Apeldoorn stelt vuur­werk­vrije jaar­wis­seling uit


...vanwege corona, en daardoor juist onbe­grij­pelijk

22 april 2020

Het was een overwinning, niet alleen voor Apeldoorn die een primeur had als eerste vuurwerkvrije gemeente van Nederland, maar vooral voor het welzijn van dieren en het behoud van onze natuur: Apeldoorn vuurwerkvrij in 2020!!

De gemeente heeft echter besloten, vanwege de huidige coronacrisis, dat een vuurwerkvrij Apeldoorn dit jaar niet gaat lukken. De stad wilde een goed alternatief bieden om de jaarwisseling zonder vuurwerk toch feestelijk te laten verlopen en hierover in debat met de burgers maar gesprekken voeren hierover met elkaar is nu niet aan de orde en dus heeft het college besloten het vuurwerkverbod met een jaar uit te stellen.

De Partij voor de Dieren vraagt zich echter af of de gemeente zich realiseert dat deze beslissing voor met name de mensen die door het coronavirus ziek (geweest) zijn onacceptabel is? De ziekte heeft hun longen danig aangetast en dus kan juist voor hen een jaarwisseling mét vuurwerk zeer slecht en zelfs gevaarlijk zijn.

De Partij voor de Dieren heeft dan ook tegen het voorstel gestemd en vraagt zich bovendien hardop af of met onze huidige anderhalve meter afstand maatregelen waarvan het kabinet heeft gezegd ze deze, tot een vaccin beschikbaar is, zullen handhaven, vuurwerk afsteken überhaupt een optie is? Het zorgt immers voor groepsvorming, zowel bij de mensen die het afsteken als bij mensen die naar buiten komen om naar het vuurwerk te kijken.

Vuurwerk is niet meer van deze tijd. Zeker niet in deze huidige tijd. Laten we het verbieden, niet alleen in Apeldoorn, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Dan halen niet alleen de mensen die genezen zijn van corona opgelucht adem maar de gehele planeet!

Lees hier het bericht uit de Stentor over dit onderwerp.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Ook dieren vaak slachtoffer van huiselijk geweld

Eerder deze maand was er online een politieke markt, waar o.a. huiselijk geweld werd behandeld. Wij maken ons sterk voor alle...

Lees verder

Apeldoorn bespreekt visie op intensivering veehouderij

Donderdag 14 mei wordt tijdens de digitale Politieke Markt de notitie niet grondgebonden veehouderij (megastallen) in de raad...

Lees verder