat de principes van permacultuur ook toepasbaar zijn op de financiële sector. De huidige economische structuren zorgen ervoor dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer. Denk hierbij aan rente en aan de (on)mogelijkheid om te sparen. Ze stelde dat een eerlijkere verdeling van geld en middelen veel leed zou kunnen voorkomen. Een weggeefwinkel, waar spullen gratis worden gedeeld zonder dat geld een rol speelt, is volgens haar een mooi voorbeeld van permacultuur. Het verbindt mensen en stimuleert een circulaire economie waarin niets verspild wordt. Ook iets waar de Partij voor de Dieren helemaal achter staat.
Permacultuur gaat dus niet alleen om tuinieren, het is een manier van leven, van delen wat er is en van onderdeel van een oplossing zijn in plaats van onderdeel van een probleem. We moeten de natuur veel meer haar gang laten gaan en niet alles maakbaar willen laten zijn. Werk met de natuur mee en niet tegen haar in. Doe vooral niet te veel, dat is het beste voor meer biodiversiteit.
Mensen die meer willen weten over permacultuur, kunnen terecht op de website www.marankespoor.nl. Daar is ook een gratis e-book te downloaden.
Zelf kwamen wij deze avond tot de conclusie dat de lezingen die de Partij voor de Dieren samen met YaBasta! organiseert ook permacultuur is. Ook wij verbinden graag en zijn liever bezig met oplossingen dan met problemen.
januari 2025
Lezing dierethicus Willem Vermaat
Op 24 januari organiseerde YaBasta! avondschool voor wereldversleutelaars en Partij voor de Dieren Apeldoorn een lezing in het gastvrije café Nova. Onze gast was dierethicus Willem Vermaat, die ons meenam in de wereld van het carnisme aan de hand van zijn boek Waarom drinken we geen hondenmelk?
De kern van het carnisme
In zijn boek bespreekt Willem Vermaat het begrip carnisme, een term die hij gebruikt voor mensen die geen veganist zijn, oftewel mensen die dierlijke producten consumeren en gebruiken. Volgens Vermaat bestaat er geen middenweg zoals vegetariër zijn: je gebruikt dieren voor eigen gewin, of je doet dat niet
Carnisme is diepgeworteld in onze samenleving. Dit wordt al duidelijk in de manier waarop kinderen leren over dieren. Een bekend voorbeeld dat Willem noemde is de vraag: "Wat doet de koe?" Het gangbare antwoord is niet alleen "boe" maar ook "melk geven". Dit suggereert dat koeien er zijn om melk te produceren, terwijl de melk oorspronkelijk bedoeld is voor hun eigen kalfjes en niet voor ons. Toch vindt de maatschappij het normaal om koeienmelk te drinken, maar het idee van menselijke melk voor volwassenen wordt als vreemd beschouwd. En hondenmelk? Dat is helemaal raar. Waarom zou je dat nou doen? Dit illustreert de inconsequenties in ons denken over dierlijke producten.
Carnisme als keuze
Een van de kernpunten van Willem Vermaats betoog was dat carnisme, net als veganisme, een bewuste keuze is. Toch wordt veganisme vaak gezien als radicaal, lastig en ongezond, terwijl het doden en gebruiken van dieren als normaal wordt beschouwd. Veel vleeseters menen dat dierlijke producten essentieel zijn vanwege de voedingsstoffen die ze bevatten. Onderzoek wijst echter uit dat een plantaardig dieet alle benodigde voedingsstoffen kan bieden. De reden dat deze overtuiging voort blijft bestaan, is de enorme invloed van de agro-industrie, die krachtiger is dan de gemiddelde veganist die de wereld anders wil zien.
Dierenleed door menselijk ingrijpen
Vermaat gaf diverse voorbeelden van hoe dieren door menselijk toedoen worden gemanipuleerd en misvormd. Zo hebben koeien onnatuurlijk grote uiers door selectieve fokprogramma’s en leggen kippen bijna dagelijks een ei door menselijke inmenging, Ook worden staarten en snavels verwijderd om te voorkomen dat dieren elkaar in hun door de mensen veroorzaakte leefomstandigheden verwonden. Als we dergelijke praktijken zouden toepassen op huisdieren zoals honden en katten, zou er veel ophef ontstaan. Toch wordt dit bij landbouwdieren als normaal beschouwd. Raar toch?
Filosofische overpeinzingen over carnisme
Als ethicus ging Willem Vermaat ook in op de filosofische kant van het carnisme. Hij benadrukte dat dieren kunnen lijden en dat het voorkomen van leed belangrijker is dan het vergroten van iemand anders' geluk. Mensen zijn zelf ook dieren, zoogdieren om precies te zijn, en de scheiding tussen "mens" en "dier" is kunstmatig. Door onszelf te beschouwen als onderdeel van de dierenwereld in plaats van erboven te staan, zou de discussie over dierenrechten er heel anders uitzien. We moeten daarom af van de term mens en dier en die vervangen door menselijke en niet menselijke dieren.
Taalgebruik en de acceptatie van dierenleed
Volgens Vermaat speelt taal een grote rol in de manier waarop we omgaan met dieren. We eten "kip" en niet "een kip", omdat de laatste formulering het individu zichtbaar maakt en te confronterend is. Door dieren te reduceren tot producten, wordt het makkelijker om hun lijden te negeren.
Tot slot gaf Willem een prikkelende suggestie mee: vraag een vleeseter eens waarom hij of zij het doden van dieren voor eigen consumptie normaal vindt, en waarom het zo problematisch is dat iemand ervoor kiest om diervriendelijk te eten. Wie zich verder in dit onderwerp wil verdiepen, kan zijn boek lezen en het vervolgens cadeau doen aan een carnist om zo het gesprek op gang te brengen.
