Groen­Links en Partij voor de Dieren lanceren meldpunt houtrook


.....nog steeds veel klachten van bewoners overlast houtrook in Apeldoorn

2 juni 2021

Al enkele jaren houden GroenLinks Apeldoorn en Partij voor de Dieren zich bezig met houtrook. Naast het verspreiden van (meer) kennis hierover door middel van informatieavonden en informatie op de website van de gemeente Apeldoorn, krijgen beide partijen nog regelmatig klachten van inwoners over overlast van houtrook.

Een aantal bewoners van de wijk Welgelegen hebben een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente Apeldoorn. Regelmatig wordt er overlast ervaren van houtrook door houtkachels in de buurt, niet alleen in de straat maar ook in hun eigen huis. Een van de bewoners: “We kunnen bij bepaalde windrichtingen geen raam openzetten omdat de smog van de houtkachels dan zo het huis inwaait. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de energietransitie?” Daarnaast verslechtert de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk als er vanuit aangrenzende panden wordt gestookt. Je bent altijd te laat met het sluiten van ramen, dit beïnvloedt het woongenot aanzienlijk.

Emeritus hoogleraar Martijn Katan geeft aan dat hout verbranden twee keer zoveel CO2 produceert als steenkool en dus absoluut geen duurzame energiebron is. En niet alleen de CO2 uitstoot stijgt, het heeft ook grote gevolgen voor de luchtkwaliteit en dus voor de gezondheid. Het RIVM geeft aan dat de uitstoot van fijnstof door houtstook in Nederland bijna half zo groot is als die van wegverkeer. De uitstoot van het wegverkeer neemt al jaren af, terwijl de uitstoot door houtrook juist toeneemt. In het Schone Lucht Akkoord zijn afspraken gemaakt om hier iets tegen te doen, maar de trend is nog niet gekeerd.
https://nos.nl/artikel/2368898-houtkachels-blijken-na-opnieuw-rekenen-grootste-bron-van-fijnstofuitstoot

Het handhavingsverzoek van de buurtbewoners is afgewezen door de gemeente. In april is een gemeentelijke handhaver op de locatie gaan kijken en toen werd er geen ernstige rookoverlast en luchtverontreiniging waargenomen. De buurtbewoners geven aan dat op de desbetreffende dag de wind goed stond, waardoor er geen overlast was. “Laat ze alsjeblieft gaan kijken op dagen dat we er wel last van hebben.”

Voor GroenLinks Apeldoorn en Partij voor de Dieren een goede reden om zich meer te verdiepen in dit onderwerp. Zij willen graag meer inzicht in houtstook in Apeldoorn. Wordt er vaak en veel gestookt, is er veel overlast? Zo ja, waar en hoe vaak? En wat doen inwoners daartegen? Daarom is er vanaf vandaag een houtrookmeldpunt geopend.

Als blijkt dat door veel burgers overlast en problemen met de gezondheid wordt ervaren dan zal dit onder de aandacht van de gemeenteraad worden gebracht met de vraag wat er beleidsmatig gaat gebeuren om te voldoen aan de gemeentelijke zorgplicht voor schone lucht. Iedereen die hierover wat wil melden, wordt uitgenodigd om een mail te sturen naar houtrook055@gmail.com

Meer lezen:

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

22 mei: Internationale dag van de biodiversiteit. Ga aan de slag in de natuur!

Vandaag, 22 mei, is ‘Internationale Dag van de Biodiversiteit’. In het leven geroepen door de Verenigde naties om de belangri...

Lees verder

Suppend afval ruimen voor Wereld Oceanen dag

8 juni is het Wereld Oceanen Dag. Een dag waarop we stilstaan hoe bijzonder de oceanen zijn en hoeveel we aan ze te danken he...

Lees verder