Ben jij ook klaar met corona? Help dan mee en red onze biodi­ver­siteit.


Bedenk manieren om onze biodi­ver­siteit te redden en zo te helpen het coro­na­virus te bestrijden. Doe je mee?

5 maart 2021

Onze manier van leven is de afgelopen tijd ingrijpend veranderd door het coronavirus. Corona is een zoönose, een ziekte die van dieren op mensen wordt overgedragen. Om hiervan echt te genezen is een vaccin niet voldoende. Niet alleen de mens, ook de dieren zullen daarvoor eerst weer gezond moeten worden om een zoönose als corona voorgoed uit te schakelen. Daarom wil de Partij voor de Dieren zich, samen met jou, actief inzetten voor het behoud van onze biodiversiteit. Maar wat is biodiversiteit precies en waarom is het zo belangrijk?

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit is een term die staat voor alle verschillende soorten dieren en planten die we op deze aarde kennen. Deze variatie zorgt ervoor dat de natuur productief is. Die samenwerking tussen plant en dier zorgt namelijk voor ons voedsel, voor zuurstof en voor schoon water. Ook levert het grondstoffen om te kunnen bouwen, kleding te kunnen maken en medicijnen te produceren. Het zorgt ook dat ons klimaat stabiel blijft. We zijn dus afhankelijk van de natuur om in leven te blijven.

Wat gaat er mis?

De biodiversiteit is echter in gevaar. Over de hele wereld sterven dieren- en plantensoorten uit. Van de oorspronkelijke dieren en planten in Nederland is inmiddels 85% verdwenen waardoor de natuur uit balans is geraakt. De oorzaak zijn wij. Door bomenkap, het gebruik van landbouwgif, handel in wilde dieren, veeteelt, uitstoot van schadelijke stoffen door onze auto’s, vliegtuigen, boten en fabrieken hebben wij de wereld ziek gemaakt. De gevolgen zijn inmiddels rampzalig: bomen, planten, dieren en insecten sterven uit. Oogsten mislukken en bossen staan in brand omdat grote delen van de wereld verdrogen. Andere delen kampen juist met wateroverlast, extreme koude of veel te hoge temperaturen. We krijgen ook steeds meer last van plaagdieren zoals de eikenprocessierups, muggen en teken. En ook virussen, zoals het coronavirus, zijn dus een direct gevolg van deze crisis.

Kunnen we iets doen?

De Partij voor de Dieren zet zich al jaren in om de biodiversiteit te vergroten. Jij kunt ons helpen en daar helpen wij je graag bij. Samen kunnen we de kwaliteit van de natuur in onze omgeving verbeteren. Wellicht heb je nog meer ideeën hoe we de biodiversiteit kunnen vergroten of hoe we de natuur beter kunnen beschermen? We horen graag je plannen.

Doe mee!

Heb jij een goed idee hoe we onze planeet kunnen redden en hoe we ervoor kunnen zorgen dat zoveel mogelijk planten en dieren weer een bestaansrecht krijgen?

Laat het ons weten. Alle plannen zijn welkom, zowel plannen waar je zelf mee aan de slag kunt en ideeën die je graag in wilt brengen waar anderen en/of de gemeente wat mee kunnen doen. Als dank voor je tip, plan, idee, ontvang je in de lente van ons een zaadbommetje, een pakketje vol zaden van planten en bloemen waar insecten en vlinders van houden. Die kun je dan planten op een plek die volgens jou wel wat biodiversiteit kan gebruiken.

We gaan ook wat met jouw ideeën doen. Op woensdagavond 21 april zullen de ideeën gepresenteerd worden tijdens een webinar. De beste ideeën gaan we presenteren aan de wethouder van Apeldoorn om ze zo snel mogelijk te realiseren.

Wil je meedoen met je school of buitenschoolse opvang? Leuk! Als jullie willen, kunnen we een (online) les over biodiversiteit verzorgen en suggesties doen voor het inzetten van bestaande digitale lesmaterialen. Als dank voor jullie tips krijgen jullie een pakket waarmee jullie zelf zaadbommen kunnen maken. Leuk om in de lente op het schoolplein te verspreiden.

Doe mee! Stuur jouw idee/plan naar pvdd@apeldoorn.nl. Geef aan wat jouw idee is, waar je dit graag wilt doen, wat je daarvoor nodig hebt en of je het alleen kan/wilt doen of daarbij hulp nodig hebt. Indienen kan t/m 14 april.

Als je een zaadbom wilt ontvangen, zet er dan s.v.p. je adres bij. Wil je meer weten over biodiversiteit in Apeldoorn? Meld je dan nu alvast aan voor de webinar op 21 april.

Succes!!

Gerelateerd nieuws

Jaarverslag van 2020 staat online

Hoe heeft de Partij voor de Dieren plan B in 2020 in uitvoer gebracht? Ieder jaar maakt onze fractievoorzitter Maaike Moulij...

Lees verder

Terugblik op Tweede Kamer verkiezingen in Apeldoorn

Campagne voeren tijdens een coronacrisis is best een uitdaging. Flyeren was dit jaar geen optie. Toch zijn de leden van onze...

Lees verder