Apeldoorn gaat oplaten van ballonnen verbieden


Gemeente kiest nu eindelijk partij voor het milieu

2 mei 2019

Eindelijk is het zover. Apeldoorn gaat het oplaten van ballonnen verbieden en het daadwerkelijk oplaten van ballonnen beboeten.

Jarenlang al roept de Partij voor de Dieren om een verbod in Apeldoorn maar kwamen we helaas niet verder dan dat de gemeente een "ontmoedigingsbeleid" instelde. B & W legden de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf.

Het oplaten van een ballonnen is echter hetzelfde als het rechtstreeks weggooien van stukken plastic in de natuur en met de pogingen die worden gedaan om de plastic overlast, zowel op land als in het water, te bestrijden, heeft het oplaten van ballonnen een allesbehalve feestelijk karakter.

Nog niet zo heel lang geleden moest de Partij voor de Dieren nog fel protest aantekenen toen Jumbo de opening van een nieuwe supermarkt in Apeldoorn extra luister wilde geven met het oplaten van ballonnen, hetzelfde gold voor de feestelijke bouwstart van winkelcentrum Anklaar. Beide ballonoplatingen werden toen afgelast.

Nu was het Groen Links die de grote hoeveelheid gevonden ballonresten tijdens de actie "Apeldoorn zwerfafvalvrij" genoeg aanleiding vond om opnieuw vragen te stellen over dit onderwerp en deze keer eindelijk met succes.

De gemeente heeft besloten dat ontmoedigen niet voldoende werkt en gaat nu het oplaten van zowel ballonnen als Thaise wensballonnen verbieden en beboeten. Hiermee voegt Apeldoorn zich bij de 1/4 van de Nederlandse gemeenten met een oplaatverbod. Nog 3/4 Nederland te gaan. Echter, een jaar geleden was dit percentage nog slechts 5 procent dus dat is dan wel weer positief nieuws.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Apeldoorn krijgt geen diervriendelijke weginrichting.

Afgelopen maand was de paddentrek er weer: padden, maar ook kikkers en salamanders, komen uit hun winterslaap en trekken naar...

Lees verder

Noodtoestand natuur en klimaat een feit

Ons klimaat holt achteruit. Vorige week nog publiceerden de Verenigde Naties een rapport over schade aan het milieu door toed...

Lees verder