Houdt Apeldoorn rekening met stra­lings­risico's?


Veel onrust over ambitie Apeldoorn uitrollen 5G

28 juni 2019

De gemeente Apeldoorn kondigde begin dit jaar aan dat zij een convenant heeft gesloten voor een 5G-netwerk. Daar ontstond veel ophef over. Zowel de gemeenteraad als de Partij voor de Dieren ontvingen reacties van bezorgde inwoners.

Onduidelijk is namelijk wat het effect is van elektromagnetische straling op mens en dier en met name over de biologische en gezondheidseffecten van de 5G-frequenties bestaan zowel maatschappelijke als wetenschappelijke zorgen.

Wellicht zijn bepaalde vormen en hoeveelheden van elektromagnetische straling wel het asbest van de toekomst. Er zijn daarom steeds meer overheden die grenzen stellen aan elektromagnetische straling, bijvoorbeeld door het gebruik van mobiele telefoons en Wifi op scholen te verbieden. Ook zijn er stralingsvrije zones voor mensen die al ziek worden van een hele lage dosis straling.

In Nederland en Apeldoorn staat dit beleid nog in de kinderschoenen. De Partij voor de Dieren pleit tot nu toe als enige partij om het voorzorgsbeginsel in acht te nemen. Ons standpunt hierover leest u hier.

Tijdens de politieke markt over "Smart City" op 13 juni jongstleden, heeft de Partij voor de Dieren Apeldoorn aan de wethouder gevraagd hoe hij wil omgaan met de gezondheidsrisico’s van straling.

De wethouder heeft ons laten weten de zorgen mee te nemen en extra kaders te gaan stellen rondom elektromagnetische straling, onder andere door de wildgroei van antennes van telecomaanbieders aan te pakken. Hoe dat er verder uit gaat zien? Wordt vervolgd in september. Dan kunnen bezorgde inwoners ook laten weten wat zij van het plan en de kaders van de wethouder vinden. We houden u op de hoogte.

Gerelateerd nieuws

Voorjaarsnota 2019: Apeldoorn zet in op economische groei

De voorjaarsnota geeft weer hoe het gaat met de lopende begroting van de gemeente Apeldoorn. Erin staan voorstellen over wijz...

Lees verder

Zorgen over hitte bij paardenspektakel Beekbergen

Van 27 tot en met 30 juni staat Beekbergen in het teken van internationale mensport. Twee- en vierspanmenners uit de hele wer...

Lees verder