Nieuws van het Netwerk Apeldoorn


Juni 2024

Derde nieuwsbrief PvdD Netwerk Apeldoorn

De Partij voor de Dieren Netwerk Apeldoorn heeft een nieuwe nieuwsbrief uitgebracht met een terugblik op de vele leuke activiteiten die de laatste tijd zijn georganiseerd en een vooruitblik op activiteiten die nog in planning staan.

Wil je de Nieuwsbrief lezen? Klik dan hier!

Houd ook de agenda van deze website in de gaten voor de actuele stand van zaken.

6 april 2024

Kikkerfietstocht

Zaterdag 6 april organiseerde de Partij voor de Dieren, afdeling Apeldoorn, een kikkerfietstocht. Onder leiding van Harry Voss zijn we langs vele wateren in Apeldoorn en directe omgeving gefietst. Kikkers en amfibieën in het algemeen hebben het de afgelopen jaren moeilijk gehad: door de droogte is de populatie enorm afgenomen. “De regen is een zegen”, sprak Harry uit. Door het kletsnatte afgelopen halfjaar zijn de omstandigheden voor amfibieën een stuk gunstiger. Tijdens de fietstocht werd duidelijk hoe belangrijk ook het beheer van de wateren is. Of ze nu in woonwijken liggen of juist in het buitengebied.

De afgelopen jaren heeft de gemeente zijn oeverbeleid aangepast. Door te zorgen voor glooiende oevers kunnen dieren zich makkelijker verplaatsen tussen land en water. Dit beleid komt ook de biodiversiteit ten goede. Voor amfibieën zijn dit soort glooiende randen van groot belang in alle levensfasen die ze doormaken: voor de overwintering, de paring en het leven.

Het leven van amfibieën is voor een groot deel afhankelijk van andere diersoorten. Het werd duidelijk dat we bij vijvers waar de vishengels boven het landschap zichtbaar waren, geen kikkers zouden zien. In deze visvijvers worden, gesteund door de gemeente Apeldoorn, vissen uitgezet, zodat er wat te hengelen valt voor de vissende Apeldoorners. Helaas blijken in Apeldoorn meer vijvers vissersvriendelijk dan kikkervriendelijk te zijn.

Het belang van goed beheer werd ook zichtbaar bij poelen die (enkele) jaren geleden werden aangelegd. In het Wenumse Beekdal is een poel die door gebrek aan beheer volledig is dichtgegroeid. Hoe nat het land eromheen ook is, water staat er nu niet meer in. Bovendien is de poel volledig dichtgegroeid. Kikkers zijn daar dus ook niet te vinden. Een voorbeeld van wel goed beleid is een poel die zo’n dertig jaar geleden in het Woudhuis is aangelegd. Deze poel is vorig jaar nog onder handen genomen en het resultaat daarvan is zichtbaar: daar waren vele kikkers te zien. Tot grote verrassing van Harry waren het groene kikkers, die zich eerder in het jaar vertoonden dan normaal.

Deze fietstocht maakte nog maar eens duidelijk dat de invloed van de mens op de natuur groot is. Door onze (beleids)keuzes en hobby’s wordt de leefomgeving voor bepaalde diersoorten verslechterd. De poelen waar voldoende leven in zit laten zien dat met goed, weldoordacht beleid gezorgd kan worden voor een gemeente waar plaats is voor alle dieren, ook voor amfibieën.

Yvonne Zonderland

25 maart 2024

Kikkercafé

Op maandagavond 25 maart organiseerde het Partij voor de Dieren Netwerk Apeldoorn een kikkercafé met diverse interessante lezingen.

Geert Willink, ecoloog van het waterschap Vallei en Veluwe en al ruim 30 jaar vrijwilliger bij RAVON, leerde ons het verschil tussen reptielen en amfibieën, ooit geleerd op de basisschool en goed om die kennis weer even bij te spijkeren, en welke verschillende padden en kikkers er zijn en hoe je ze kunt herkennen. Zijn presentatie kun je hier nog eens bekijken.