Hopelijk draagt deze avond bij aan een meer bewuste en diervriendelijke samenleving.
januari 2025
Eerste nieuwsbrief PvdD Netwerk Apeldoorn in 2025
Nu de dagen weer langer/lichter worden, is er weer tijd en ruimte voor actie. Daarover lees je alles in de 1e nieuwsbrief van dit jaar. 5 pagina's vol met leuke dingen. Met hopelijk voor ieder wat wils.
Deel de nieuwsbrief gerust in je eigen omgeving. Hoe meer mensen het lezen, hoe meer mensen we kunnen bereiken met onze activiteiten. Bij vrijwel alle activiteiten is iedereen welkom. Dus ook de buren, vrienden, familie en collega's die geen lid zijn van onze partij. Mochten jullie vragen of opmerkingen hebben n.a.v. de nieuwsbrief dan lees ik die graag.
Met vriendelijke groeten,
Jacky Kroon, aanspreekmens Partij voor de Dieren netwerk Apeldoorn
Januari 2025
Jaarverslag 2024
Het jaarverslag 2024 van het Netwerk van de Partij voor de Dieren is uit en is een goed gevuld document van een mooi jaar vol mooie en bijzondere evenementen en acties, georganiseerd door Jacky Kroon, tevens aanspreekmens van het netwerk. Wil je het jaarverslag lezen, klik dan hier.
Januari 2025
Clean-up Oranjepark
Op 4 januari 2025 zijn wij het nieuwe jaar goed begonnen. We hebben met een aantal enthousiaste mensen (en hond) een schoonmaakactie in ons mooie Oranjepark gehouden. Ons moto hierbij was: opgeruimd het nieuwe jaar in. En dat is gelukt.
Ondanks de slechte weersvoorspellingen hebben we het droog gehouden tot we klaar waren en ook met de kou viel het erg mee. Wel zo prettig in deze donkere dagen na de kerst.
Wat kwamen we zoal tegen tijdens het schoonmaken? Heel veel vape spullen, kapotte drankflessen, blikjes, houten bestek, een kerstbal, redelijk wat vuurwerkresten, een boel wattenschijfjes, een bord, een potje zelfgemaakte kweeperengelei (laten staan voor iemand die er zin in heeft) en uiteraard de gebruikelijke peuken. Ook lagen er veel snoeppapiertjes, kauwgom en er stond zelfs een emmer.
In een uur tijd is het Oranjepark een stuk schoner geworden. En daar gaat het uiteindelijk om. Elk stukje afval dat er niet meer ligt is winst. Zowel voor de vogels als voor het park en de vijver.
Doe mee!!
Is je goede voornemen voor dit nieuwe jaar om je meer in te zetten voor het welzijn van onze natuur en de dieren? Vind je het leuk om met ons mee te doen?
Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen die willen helpen Apeldoorn schoon te houden en zich willen inzetten om de Partij voor de Dieren groter te maken en het gedachtegoed van de Partij voor de Dieren nog meer bekendheid te geven.
Ben je lid van de Partij voor de Dieren en wil je meehelpen om onze idealen te verwezenlijken? Jouw bijdrage is van harte welkom!
Netwerk Apeldoorn
Partij voor de Dieren Netwerk Apeldoorn is een heel diverse club mensen die samen het gedachtegoed van de partij uitdragen in onze stad en de directe omgeving. Iedereen heeft unieke kennis, vaardigheden en interesses en dat maakt dat we samen een grote verscheidenheid aan activiteiten kunnen organiseren. Bovendien hebben we het ook heel gezellig samen!
Wat doen we dan zoal? We ruimen zwerfafval op, we flyeren, organiseren informatieve thema-avonden, fietstochten, excursies en lezingen en in verkiezingstijd voeren we natuurlijk campagne!
Wil jij je ook actief inzetten voor de partij? Wat leuk! Je kunt je aansluiten bij ons netwerk door een mailtje te sturen naar apeldoorn@partijvoordedieren.nl Alle hulp wordt gewaardeerd, van groot tot klein!
De volgende clean-up in het Oranjepark is op donderdag 1 mei.
december 2024
Zesde nieuwsbrief PvdD Netwerk Apeldoorn
De Partij voor de Dieren Netwerk Apeldoorn heeft een nieuwe nieuwsbrief uitgebracht met een terugblik op de vele leuke activiteiten die de laatste tijd zijn georganiseerd en een vooruitblik op activiteiten die nog in planning staan.
Wil je de Nieuwsbrief lezen? Klik dan hier!
Houd ook de agenda van deze website in de gaten voor de actuele stand van zaken.
Lezing Kees Klomp over Ecoliberalisme
Afgelopen oktober organiseerde het Partij voor de Dieren Netwerk Apeldoorn een lezing waarin Kees Klomp vertelde over Ecoliberisme. Hieronder volgt een verslag over deze boeiende avond.
Hoe komen we uit de crises? Een lezing over Ecoliberalisme door Kees Klomp
Soms lijkt het of de wereld, zoals we die kenden, voor onze ogen ineenstort. Het is crisis na crisis. Volgens betekeniseconoom Kees Klomp is dat terug te voeren op één en dezelfde crisis. Eentje die zich niet buiten ons afspeelt, maar in ons vastgelopen economische systeem. In deze kapitalistische wereld proberen we spanningen te dempen door onze materiële behoeften te bevredigen. Maar dat helpt ons niet. Hoe komen we daaruit? Op 11 oktober organiseerden de Partij voor de Dieren samen met Ya Basta, avondschool voor wereldversleutelaars, een lezing over Ecoliberalisme door Kees Klomp. Hij nam ons in deze interessante lezing mee in de wereld van economen, hoe we vastgelopen zijn en hoe we eruit kunnen komen. Hoe ziet de wereld eruit volgens de spreker van de duurzame troonrede 2024?
