Bespreking van de Meerjaren Begroting Apeldoorn.....


.....waar zijn we in vredesnaam mee bezig

14 november 2019

Vanavond wordt door de raad de begroting voor de komende jaren besproken. De partij voor de Dieren heeft op de voorgestelde plannen maar één reactie: We dienen, samen met de SP de motie in "waar zijn we in vredesnaam mee bezig?" De strekking van deze motie is "trek de MPB in en start een nieuw proces". Er worden in deze begroting in de basis al verkeerde keuzes gemaakt en fundamenteel verkeerde prioriteiten gesteld.

 • We organiseren feestjes zoals de intocht van de Sint en allerlei topsportevenementen
 • We willen het marktplein een grootsteedse allure geven
 • Het stadhuis is een dure verbouwing
 • Ieder jaar is er weer de hbo discussie wat nodeloos zakken met geld kost
 • De website moet voor veel geld vernieuwd worden
 • Apeldoorn is erg goed in prestigeprojecten, die altijd duurder blijken te worden dan van tevoren ingeschat en dit zijn zo maar een aantal voorbeelden.

  En dat terwijl we echte uitdagingen hebben:
 • Grote problemen in zorg en samenleving
 • klimaatverandering
 • biodiversiteitsverlies.
 • Apeldoorn heeft grote financiële tekorten en moet bezuinigen
 • inwoners betalen steeds hogere lokale belastingen en heffingen en ontvangen minder tegemoetkomingen, wat tot een groeiende inkomensongelijkheid en steeds meer problemen leidt.

  Maaike Moulijn: "Dit is de eerste keer dat we niet met een rits moties en amendementen komen. Niet omdat we ze niet zouden kunnen verzinnen. Nee sterker nog omdat we echt geen vertrouwen hebben in deze MPB. Er is teveel mis. Pleisters plakken helpt hier niet meer. In de voorjaarsnota heeft de Partij voor de Dieren het college al verweten dat het geen echte keuzes maakt. Daarom hebben we toen ook tegen de voorjaarsnota gestemd. Deze begroting mag echter linea recta de prullenbak in".

  Sunita Biharie van SP: "De hervorming van de jeugdzorg is een exemplarisch voorbeeld van hoe ondoordacht beleid, gecombineerd met harde bezuinigingen, desastreus uitpakt voor mens en samenleving. Gemeente Apeldoorn doet niet anders in deze MPB. Als je met de neus teveel gericht staat naar geld en bezuinigen dan kom je met je rug naar de mens en samenleving te staan. Dan ben je fundamenteel verkeerde keuzes aan het maken waar wij nooit mee in zullen stemmen".

Gerelateerd nieuws

Toekomstvisie Apeldoorn als ondernemende stad alleen geënt op economische groei....

Donderdag 7 november besprak de gemeenteraad het programma van Apeldoorn genoemd "ondernemende stad". De Partij voor de Diere...

Lees verder

Belofte maakt schuld!

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 namen D'66, ChristenUnie, Lokaal Apeldoorn, PvdA, 50Plus. GroenLinks, SP, Gemee...

Lees verder