Bushokjes in Apeldoorn worden nu eindelijk echt allemaal groen


Gemeente zet weer een kleine stap richting het verduur­zamen van de stad

15 november 2023

De Partij voor de Dieren had, samen met onze collega's van GroenLinks, in 2019 al een voorstel bij de gemeente ingediend om de bushokjes in Apeldoorn te verduurzamen en ze een groen dak te geven. De gemeente had er toen positief op gereageerd en een aantal bushokjes een groen dak van sedum plantjes gegeven.

Helaas bleef het daar toen echter bij. Bij navraag hoorden we dat er aan gewerkt werd. En nu is het eindelijk zo ver. Vanaf half november krijgt onze gemeente 181 nieuwe en moderne bushokjes, compleet duurzaam ontworpen en allemaal voorzien van een dak dat bedekt is met sedum-vetplanten.

Minder hittestress

Deze sedum planten nemen stikstof op uit de lucht en dragen bij aan het verminderen van hittestress tijdens zomerse dagen. Daarnaast trekken groene daken bijen aan en dragen bovendien bij aan de biodiversiteit. Bij hevige regenval vermindert het ook nog eens de belasting op de riolering en dat is nu zeker geen overbodige luxe. Bijkomend voordeel voor de bushokjes zelf: de levensduur van de daken wordt door het sedum verdubbeld en het onderhoud is minimaal.

De Partij voor de Dieren is dan ook blij met de komst van deze bushokjes. Hiermee is weer een kleine stap gezet in het groener en toekomstbestendiger maken van onze stad.

Zelf ook een groen dak?

Wil je zelf ook graag een groen dak? Als extra aanmoediging biedt de gemeente subsidie aan inwoners die ervoor kiezen om hun eigen daken te vergroenen. Meer informatie over deze subsidie lees je hier.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren opent meldpunt vuurwerkoverlast

Het is alweer november en het einde van dit jaar nadert met rasse schreden. De oliebollenkramen zijn alweer actief en helaas ...

Lees verder

Een hoopvolle boodschap van Matthijs Schouten over de ecocentrische toekomst van ons wereldbeeld

Geluk vind je niet in de aanschaf van spullen. Het ontmoeten van bijzondere mensen en de verbinding met elkaar aangaan zorgen...

Lees verder