Realitycheck: de staat van de wereldeconomie
Zijn verhaal begint somber. Er zijn nu heel veel problemen. In 2050 kost klimaatverandering ons 20% van de totale wereldeconomie. Milieuvervuiling kost 9 miljoen doden en 4,6 miljoen euro per jaar. Het biodiversiteitsverlies kost de komende 10 jaar in het Verenigd Koninkrijk 12% van het Bruto Binnenlands Product, bijvoorbeeld doordat planten niet meer goed bestuift worden door insecten. In Nederland zijn de kosten nog niet berekend, maar het biodiversiteitsverlies is hier groter dan in het Verenigd Koninkrijk. Dus aangenomen mag worden dat de kosten hier hoger zijn. Ondertussen gaan de winsten van bedrijven voor twee derde nog steeds ten koste van mens, natuur en milieu. En sinds 2016 hebben 57 bedrijven 80% van de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt.
Vastgelopen economisch systeem
De huidige economie is gericht op financiële groei. Maar oneindige groei op een eindige planeet kan niet. En zo doorgaan kost ons heel veel geld. Milieubescherming is niet langer iets voor groene gekkies, maar ook enorm belangrijk voor de economie. Daarom gaan steeds meer beleggers zich met het milieubeleid van bedrijven bemoeien. Het huidige systeem kan echter niet meer herstellen met kleine aanpassingen. Als we zo doorgaan, nemen de kosten steeds meer toe door overstromingen, bosbranden, mislukte oogsten etc. Dat zal de schuldenproblematiek verergeren. Uiteindelijk zullen banken omvallen en de economie zal instorten. Om dat te voorkomen, is er echt een systeemverandering nodig.
Bestaanspijn en materieel genot
Het leven op aarde bestaat uit allerlei afhankelijkheidsrelaties. Maar het dominerende economisch model gaat uit van individuele keuzes en vraag en aanbod. Daarnaast gaat het model uit van materiële behoeften, zoals de Maslow pyramide. Maar mensen (homo florens) zijn niet alleen materieel gedreven, maar ook emotioneel, sociaal en spiritueel. En voor die behoeften is nauwelijks aandacht in onze materiële wereld. En dat geeft ons bestaanspijn. Dat lossen we op door genotsmiddelen. We kopen spullen die we niet nodig hebben, we vliegen de hele wereld door, zoeken sensatie etc. Naar schatting 75% van de economie is niet gericht op de noodzakelijke materiële behoeften, maar op genot. Vullen we zo het gat aan onze immateriële behoeften? Nee. Maar we verergeren de problemen op aarde wel.
Floreren in plaats van groeien
Waar wij nu vooral behoefte aan hebben is zingeving in een existentiële economie. Bijvoorbeeld door er te zijn voor elkaar, vrijwilligerswerk en sociaal contact. De dingen die je je herinnert vlak voor je dood gaat. Je grote huis en dure spullen zijn dan niet meer van belang. Kees Klomp roept ons op om met elkaar te werken aan een nieuwe economie, de betekeniseconomie, waarbij we zingeving voor materiële behoeften stellen. Op die manier komen we uit het vastgelopen systeem en uit de crises die onze wereld bedreigen. En zo eindigt Kees zijn verhaal toch hoopvol.
Meer weten?
Het boek Ecoliberalisme van Kees Klomp komt begin januari 2025 uit. We hebben met Kees afgesproken dat belangstellenden uit Apeldoorn en omgeving dit boek kunnen bestellen via apeldoorn@partijvoordedieren.nl . Het boek kost naar verwachting ongeveer €23. Als het boek geleverd kan worden, ontvang je een betaalverzoek en daarna worden de boeken (indien gewenst gesigneerd) afgeleverd in Apeldoorn. Wij zorgen dan voor de verdere distributie.
November 2024
Ledendag Partij voor de Dieren in Zwolle
Op 16 november was er een gezellige ledendag in Theater de Spiegel in Zwolle. We zijn er met een aantal Apeldoornse partijleden naartoe geweest. De middag was zeer goed verzorgd. Zowel qua catering (heerlijke vegan bonbons) als qua aankleding van het programma. Voorafgaand aan het programma was er in de foyer ruim de tijd om kennis te maken met elkaar, bekenden te ontmoeten, het bestuur en kamerleden aan te spreken en om langs diverse standjes te gaan.
Het programma in de grote zaal werd geopend door de voorzitter van het landelijk partijbestuur, Zwanny Naber. Zij vertelde onder andere dat de Partij voor de Dieren meer leden heeft dan de VVD en meer leden heeft dan het CDA. Beide zijn dat volgens de Nederlanders grote partijen. Nou wij zijn groter! Hoe leuk is dat? Daar mogen we trots op zijn. Door hun lidmaatschap geven onze leden de partij een goede basis om door te gaan met het opkomen voor dieren (inclusief de menselijke dieren) die niet voor zichzelf op kunnen komen.
Daarna waren er lezingen van Patrick Jansen (bioloog en onderzoeker, Wageningen Universiteit), columnist/spreker en regelmatig te horen in het programma Vroege Vogels. Hij vertelde dat sinds 1970 de biodiversiteit met 73% is afgenomen. Vooral de amfibieën, reptielen, de bodemdieren (wormen etc) en vissen zijn zwaar getroffen hierdoor. We zitten momenteel in een heuse biodiversiteitscrisis. Momenteel worden er 46.000 dieren met de dood bedreigd. De oorzaak hiervan? Dat is de diersoort die mens heet. Denk aan overbevissing, de jacht, de handel in (exotische)dieren, pesticiden- en mestvervuiling en stoffen als PFAS. Uiteraard spelen dierziekten en invasieve soorten ook een rol, maar ook daar is de mens de hoofdveroorzaker.
In 2050 moet deze crisis ten einde zijn. Met meer ruimte voor de natuur, minder vervuiling, natuurvriendelijke steden en een ecologische voetafdruk van de mens die een stuk kleiner is dan nu. Babette Porcelijn schreef hier ene boek over, Think Big, act now.
Wat kunnen wij doen? Organisaties en burgers stimuleren om groen te doen. Wees een inspiratiebron voor anderen.
