Agenda


 • Kom naar de zomerkledingruilbeurs

  Van ruilen komt geen huilen, is het motto van de zomerkledingruilbeurs. Want als je shirts, rokjes, jurken, broeken, overhemden, schoenen en accessoires brengt, die je zelf niet meer leuk vindt of niet meer past, en daarvoor in de plaats mooie zomerkleding kunt uitkiezen die anderen hebben gebracht, dan help je niet alleen je eigen portemonnee maar ook het milieu. Hoe meer mensen, hoe meer ruilmogelijkheden.

  Daarom nodigen Partij voor de Dieren, kringloopbedrijf Foenix en Zero Waste Apeldoorn iedereen van harte uit voor hun zomerkledingruilbeurs op vrijdagavond 9 juni bij het inzamelpunt van Foenix aan Aruba 12.

  De organisatoren hadden voor kerst ook de handen ineen geslagen. En na het succes van deze Kerstkleding ruilbeurs wordt nu ook een zomer kledingbeurs georganiseerd.

  Tiphaine Bresser van Zero Waste zegt: “Je hoeft niet altijd nieuwe kleding kopen om er toch goed uit te zien.” En Maaike Moulijn van de Partij voor de Dieren vervolgt dat kleding voor heel veel milieuschade zorgt, dus hoe minder nieuwe kleding we kopen en hoe langer we met onze kleding doen, hoe beter dat is. En als iemand ergens op uitgekeken of uitgegroeid is, dan kan iemand anders er nog veel plezier van hebben. Foenix wil dit soort initiatieven graag faciliteren want het past bij hun missie van duurzaam hergebruik.

  De kledingruilbeurs is er voor iedereen dus je kunt er voor zowel dames- en herenkleding als kinderkleding terecht. Toegang is gratis. Vanaf 19.00 uur kun je de kleding inleveren en daarna kun je tot ongeveer 21.00 uur rondkijken om een mooie zomerse outfit samen te stellen. Wie dat wil, kan kledingadvies krijgen.

  9 juni , 19:00 - 21:00
  Foenix, Aruba 12 in Apeldoorn
 • Themabijeenkomst: "Hoe voorkom je een overbelast elektriciteitsnet?"

  Op zaterdagavond 10 juni organiseert de Partij voor de Dieren een themabijeenkomst "Hoe voorkomen we een overbelast elektriciteitsnet?"

  Dit is het eerste deel van een drieluik over dit thema.

  Omdat er steeds meer elektriciteit wordt gebruikt en duurzaam wordt opgewekt, is de capaciteit van het elektriciteitsnet onvoldoende. Dat wordt netcongestie genoemd. Hierdoor kunnen bedrijven niet meer aangesloten worden op het net en kunnen zonnepanelen hun energie niet kwijt. En dit vertraagt de broodnodige energietransitie. Wat kunnen we hier aan doen? In de drieluik over dit onderwerp wordt ingegaan op verschillende oplossingen.

  In dit eerste deel wordt ingegaan op wat inwoners en bedrijven zelf kunnen doen. Apeldoorner Erik Vos vertelt hoe hij ervoor zorgt dat hij energie vooral gebruikt op het moment dat hij de energie ook opwekt. De Partij voor de Dieren Apeldoorn gaat vervolgens graag in gesprek met inwoners wat zij van deze oplossingsrichting vinden, of ze nog andere ideeën hebben en wat de gemeente hierin zou kunnen betekenen.

  10 juni , 20:00 - 21:30
  Het Bolwerk, Ravelijn 55 te Apeldoorn
  Inloop is vanaf 19.30 uur
  Toegang is gratis.
 • Fiets mee met de Partij voor de Dieren langs groene initiatieven in Apeldoorn

  De Partij voor de Dierenfractie nodigt belangstellenden uit voor een fietstocht langs buurtmoestuinen en pluktuinen.

  De gemeente Apeldoorn stimuleert groene initiatieven, zoals buurtmoestuinen en pluktuinen.

  Wij laten een aantal initiatieven zien en zijn benieuwd naar jullie reacties over deze groeninitiatieven. We horen ook graag wat voor ideeën jullie hebben voor nog meer groeninitiatieven.

  De fietstocht is gratis en vindt plaats onder leiding van oud fractievoorzitter Harry Voss en huidige fractievoorzitter Maaike Moulijn.

  De start is om 10.00 uur bij theehuis Westenenkerpark. De tocht is ongeveer 25 km en duurt zo'n 4 uur. Iedereen mag zelf een lunchpakket meenemen. Na afloop is er koffie en thee om na te praten.

  Aanmelden kan op apeldoorn@partijvoordedieren.nl

  Let op: bij ongunstige weersomstandigheden kan de fietstocht verzet worden. Houd daarvoor de Facebook pagina van de Partij voor de Dieren Apeldoorn in de gaten.

  17 juni , 10:00 - 14:00
  Theehuis Westenenkerpark
  Zilverweg 32 in Apeldoorn
 • Partij voor de Dieren doet mee aan de PEUKMEUK dag georganiseerd door Zero Waste Apeldoorn

  Veel mensen denken dat sigarettenfilters biologisch afbreekbaar zijn. Niets is minder waar. Dieren lopen het risico om te stikken in de peuken. Bovendien bevatten veel filters celluloseacetaat (plastic), arseen (rattengif!), lood en pesticiden. Zodra een filter uit elkaar valt (bijvoorbeeld doordat het in contact komt met water) sijpelen die chemicaliën dus het water of de grond in.

  Het kan tussen de twee en de twaalf jaar duren tot zo'n peuk helemaal is 'vergaan'... tot microplastics! Dit vervuilt op verschillende manieren ons milieu dus het is tijd om daar met z'n allen wat aan te doen. Daarom gaan we op zaterdag 1 juli zoveel mogelijk peuken opruimen en nu je weet hoe vervuilend een peuk is wil je vast helpen.

  Zero Waste organiseert dit jaar alweer voor de 5e keer de PEUKMEUK dag.

  Programma:

  14.00: Verzamelen bij het Stationsplein (Skatepark) & korte briefing

  14:15 - 15:30: Aan de slag! Peuken opruimen + zakasbakjes & informatie uitdelen

  15.30: Verzamelen bij het Raadhuisplein/Marktplein (naast standbeeld Willem I) + Peuken tellen + groepsfoto

  16:00 - Einde "Peukmeuk" opruimactie

  Doe jij ook mee? Hoe meer mensen helpen hoe meer peukmeuk we kunnen opruimen!


  Tip: neem zelf werkhandschoenen, een grijper of tang en een emmer mee.

  1 juli , 14:00 - 16:00
  Stationsplein Apeldoorn (skatepark)
 • Zwerfafval opruimmiddag

  We gaan op donderdagmiddag 13 juli weer zwerfafval ruimen. Deze middag bij de JC Wilsonlaan tussen Apenheul en Julianatoren.

  Voor meer informatie over de tijden en vertrekpunt: apeldoorn@partijvoordedieren.nl

  13 juli
  JC Wilsonlaan
 • Zero Waste Week herfst- en winterkledingruilbeurs

  Op vrijdag 15 september organiseert de Partij voor de Dieren in samenwerking met Foenix en Zerowaste Apeldoorn een herfst- en winterkledingruilbeurs. Meer informatie volgt nog.

  15 september
 • lezing van natuurfilosoof Matthijs Schouten over de verhouding tussen mens en natuur.

  Houd deze datum alvast vrij in je agenda want dit belooft een boeiende avond te worden. Bekijk alvast deze video.

  Meer informatie over locatie en tijden volgt nog

  24 november