College presen­teert géén goede oplossing voor auto- en parkeerdruk rondom attracties Apeldoorn-West


Natuur- en dier­on­vrien­delijk plan biedt geen soelaas voor verkeers­overlast rondom de attrac­tie­parken.

23 januari 2020

Al jaren is het parkeren bij de publiekstrekkers van Apeldoorn-West, de Apenheul, Julianatoren, Paleis het Loo, park Berg en Bos en het Boschbad een probleem.

De attracties liggen midden in een Natura2000 gebied en dus moet de uitstoot van stikstof zoveel mogelijk beperkt worden. Buurtbewoners en natuur- en milieuorganisaties pleiten daarom al jaren voor minder bezoekers en een transferium met emissievrije pendelbus.

De attracties willen daarentegen dat hun bezoekers zo dicht mogelijk voor de deur kunnen parkeren. Zeker op drukke dagen staan er lange files in Apeldoorn-West. Dit is bijna 5 jaar geleden tijdelijk opgelost door gebruik te maken van oude voetbalvelden van AGOVV.

Dit loste weliswaar de parkeerdruk maar niet de verkeersdruk op. Bovendien waren deze voormalige voetbalvelden verwilderd en er leefden allerlei dieren, waaronder een dassenfamilie. De Partij voor de Dieren is om die redenen altijd tegen deze tijdelijke oplossing geweest. De bedoeling was dat de velden tijdelijk gebruikt zouden worden en dat het college in de tussentijd een permanente oplossing zou onderzoeken. De PvdD was furieus toen we ontdekten dat de tijdelijke oplossing mogelijk ook als permanente oplossing gepresenteerd zou worden. Helaas wilde de meerderheid van de raad het definitieve rapport afwachten voordat ze de tijdelijke oplossing wel of niet als definitieve oplossing wilden beoordelen.

Nu is het zover. Op donderdag 23 januari vond de presentatie van het onderzoek plaats en is de definitieve oplossing gepresenteerd. Helaas, het zal wellicht geen verrassing zijn, werd de AGOVV-locatie hierin aangewezen als definitieve oplossing voor het probleem. Geen dier- en natuurvriendelijke oplossing en ook de buurtbewoners zijn hier niet mee geholpen.

Wat de Partij voor de Dieren betreft is de enige oplossing die zorgt voor veel minder autoverkeer en gebruik maakt van openbaar vervoer bijvoorbeeld een pendelbus naar het station of (out-of-the-box) een monorail naar het station om een ritje naar Apeldoorn West echt spectaculair te maken en anders een transferium met pendelbus service bij de snelweg.

Op 20 februari staat de hoorzitting over dit onderwerp gepland. Inwoners die zich zorgen maken over de parkeer- en verkeersdruk in Apeldoorn-West kunnen dan hun mening geven op het onderzoeksrapport en de gekozen oplossing. Via het e-mailadres van het ondersteuningsteam van de griffie ( otgriffie@apeldoorn.nl) kunt u zich aanmelden om in te spreken.

Lees ook over dit onderwerp in onderstaand artikelen van de Stentor:

https://www.destentor.nl/apeldoorn/apenheul-parkeren-roept-opnieuw-vragen-op~ac2b1809/

https://www.destentor.nl/apeldoorn/groenlinks-en-pvdd-boycotten-bezoek-aan-apenheul-vlak-voor-besluit-over-parkeerplan-in-apeldoorn-west~a3101deb/

Gerelateerd nieuws

Zonnevelden, een noodzakelijk kwaad

De Partij voor de Dieren vindt het heel belangrijk dat onze samenleving zo snel mogelijk overstapt naar duurzame energiebronn...

Lees verder

Partij voor de Dieren zeer bezorgd om bezuinigingen bij brandweer

De Partij voor de Dieren maakt zich al jaren zorgen over de bezuinigingen op de brandweer in verband met toegenomen risico's ...

Lees verder