Robbin Buitink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland instrueerde ons over het maken en onderhouden van een kikkerpoel. Die past namelijk in bijna iedere tuin en het helpt de dieren aan de zo schaarse woon- en voortplantingsruimte in ons dichtbevolkte land.

Want de belangrijkste les die we leerden was dat het enorm slecht gaat met de kikkers en padden in Nederland. Harry Voss en Bert en Ria Walhof die jaarlijks helpen met de paddentrek vertelden ons dat ze al blij zijn wanneer ze op één avond 10 dieren kunnen helpen met het veilig bereiken van hun voortplantingspoel.

Daarom neemt Harry Voss ons, in aansluiting op deze interessante en leerzame avond, aanstaande zaterdag 6 april mee op een kikkerfietstocht om de stand van zaken zelf te onderzoeken bij verschillende kikkerpoelen die al fietsend zullen worden bezocht. Ga je mee? Kijk voor meer informatie hier.

Februari 2024

Tweede nieuwsbrief PvdD Netwerk Apeldoorn

Jacky heeft deze maand een tweede nieuwsbrief geschreven om te informeren over nieuwe activiteiten die in de planning zitten en wat verder nog in de pijpleiding zit aan leuke ideeën.

Er gaat van alles gebeuren dus lees snel de tweede nieuwsbrief van dit jaar en houd ook de activiteitenagenda van deze website goed in de gaten voor eventuele aanvullingen.

Januari 2024

Nieuwsbrief PvdD Netwerk Apeldoorn

Jacky Kroon, "aanspreekmens" van het netwerk schrijft regelmatig een nieuwsbrief om haar leden te informeren over nieuwe activiteiten die in de planning zitten en een terugblik te geven op de activiteiten die de afgelopen tijd zijn georganiseerd.

Zo krijg je een mooi beeld achter de schermen van wat er speelt en kun je je aanmelden om mee te doen en/of helpen of input te leveren bij het organiseren van nieuwe activiteiten.

Lees hier de eerste nieuwsbrief van dit jaar.

Ben je enthousiast geworden over het leuke en belangrijke werk dat onze Partij voor de Dieren netwerk leden in Apeldoorn doen? Meld je dan aan. Alle gegevens lees je hieronder.

Word actief en help mee bij lokale activiteiten!

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen die zich willen inzetten om de Partij voor de Dieren groter te maken en het gedachtegoed van de Partij voor de Dieren nog meer bekendheid te geven.

Terwijl de fractie onze idealen vertegenwoordigt in de politiek, doet het netwerk dit door het organiseren van informatieve evenementen zoals lezingen, filmavonden en workshops en nemen zij deel aan protestacties en demonstraties en helpen met flyeren tijdens de verkiezingen.

Ben je lid van de Partij voor de Dieren en wil je meehelpen om onze idealen te verwezenlijken? Jouw bijdrage is van harte welkom!

Netwerk Apeldoorn

Partij voor de Dieren Netwerk Apeldoorn is een heel diverse club mensen die samen het gedachtegoed van de partij uitdragen in onze stad en de directe omgeving. Iedereen heeft unieke kennis, vaardigheden en interesses en dat maakt dat we samen een grote verscheidenheid aan activiteiten kunnen organiseren. Bovendien hebben we het ook heel gezellig samen!

Wat doen we dan zoal? We ruimen zwerfafval op, we flyeren, organiseren informatieve thema-avonden, fietstochten, excursies en lezingen en in verkiezingstijd voeren we natuurlijk campagne!

Wil jij je ook actief inzetten voor de partij? Wat leuk! Je kunt je aansluiten bij ons netwerk door te mailen naar apeldoorn@partijvoordedieren.nl of door onderstaand formulier in te vullen. Alle hulp wordt gewaardeerd, van groot tot klein!

(verplicht veld)
(verplicht veld)
(verplicht veld)