Ingrid Visseren-Hamakers (hoogleraar Milieubeleid en Politiek, Radboud Universiteit en PvdD-Eerste Kamerlid) sprak over maatschappelijke verandering. Op papier is er al best veel goed geregeld. De praktijk is echter niet in orde. Het milieu heeft geen prioriteit, er is te weinig geld, te veel overleggen en te weinig menskracht voor de uitvoering. De economie is belangrijker dan de natuur. Terwijl juist de economische groei het probleem is. We moeten een ecologische groei willen. We moeten naar een liefdevolle samenleving, met compassie voor elkaar en een eerlijke economie. We moeten de natuur centraal stellen in plaats van de economie. De natuur kan prima zonder ons, wij kunnen niet zonder de natuur. We moeten naar een wereld waarin niet Shell het tempo bepaalt, maar organisaties als milieudefensie dat bepalen. We moeten kritisch kijken naar groei. De natuur mag groeien, de economie hoeft dat niet meer.
Discussiepanel:
"Hoe kunnen we de biodiversiteit ondersteunen?"
Qader Shafiq (Kleurrijk Groen)
Tom van de Beek (The Pollinators)
Janneke Hoekstra (Land van Ons)
Sacha van der Meer (Het Levend Archief)
Jesse Luijendijk (PvdD-wethouder Almere)
De 1e vier sprekers vertelden over hun initiatief, de laatste spreker vertelde over wat de politiek kan doen. Daar kwamen leuke dingen voorbij die we mogelijk ook in Apeldoorn kunnen gaan uitvoeren.
De uitkomst van de discussie was dat er al heel veel moois gebeurd in Nederland. Het is wel belangrijk om mensen met een migratieachtergrond te betrekken bij groene activiteiten. Zij vallen soms buiten de boot door taalproblemen.
De afsluiting van dit minicongres over biodiversiteit was in handen van Esther Ouwehand. Zij hield een motiverende speech. De bodemlijn daarvan was:
We hebben elkaar nodig om de wereld beter te maken dan die nu is. Mensen tegen elkaar ophitsen is niet de weg, compassievol met elkaar samenwerken wel.
Daarna was er nog tijd voor napraten, workshops volgen en borrelen.
Het was een leuke inspirerende middag. Het is altijd leuk om met gelijkgestemden samen te zijn.
November 2024
Speelgoed ruilbeurs
Dit jaar organiseerde ZeroWasteApeldoorn voor het eerst een echte Sintswap/kinderspeelgoeddruilbeurs, en wij waren erbij! Hoewel kinderspeelgoed niet direct een speerpunt is van de Partij voor de Dieren, sluit het ruilen van spullen perfect aan bij onze visie. We hebben al vaker samengewerkt met ZeroWasteApeldoorn bij de kledingruilbeurs, en deze speelgoedruil was een leuke nieuwe afwisseling. Als netwerk proberen we altijd activiteiten te bieden die voor iedereen interessant zijn. Dus voel je vooral welkom om mee te doen!
Dit jaar vond de Kinderspeelgoedruilbeurs plaats in het buurthuis aan de Maasstraat in het Zuiderpark, een fijne locatie in een kinderrijke buurt, wat goed te merken was aan de grote opkomst.
Met een team van vrijwilligers zijn we om 18.30 uur gestart met het ontvangen van het speelgoed. De 50 deelnemers konden punten verdienen door speelgoed in te leveren, die ze vervolgens konden gebruiken om ander speelgoed uit te kiezen. In totaal werden er 623 items ingeleverd, waarvan 76% een nieuwe eigenaar vond. Het overige speelgoed werd gedoneerd aan Kringloopwinkel De Hofstad en een aantal weggeefkasten, zodat het alsnog een nieuwe eigenaar kan vinden.
Het aanbod was gevarieerd: van babyspullen tot gezelschapsspellen, van poppen tot puzzels, en van boeken tot knuffels, inclusief een indrukwekkende knikkerbaan.
Al met al was het een geslaagde en gezellige avond, vol jeugdsentiment ("Oh ja, dat had ik vroeger ook!" of "Ooooh, dat had ik als kind ook wel willen hebben!"). We zagen veel blije gezichten en, het belangrijkste, al het geruilde speelgoed is niet op de afvalberg beland – en dat is precies waar we het voor doen!!
Heb je het gemist en denk je "Wat jammer, dat had ik ook leuk gevonden!"? Meld je dan aan via apeldoorn@partijvoordedieren.nl en houd onze website in de gaten voor toekomstige activiteiten.
Oktober 2024
Fietstocht nacht van de nacht 2024
Op zaterdagavond 26 oktober hebben we met een enthousiaste groep mensen een fietstocht door Apeldoorn gemaakt om aandacht te vragen voor lichtvervuiling. Nederland is namelijk een van de meest verlichte landen ter wereld. Naast lichthinder en energieverspilling verstoort lichtvervuiling ons natuurlijke ritme, zowel bij mensen als bij dieren, wat negatieve gevolgen heeft voor onze gezondheid en weerstand. De boodschap van de Nacht van de Nacht is dan ook duidelijk: Zet dat licht uit!
Kunstwerk gemaakt van miljoen lampjes
We begonnen bij het kunstwerk Reizend zand op het Stationsplein. Dit kunstwerk, bestaande uit 1,3 miljoen LED-lampen, draait dag en nacht op basis van een computerprogramma. Het blijft functioneren, ook als er niemand in de buurt is om het te bekijken, en zelfs overdag wanneer het minder goed zichtbaar is door het daglicht. De kosten voor dit kunstwerk? Minimaal 20.000 euro per jaar.
Lichtreclame
Vanuit het station fietsten we naar het winkel- en sportgebied de Voorwaarts. Waar normaal gesproken de Hornbach een baken van licht is, was het daar nu verrassend donker. Ook het omnisportcentrum was niet verlicht, maar de rest van het gebied was dat wel. De gekleurde lichtreclames van verschillende bedrijfspanden vielen enorm op. Dit licht wordt vaak gebruikt voor reclamedoeleinden, de uitstraling van het pand en de veiligheid. Maar de vraag is: is al dat licht echt nodig? ’s Nachts hoeven we die reclame niet continu te zien, en het kan best wat minder fel.
