Blijft het Kroon­domein dit jaar werkelijk geopend?


...of moeten we toch weer opnieuw een protest­actie houden?

13 juli 2018

Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, afgelopen donderdag 12 juli, heeft PvdD raadslid Arjan Groters actualiteitsvragen gesteld over de openstelling van het Kroondomein.

Het Kroondomein is met meer dan 10.000 hectare het grootste landgoed van Nederland. Sinds 1959 is het in bezit van de Nederlandse staat. Elk jaar wordt het gebied voor het overgrote deel afgesloten voor bezoekers.

In het verleden hebben Apeldoorners een handtekeningenactie georganiseerd tegen de jaarlijkse sluiting. Ook heeft de Apeldoornse fractie van de Partij voor de Dieren goed bezochte protestacties gehouden. Gelukkig heeft de Tweede Kamer begin april een motie aangenomen om het Kroondomein het hele jaar open te stellen voor publiek.

Na deze motie werd het echter stil en Arjan wilde weten of we in september daadwerkelijk kunnen genieten van een wandeling in het Kroondomein of dat we opnieuw actie moeten gaan voeren?

Wethouder Mark Sandmann gaf als antwoord dat we vooral blij moesten zijn dat dit mooie natuurgebied driekwart van het jaar opengesteld is en dat het college géén rol speelt in de beslissing om dit gebied het hele jaar open te houden.

Hopelijk horen we nog vóór september (niet van het Apeldoorns college dus maar vanuit Den Haag) wat er met het Kroondomein gaat gebeuren en of we dan echt een klein feestje mogen vieren....