Partij voor de Dieren stelt vragen over welzijn mede­werkers slach­te­rijen


Corona­crisis legt misstanden werk­om­stan­dig­heden arbeids­mi­granten bloot

27 mei 2020

De coronacrisis legt veel misstanden en pijnpunten in onze samenleving bloot. Eén daarvan is de manier waarop buitenlandse medewerkers van slachterijen moeten werken en wonen in ons land. Zowel op hun werk, thuis als in de busjes die hen vervoeren kunnen ze niet of nauwelijks afstand tot hun collega’s houden en lopen zodoende grote gezondheidsrisico's.

Het gevolg is dat een aantal slachterijen, waaronder één in Apeldoorn (tijdelijk) hun deuren hebben moeten sluiten, wat ook weer gevolgen heeft voor de dieren in de veehouderij.

Apeldoorn kent vijf slachterijen en de Partij voor de Dieren in Apeldoorn wil naar aanleiding van de situatie in de (tijdelijk) gesloten slachterijen weten hoe de situatie is in de overige Apeldoornse slachterijen. Worden de medewerkers hier getest en houdt de gemeente bij deze bedrijven extra toezicht op de handhaving van de corona maatregelen?

Al eerder heeft de Partij voor de Dieren vragen gesteld aan de burgemeester hoe wordt omgegaan met de corona maatregelen in slachterijen. Naar aanleiding daarvan werd door de gemeente op 16 april een brief gestuurd naar alle werkgevers, uitzendorganisaties en ondernemers die bekend staan als bedrijven die in Apeldoorn actief zijn en veel te maken hebben met arbeidsmigranten.

Tijdens eerdere controles zagen handhavers en politieagenten arbeidsmigranten in volle auto’s of busjes en kreeg men een waarschuwing dat ze strafbaar waren op grond van de noodverordening. In dit kader heeft de gemeente telefonisch contact gehad met de slachterijen in Apeldoorn, die toezegden extra maatregelen te treffen. Dat is echter óf niet gebeurd óf heeft niet geleid tot het gewenste resultaat.

Aangezien de Partij voor de Dieren zich hard maakt voor een veilige en gezonde werk- en leefomgeving voor iedereen in dit land, maken we ons zorgen en willen we duidelijkheid van het college hebben over de situatie van alle medewerkers van alle slachterijen in Apeldoorn.

Lees ook: https://www.destentor.nl/apeldoorn/pvdd-wil-antwoorden-over-coronasituatie-in-apeldoornse-slachterijen~a35aec4d/

https://www.omroepgelderland.nl/media/36614/Zorgen-om-slachterij-burgemeesters-vragen-ministers-in-te-grijpen

https://www.nd.nl/nieuws/varia/973359/fnv-corona-uitbraak-slachterij-groenlo-deel-van-groter-probleem

https://www.destentor.nl/apeldoorn/burgemeester-ton-heerts-over-sluiting-slachterij-apeldoorn-vertrouwen-weg-in-vion~a6b73e46/

Gerelateerd nieuws

Doe open dat bos!

Afgelopen week is er opnieuw veel commotie ontstaan over de jaarlijkse sluiting van het Kroondomein door de aandacht die dit ...

Lees verder

Toekomstbeeld veilige leefomgeving onder druk door klimaatverandering

Tijdens de PMA van 28 mei werden de jaarstukken en de begroting van de VNOG, de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland be...

Lees verder