Veilig?
Veiligheid is vaak een gevoelskwestie, en dat is moeilijk te verwoorden. Natuurlijk begrijpen we dat er licht nodig is voor de veiligheid, maar dat kan vaak efficiënter. Met bewegingssensoren, schakelklokken en digitale systemen kan het licht precies afgestemd worden op de behoefte. De felheid van de lampen kan bijvoorbeeld met 70% omlaag.
Veel bedrijven denken door de inzet van LED-verlichting dat het niet zoveel kost, en laten de lampen maar branden. Of ze nemen aan dat de kosten toch wel worden doorberekend aan hun klanten, en laten het dus ook maar aan staan.
De tocht ging verder richting industrieterrein Apeldoorn-Noord. Onderweg verbaasden we ons over het aantal lantaarnpalen, waarvan sommige een bijzonder fel licht afgaven. Gelukkig waren er ook palen die het beter deden: deze hadden een afscherming bovenop, waardoor het licht direct op de weg viel in plaats van in alle richtingen te stralen.
Aangekomen op het industrieterrein, zagen we dat veel autobedrijven verlicht waren, evenals de lege openbare parkeerterreinen. Gelukkig maakte een groepje jongeren gebruik van de verlichting om daar te kunnen "chillen" — uiteraard met muziek en zwerfafval erbij.
Daarna was het tijd voor een welverdiende pauze bij WKZ Totaalinstallateur en WVM Elektrotechniek, waar we koffie en lekkers kregen. Theo Bouwmeester gaf ons een boeiende presentatie over de geschiedenis van verlichting en de moderne technieken om het licht effectief in te zetten, zowel voor besparing als om lichtoverlast te beperken. Interessant om te zien hoe ze hun eigen bedrijfspand speciaal voor de Nacht van de Nacht donker hadden gemaakt.
Energieverspilling
We vervolgden onze tocht naar het bedrijfspand van Alliander, de beheerder van ons energienetwerk, dat zich ook op het industrieterrein bevindt. Het pand was enorm fel verlicht. Was dit een soort visitekaartje? Wij waren de enige mensen in de buurt, dus het licht leek weinig nut te hebben. De auto’s op de nabijgelegen weg kunnen beter niet worden afgeleid door de felheid van de verlichting. Wat Alliander betreft, is deze verlichting in ieder geval geen voorbeeld van milieubewust gedrag, terwijl ze van ons als klant wel verwachten dat we duurzaam omgaan met energie.
Daarna fietsten we door een klein stukje van het Wolvenbos. Het was daar heerlijk donker, maar helaas heeft dit bos te lijden van de nabijgelegen industrieterreinen. Het Wolvenbos wordt steeds minder donker. Gelukkig hebben buurtbewoners contact gelegd met de omliggende bedrijven, die daarna hun verlichting grotendeels hebben aangepast. Een mooie stap in de goede richting!
Via de Vlijtseweg gingen we verder naar het stadhuis, benieuwd of daar het licht uit zou zijn. En ja hoor! Het was inderdaad donker, speciaal voor de Nacht van de Nacht. De avonden erna was het weer volop verlicht.
Enkele dingen die ons onderweg opvielen:
- Er zijn ontzettend veel lantaarnpalen in Apeldoorn. Misschien zou het aantal lantaarnpalen wel omlaag kunnen, of kunnen de lampen ‘om en om’ uitgeschakeld worden in de nachtelijke uren om energie te besparen?
- De felle fietsverlichting van de nieuwe generatie fietsen is ook opvallend. Zeker als deze lampen niet goed zijn afgesteld, kunnen ze tegenliggers verblinden. Terwijl het de bedoeling is dat de verlichting juist naar de grond schijnt, zodat je veilig kunt fietsen zonder anderen in de weg te zitten.
- Daarnaast valt ook de felheid van autolampen op, zowel voor als achter. Veel voertuigen hebben tegenwoordig erg felle verlichting die andere, vaak meer kwetsbare weggebruikers zoals fietsers en wandelaars, verblindt. Zo wordt verlichting, die bedoeld is voor meer veiligheid op de weg voor de automobilist levensgevaarlijk voor anderen.
- Wat betreft de verkeerslichten: die geven vaak ook een bijzonder fel licht. Op drukke kruispunten kan dit soms een onrustig beeld geven. Maar de vraag is: draagt dit felgekleurde licht bij aan de verkeersveiligheid, of is het juist een bron van afleiding?
Volgend jaar gaan we weer een activiteit organiseren voor de Nacht van de Nacht. Heb je ideeën of suggesties voor een actie of evenement? Laat het ons weten via apeldoorn@partijvoordedieren.nl. We horen graag van je!
Oktober 2024
IVN Bomenwandeling
Op zaterdag 19 oktober organiseerde de Partij voor de Dieren in het Mheenpark een bomenwandeling onder leiding van Anton Dekker van het IVN. Voordat we aan de wandeling begonnen, vertelde Anton Dekker over zijn eigen bomengeschiedenis. Anton is bij Staatsbosbeheer begonnen met het kappen van bomen (“door bomen te kappen leer je bomen pas echt goed kennen”). Daarna heeft hij tientallen jaren bij de gemeente Apeldoorn gewerkt waar hij o.a. elf jaar lang bezig is geweest met het in kaart brengen van alle bomen in de openbare ruimte van de gemeente.
Bomenbunker
Anton is de bedenker van de bomenbunker: een bak die ervoor zorgt dat bomen in een stedelijke omgeving ondergronds voldoende ruimte krijgen om te groeien. Bomen hebben onder de grond net zoveel ruimte nodig als bovengronds, maar die ruimte is beperkt door asfalt, tegels, ondergrondse leidingen en riool. Met deze bomenbunker heeft Anton Dekker in 2018 voor Apeldoorn de prijs “European Cities of the Trees” binnengehaald.
