Natuur­beleid Apeldoorn onder de loep


8 oktober vergadert de raad: : "Hoe groen is Apeldoorn en wat kan beter"?

30 september 2020

Apeldoorn is een groene gemeente, een stad in bloei, zoals op de website van de gemeente te lezen valt. Apeldoorn wil ook graag haar groene imago behouden en versterken en daarom wordt er donderdag 8 oktober door de raad gesproken over het groenbeleid, het klimaat, de natuur en de biodiversiteit van deze regio gesproken.

Onze maatschappij verandert razendsnel en de huidige ontwikkelingen, denk daarbij vooral aan de corona crisis maar uiteraard ook de stikstofproblematiek, de opwarming van de aarde, zwerfvuil dat onze leefomgeving in en hoog tempo vervuilt en het leven in onze zeeën en oceanen verstikt.......al deze problemen leggen onze kwetsbaarheden bloot en maken eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is zorgvuldig om te gaan met het groen dat we hebben.

Onze ruimte is schaars en wordt steeds schaarser. Apeldoorn wordt verder volgebouwd en kostbare stukjes groen ingewisseld voor bedrijventerreinen. Voorbeelden hiervan zijn bedrijventerrein Kieveen in Loenen en de Ecofactorij II.

De Partij voor de Dieren knokt voor ieder stukje groen in Apeldoorn en is dan ook faliekant tegen deze uitbreidingen. De gemeente moet slimmer en efficiënter omgaan met bestaande bebouwing in plaats van door te blijven bouwen in het groen. Bovendien zullen deze bouwprojecten plus de bedrijven die er zich vestigen gaan zorgen voor meer stikstof en CO2 uitstoot terwijl de opname van schadelijke stoffen vermindert door het verdwijnen van bomen.

Aangezien Apeldoorn zichzelf doelen heeft gesteld ten aanzien van het behoud van groen, de kwaliteit van de lucht, duurzaamheid en energiebesparing snijdt de gemeente continu in haar eigen vingers en dwarsboomt dus zelf op deze manier haar eigen doelstellingen, visie én imago.

Onze fractievoorzitter Maaike Moulijn vroeg, samen met GroenLinks raadslid Rachel Rothengatter, aan inwoners van Apeldoorn wat hun idee is over het groenbeleid van Apeldoorn en wat naar hun idee beter moet. Bekijk het filmpje wat ze hierover maakten.

Plaats de natuur centraal, het is het kostbaarste wat er is!!

Heb je zelf ook nog suggesties voor meer en beter groen in Apeldoorn? Reageer dan via natuurwaarden@apeldoorn.nl

Lees meer over dit onderwerp: https://issuu.com/sted.../docs/wk_40_2020_editie_apeldoorn/2

Gerelateerd nieuws

Apeldoorns afvalbeleid deugt niet

Apeldoorn kampt, net als de rest van Nederland met enorme hoeveelheden afval. De Partij voor de Dieren ontvangt steeds meer k...

Lees verder

Vervolg debat over de Regionale energiestrategie (RES) op donderdag 1 oktober

Op donderdag 1 oktober vond tijdens het PMA (Politieke Markt) het vervolg plaats van het debat over het concept Regionale Ene...

Lees verder