Ook dieren vaak slacht­offer van huiselijk geweld


21 april 2020

Eerder deze maand was er online een politieke markt, waar o.a. huiselijk geweld werd behandeld. Wij maken ons sterk voor alle kwetsbaren in onze samenleving. Namens ons bracht fractievertegenwoordiger Yvonne de Carpentier in dat kinderen en huisdieren vaak het eerste slachtoffer zijn van huiselijk geweld en dat dit alleen maar toeneemt door de coronacrisis. Dit is haar bijdrage:

"Deze dagen merken we dat lekker samen thuis zijn niet altijd even gezellig is. Nu we noodgedwongen meer met elkaar in huislijke sfeer moeten doorbrengen dan we gewend zijn, zien we dat in sommige gezinnen de spanningen toenemen. Niet alleen de leden van het gezin zelf, ook aanwezige huisdieren kunnen namelijk, wanneer de vlam in de pan vliegt, slachtoffer worden van huiselijk geweld.

Apeldoorn is hard bezig om extra opvang voor kwetsbare kinderen te regelen. Helaas zijn ook huisdieren vaak de klos bij toegenomen huiselijk geweld. Achter humane problemen gaat vaak dierenleed schuil en andersom. Helaas zag ik in de stukken geen enkele keer dieren terug. Slachtoffers van huiselijk geweld stellen vaak hun vertrek uit omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor het welzijn van hun geliefde dier, soms wel twee jaar met alle trauma's van dien. Ik heb dit onderwerp live ingebracht en we gaan hier ook schriftelijke vragen over stellen".

Zit je zelf in zo'n situatie of maak je je zorgen over anderen? Bel dan "Veilig thuis". Het nummer is 0800-2000. Bij dit advies- en meldpunt kun je huiselijk geweld, kindermishandeling of vermoedens ervan melden.

Maak je zorgen over verwaarlozing en/of mishandeling van dieren bel dan de dierenpolitie op nummer 144.

Op elkaar letten en aandacht hebben voor de gemoedstoestand van je huisgenoten is juist nu ontzettend belangrijk. Wees lief voor elkaar, mens en dier!!

Gerelateerd nieuws

10 jaar Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Apeldoorn!

Sinds 2010 is de Partij voor de Dieren actief in Apeldoorn. Met Harry Voss en Maaike Moulijn als fractievoorzitters hebben we...

Lees verder

Apeldoorn stelt vuurwerkvrije jaarwisseling uit

Het was een overwinning, niet alleen voor Apeldoorn die een primeur had als eerste vuurwerkvrije gemeente van Nederland, maar...

Lees verder