Ruimte voor boomwortels
Tijdens de wandeling door het Mheenpark kwamen de termen boven- en ondergrondse ruimte veelvuldig aan de orde. Zo wees Anton ons op jonge aangroei van de witte abeel. Via het wortelstelsel onder de oppervlakte zie je op zo’n tien meter van de populier overal jonge bomen verrijzen. De moerascipres heeft luchtwortels die op enkele meters van de boom bovengronds komen. Belangrijk is dat deze luchtwortels door onderhoud niet beschadigd raken.
Cultiveren
Natuurlijk kwam tijdens de wandeling ook de vraag in hoeverre je de natuur haar gang moet laten gaan. Anton vertelde ons dat vrijwel alle bomen in Nederland gecultiveerd zijn, dus door mensen beïnvloed. Slechts hier en daar zie je bijvoorbeeld op de heide een eik die echt zijn eigen gang heeft kunnen gaan. Daarentegen worden de beginnende vliegdennen op de heide en stuifzandgronden eruit getrokken om het gebied open te houden. Dus die door de mens zo gewilde, natuurlijke omgeving wordt juist door mensenhanden vormgegeven.
Onder leiding van energie(bespaar)deskundige Gerard Kolkman maakten we een fietstocht door Apeldoorn om te ontdekken hoe donker onze stad eigenlijk is. Het resultaat viel helaas flink tegen.
Diversiteit
Tijdens deze zeer boeiende wandeling heeft Anton ons meegenomen langs allerlei bomen en struiken. Hij toonde ons de twee iepen die aan de iepenziekte, een schimmel die in de houtvaten van de boom groeit, zijn ontsnapt en nooit geweten dat er zoveel verschillende eikensoorten in Nederland zijn! Het was een prachtige en zeer interessante wandeling. Wie deze wandeling gemist heeft kan hem (helaas zonder de boeiende uitleg van Anton) alsnog maken met behulp van de app van IVN. Ook dan wordt er op verschillende plaatsen via pop-up schermpjes uitleg gegeven over de natuur in het Mheenpark.
Yvonne Zonderland
September 2024
Clean up aan de Dubbelbeek in Apeldoorn
Ondanks de voorspelde regen hebben we in het stralende zonnetje afval geraapt bij de Dubbelbeek in Apeldoorn . Zo op het oog lag er niet veel. Dat is goed. Helaas lag er wel heel veel klein spul. Wat daarbij opviel? Ten eerste het gevonden paasei. Een paarse. Hoe lang zou die daar gelegen hebben?
Voor de rest hebben we vooral peuken geraapt, heel veel peuken. Het buitenterrein van het zwembad was keurig schoon. Het zwembad doet namelijk mee met de actie rookvrije generatie. (evt deze link plaatsen? https://www.rookvrijterrein.nl/ ) Helaas waren de parkeerplaatsen en fietsenrekken overduidelijk favoriete asbakken. Ondanks da aanwezige astegel waar je als roker je peuk in kan laten vallen en ondanks de vele prullenbakken op de parkeerplaats. We bleven maar peuken rapen.
Bij de sportschool vonden we vooral wikkels van energierepen, energiedrankblikjes en kauwgom, heel veel kauwgom. Gelukkig lag er ook een half opgegeten appel. Daar kunnen de vogels nog wat mee.
Wat ook opvallend was, was de grote hoeveelheid zwarte tiewraps. Van het bouwterrein afkomstig? De grote schroef en ander klein bouwafval kwam in ieder geval wel van de bouwplaats.
Door al dit kleine spul hadden we geen volle zakken, maar de voldoening is er niet minder om. Elke opgeraapte peuk en kauwgompje is er 1. Elk stukje afval kan nu niet meer in de Dubbelbeek waaien en zo in het Kanaal terecht komen.
Na 90 minuten was onze puf op. Extra handen hadden ervoor gezorgd dat we ook het laatste deel van de parkeerplaats richting de kinderboerderij hadden kunnen doen. Daarom de oproep om gezellig mee te komen doen de volgende keer! Dat zal zijn zaterdag 4 januari in het Oranjepark. Heb je zelf geen opruimspullen dan kun je die van ons lenen. Geef je komst dan wel door op apeldoorn@partijvoordedieren.nl
september 2024
Vijfde nieuwsbrief PvdD Netwerk Apeldoorn
De Partij voor de Dieren Netwerk Apeldoorn heeft een nieuwe nieuwsbrief uitgebracht met een terugblik op de vele leuke activiteiten die de laatste tijd zijn georganiseerd en een vooruitblik op activiteiten die nog in planning staan.
Wil je de Nieuwsbrief lezen? Klik dan hier!
Houd ook de agenda van deze website in de gaten voor de actuele stand van zaken.
September 2024
Protestfietstocht tegen jaarlijkse sluiting Kroondomein het Loo voor de jacht
Op zaterdag 14 september 2024 was de jaarlijkse fietstocht tegen de sluiting van het Kroondomein het Loo, ten noorden van Apeldoorn. Deze tocht wordt door de Faunabescherming georganiseerd en ondersteunt door de Partij voor de Dieren.
De tocht van vandaag markeert veertig jaar (!) van vreedzaam verzet tegen de afsluiting van het Kroondomein, dat jaarlijks van 15 september tot 25 december (na de kerstmaaltijd) voor het publiek gesloten wordt. Slechts 2 doorgaande fietspaden blijven open voor fietsers, de rest is verboden terrein. Behalve voor jagers dan.
Dit grote natuurgebied is al jaren een bron van discussie vanwege de beperkte toegankelijkheid tijdens de herfst en winter, een periode waarin veel Nederlanders juist van de prachtige natuur zouden willen genieten.
Tijdens de sluitingsperiode vinden er jachtactiviteiten plaats, waarbij koning Willem-Alexander en genodigden de mogelijkheid hebben om te jagen op het wild in het gebied, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeën. De koninklijke familie heeft al generaties lang een sterke band met het Kroondomein en het beheren van het wild wordt gezien als onderdeel van hun verantwoordelijkheid voor het gebied.
