Gaat er straks met explo­sieven geoefend worden in Natu­ra2000 gebied?


Defensie laat oog vallen op bosgebied tussen Beek­bergen en Loenen als mogelijk nieuw oefen­terrein

14 juni 2024

Door de toenemende oorlogsdreiging heeft Defensie meer oefenruimte nodig en de gemeente Apeldoorn kreeg onlangs te horen dat het bosgebied tussen Beekbergen en Loenen, zowel Natura2000 als drinkwaterbeschermingsgebied, één van de locaties is die Defensie overweegt als oefenterrein voor explosieven.

Een behoorlijke schok voor de Partij voor de Dieren want een oefenterrein zal zorgen voor ernstige overlast voor inwoners en toeristen, de rust verstoren op het Nationaal Ereveld Loenen en bovendien een aantasting zijn van de drinkwaterwinning, de kwetsbare natuur en het leefgebied van vele beschermde diersoorten.

De Partij voor de Dieren heeft vorige week tijdens de raadsvergadering vragen gesteld aan het College over dit onderwerp.

Uit het antwoord dat we kregen bleek dat ook het college verrast is door deze mogelijke keuze van Defensie en inmiddels heeft de gemeente bezwaar gemaakt bij de desbetreffende ministerie en aangegeven dat onder meer vanwege de korte afstand tot woningen, recreatieparken en Natura2000 gebied het beoogde bosgebied geen voor de hand liggende keuze is.

De gemeente Apeldoorn heeft een warme relatie met de krijgsmacht en wil graag het nieuwe onderkomen van de Marechaussee in Nieuw Milligen vestigen. Over de toewijzing van het bosgebied als oefenterrein voor explosieven heeft het college helaas niets te zeggen en dus zullen we moeten afwachten wat er vanuit het Rijk uiteindelijk wordt beslist.

Meer lezen: https://www.destentor.nl/apeld...

Gerelateerd nieuws

Roept de Gemeenteraad Apeldoorn de klimaatnoodtoestand uit ?

De gemeenteraad van Apeldoorn is op 30 mei 2024 door bezorgde inwoners opgeroepen om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. De...

Lees verder

Planty of food festival in Apeldoorn groot succes

Afgelopen vrijdag, 14 juni, organiseerden Stichting Zero Waste Apeldoorn, Vega Vrijdag en het Theehuis Westenenkerpark het Pl...

Lees verder