Een deel van het Kroondomein Het Loo wordt beheerd met behulp van publieke subsidies in het kader van natuurbehoud. Om deze subsidie te ontvangen, moet een groot deel van het Kroondomein het hele jaar door toegankelijk zijn voor publiek. Dat is dus niet het geval. Een groot deel is juist dicht gedurende 3 maanden. Officieel wordt de sluiting dan ook gerechtvaardigd door te zeggen dat het een manier is om het wild te beschermen en verstoring door bezoekers te voorkomen. In de herfst is het bronsttijd voor edelherten en de rust in het gebied wordt als noodzakelijk gezien voor het behoud van een gezond dierenbestand.
Jagers vallen uiteraard buiten deze verstoring van het wild. Jagers zijn niet schadelijk voor het behoud van het wild…..
Ondanks het aanbod van de Faunabescherming voor een staakt-het-vuren, heeft koning Willem-Alexander hier niet op gereageerd, wat de Faunabescherming aanleiding gaf tot deze 40e demonstratie. Uiteindelijk zal de aanhouder winnen!
Bij de fietstocht waren ongeveer 60 demonstranten en fietsers aanwezig, onder wie vele bekende gezichten zoals Harry Voss, Nico Kofferman, Aad van der Waal en Bibi Dumon Tak. De demonstratie trok verder mensen vanuit verschillende regio’s, zoals Apeldoorn, andere delen van Gelderland, en zelfs uit Zeeland. Ook de pers was aanwezig om verslag te doen van de actie.
Augustus 2024
Schoon het nieuwe schooljaar in!
Op zaterdag 31 augustus 2024 organiseerde het netwerk van de Partij voor de Dieren Apeldoorn een clean-up actie in de omgeving van het ROC-Aventus aan de Laan van Mensenrechten. Om 13:00 uur verzamelden vier enthousiaste vrijwilligers zich om, onder een stralend zonnetje en met een verfrissend windje, de omgeving rond het Aventus en de fietsenstalling bij het station schoon te maken. Ondanks onze deelname aan de Peukmeuk 2024 begin juli 2024, die ook dit gebied bestreek, was onze schoonmaakactie hard nodig.
Want tijdens het opruimen viel het ons op hoeveel sigarettenpeuken er op de grond lagen, ondanks de duidelijke borden die aangeven dat dit deels een rookvrije zone is en bovendien onderdeel van de campagne 'Rookvrije Generatie'. Het was teleurstellend om te zien dat deze boodschap nog lang niet door iedereen wordt opgevolgd. Tijdens de zomervakantie was het gebied aanmerkelijk schoner dan nu, 1 week na de start van het schooljaar.
Na ruim een uur zwerfafval rapen, waren we in staat om twee volle afvalzakken te vullen. Dit resultaat is opmerkelijk gezien het feit dat het grootste deel van het verzamelde afval uit sigarettenpeuken bestond. Het laat zien hoeveel werk er nog te doen is om onze openbare ruimtes echt rookvrij en schoon te houden. Onze meest bijzonder buit was 2 ongebruikte tampons zonder cellofaantje eromheen.
Wij willen de mensen die hebben meegeholpen aan deze actie hartelijk bedanken voor hun inzet. Wil je ook een keer meedoen? Onze volgende clean-up staat gepland op zaterdag 28 september om 13.30 uur bij Zwembad Malkander aan de Dubbelbeek. We hopen op een net zo geslaagde actie en verwelkomen iedereen die een steentje wil bijdragen aan een schoner Apeldoorn.
Samen maken we de wereld een stukje mooier!
augustus 2024
Vierde nieuwsbrief PvdD Netwerk Apeldoorn
De Partij voor de Dieren Netwerk Apeldoorn heeft een nieuwe nieuwsbrief uitgebracht met een terugblik op de vele leuke activiteiten die de laatste tijd zijn georganiseerd en een vooruitblik op activiteiten die nog in planning staan.
Wil je de Nieuwsbrief lezen? Klik dan hier!
Houd ook de agenda van deze website in de gaten voor de actuele stand van zaken.
Juni 2024
Derde nieuwsbrief PvdD Netwerk Apeldoorn
De Partij voor de Dieren Netwerk Apeldoorn heeft een nieuwe nieuwsbrief uitgebracht met een terugblik op de vele leuke activiteiten die de laatste tijd zijn georganiseerd en een vooruitblik op activiteiten die nog in planning staan.
Wil je de Nieuwsbrief lezen? Klik dan hier!
Houd ook de agenda van deze website in de gaten voor de actuele stand van zaken.
april 2024
Kikkerfietstocht
Zaterdag 6 april organiseerde de Partij voor de Dieren, afdeling Apeldoorn, een kikkerfietstocht. Onder leiding van Harry Voss zijn we langs vele wateren in Apeldoorn en directe omgeving gefietst. Kikkers en amfibieën in het algemeen hebben het de afgelopen jaren moeilijk gehad: door de droogte is de populatie enorm afgenomen. “De regen is een zegen”, sprak Harry uit. Door het kletsnatte afgelopen halfjaar zijn de omstandigheden voor amfibieën een stuk gunstiger. Tijdens de fietstocht werd duidelijk hoe belangrijk ook het beheer van de wateren is. Of ze nu in woonwijken liggen of juist in het buitengebied.
De afgelopen jaren heeft de gemeente zijn oeverbeleid aangepast. Door te zorgen voor glooiende oevers kunnen dieren zich makkelijker verplaatsen tussen land en water. Dit beleid komt ook de biodiversiteit ten goede. Voor amfibieën zijn dit soort glooiende randen van groot belang in alle levensfasen die ze doormaken: voor de overwintering, de paring en het leven.
Het leven van amfibieën is voor een groot deel afhankelijk van andere diersoorten. Het werd duidelijk dat we bij vijvers waar de vishengels boven het landschap zichtbaar waren, geen kikkers zouden zien. In deze visvijvers worden, gesteund door de gemeente Apeldoorn, vissen uitgezet, zodat er wat te hengelen valt voor de vissende Apeldoorners. Helaas blijken in Apeldoorn meer vijvers vissersvriendelijk dan kikkervriendelijk te zijn.
Het belang van goed beheer werd ook zichtbaar bij poelen die (enkele) jaren geleden werden aangelegd. In het Wenumse Beekdal is een poel die door gebrek aan beheer volledig is dichtgegroeid. Hoe nat het land eromheen ook is, water staat er nu niet meer in. Bovendien is de poel volledig dichtgegroeid. Kikkers zijn daar dus ook niet te vinden. Een voorbeeld van wel goed beleid is een poel die zo’n dertig jaar geleden in het Woudhuis is aangelegd. Deze poel is vorig jaar nog onder handen genomen en het resultaat daarvan is zichtbaar: daar waren vele kikkers te zien. Tot grote verrassing van Harry waren het groene kikkers, die zich eerder in het jaar vertoonden dan normaal.
Deze fietstocht maakte nog maar eens duidelijk dat de invloed van de mens op de natuur groot is. Door onze (beleids)keuzes en hobby’s wordt de leefomgeving voor bepaalde diersoorten verslechterd. De poelen waar voldoende leven in zit laten zien dat met goed, weldoordacht beleid gezorgd kan worden voor een gemeente waar plaats is voor alle dieren, ook voor amfibieën.
Yvonne Zonderland
maart 2024
Kikkercafé
Op maandagavond 25 maart organiseerde het Partij voor de Dieren Netwerk Apeldoorn een kikkercafé met diverse interessante lezingen.
Geert Willink, ecoloog van het waterschap Vallei en Veluwe en al ruim 30 jaar vrijwilliger bij RAVON, leerde ons het verschil tussen reptielen en amfibieën, ooit geleerd op de basisschool en goed om die kennis weer even bij te spijkeren, en welke verschillende padden en kikkers er zijn en hoe je ze kunt herkennen. Zijn presentatie kun je hier nog eens bekijken.
Robbin Buitink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland instrueerde ons over het maken en onderhouden van een kikkerpoel. Die past namelijk in bijna iedere tuin en het helpt de dieren aan de zo schaarse woon- en voortplantingsruimte in ons dichtbevolkte land.
Want de belangrijkste les die we leerden was dat het enorm slecht gaat met de kikkers en padden in Nederland. Harry Voss en Bert en Ria Walhof die jaarlijks helpen met de paddentrek vertelden ons dat ze al blij zijn wanneer ze op één avond 10 dieren kunnen helpen met het veilig bereiken van hun voortplantingspoel.
Daarom neemt Harry Voss ons, in aansluiting op deze interessante en leerzame avond, aanstaande zaterdag 6 april mee op een kikkerfietstocht om de stand van zaken zelf te onderzoeken bij verschillende kikkerpoelen die al fietsend zullen worden bezocht. Ga je mee? Kijk voor meer informatie hier.
Februari 2024
Tweede nieuwsbrief PvdD Netwerk Apeldoorn
Jacky heeft deze maand een tweede nieuwsbrief geschreven om te informeren over nieuwe activiteiten die in de planning zitten en wat verder nog in de pijpleiding zit aan leuke ideeën.
Er gaat van alles gebeuren dus lees snel de tweede nieuwsbrief van dit jaar en houd ook de activiteitenagenda van deze website goed in de gaten voor eventuele aanvullingen.
Januari 2024
Nieuwsbrief PvdD Netwerk Apeldoorn
Jacky Kroon, "aanspreekmens" van het netwerk schrijft regelmatig een nieuwsbrief om haar leden te informeren over nieuwe activiteiten die in de planning zitten en een terugblik te geven op de activiteiten die de afgelopen tijd zijn georganiseerd.
Zo krijg je een mooi beeld achter de schermen van wat er speelt en kun je je aanmelden om mee te doen en/of helpen of input te leveren bij het organiseren van nieuwe activiteiten.
Lees hier de eerste nieuwsbrief van dit jaar.
Ben je enthousiast geworden over het leuke en belangrijke werk dat onze Partij voor de Dieren netwerk leden in Apeldoorn doen? Meld je dan aan. Alle gegevens lees je hieronder.
Word actief en help mee bij lokale activiteiten!
Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen die zich willen inzetten om de Partij voor de Dieren groter te maken en het gedachtegoed van de Partij voor de Dieren nog meer bekendheid te geven.
Terwijl de fractie onze idealen vertegenwoordigt in de politiek, doet het netwerk dit door het organiseren van informatieve evenementen zoals lezingen, filmavonden en workshops en nemen zij deel aan protestacties en demonstraties en helpen met flyeren tijdens de verkiezingen.
Ben je lid van de Partij voor de Dieren en wil je meehelpen om onze idealen te verwezenlijken? Jouw bijdrage is van harte welkom!
Netwerk Apeldoorn
Partij voor de Dieren Netwerk Apeldoorn is een heel diverse club mensen die samen het gedachtegoed van de partij uitdragen in onze stad en de directe omgeving. Iedereen heeft unieke kennis, vaardigheden en interesses en dat maakt dat we samen een grote verscheidenheid aan activiteiten kunnen organiseren. Bovendien hebben we het ook heel gezellig samen!
Wat doen we dan zoal? We ruimen zwerfafval op, we flyeren, organiseren informatieve thema-avonden, fietstochten, excursies en lezingen en in verkiezingstijd voeren we natuurlijk campagne!
Wil jij je ook actief inzetten voor de partij? Wat leuk! Je kunt je aansluiten bij ons netwerk door te mailen naar apeldoorn@partijvoordedieren.nl of door onderstaand formulier in te vullen. Alle hulp wordt gewaardeerd, van groot tot klein!