Partij voor de Dieren weet nog steeds te prikkelen met motie tegen het geven van bloemen


8 april 2024

Je zou het haast niet denken maar in Nederland zijn nog steeds een aantal taboes.

Eén ervan is het ter discussie stellen van het geven van bloemen. Bloemen geven doe je namelijk vanuit je hart en de bloementeelt is toch een puur Nederlands product waar we trots op moeten zijn?

Minder rooskleurig

Ga je echter een beetje inzoomen op de teelt van bloemen dan wordt het plaatje meteen een stuk minder rooskleurig, immers de belasting op ons milieu door het kweken van bloemen is enorm. Dit vanwege:

 • het hoge energiegebruik, de meeste bloemen worden in verwarmde kassen gekweekt.
 • de CO2 uitstoot van kassen voor sierteelt hoger is dan die van een gemiddelde stad
 • de enorme hoeveelheden meststoffen en pesticiden die gebruikt worden, zelfs 20 x meer dan de teelt van groente.
 • verboden gifstoffen die worden gebruikt en dodelijk zijn voor bijen
 • de uitstoot van broeikasgassen van het luchtverkeer voor de transport van bloemen die in landen als Afrika worden gekweekt en de export van Nederlandse bloemen naar de rest van de wereld.

Arjen Lubach maakte een filmpje over de schadelijkheid van bloemen voor het milieu:

  Daarin laat hij geen spaan heel van de bloemenindustrie. Bloemen zijn niet alleen enorm giftig en zorgen voor een gigantisch hoge energie- ,water- en benzinerekening, ze zijn ook nog eens enorm omstreden vanwege de inzet van arbeidsmigranten die in de kassen werken voor hele lagen lonen en de pesticide dampen inademen tijdens het werk.

  850 boeketten per jaar

  De gemeente Apeldoorn schenkt jaarlijks zo'n 850 boeketten bloemen aan bijvoorbeeld jarigen, jubilarissen, kampioenen en mensen die ziek zijn. Wanneer je bedenkt dat bloemen niet alleen giftig en omstreden maar tegenwoordig ook nog eens heel duur zijn en de gemeente duurzaamheid hoog in het vaandel heeft gaat dat toch een beetje schuren.

  Motie voor meer duurzaam cadeau

  Daarom diende de Partij voor de Dieren, gezamenlijk met onze collega's van Groen Links, D66 en SP een motie in om in plaats van een boeket giftige bloemen liever een duurzamer cadeau te geven, iets wat minder impact heeft op het milieu, geen insecten doodt en lokaal en biologisch gemaakt of geteeld wordt. Het gaat tenslotte niet om wat je geeft maar om het vriendelijk gebaar en bovendien maakt die kleine keuze wel een wereld van verschil.

  Prikkelend

  De motie maakte tijdens de raadsvergadering heel wat emoties los. Onze fractievoorzitter Maaike Moulijn ontving zelfs een cactus, omdat de motie zou steken.

  De behandeling van de motie zorgde echter ook voor een goede discussie en veel fracties zijn aan het denken gezet over de klimaat- en natuurimpact van bloemen en de voorbeeldfunctie die de gemeente behoort te vervullen. Helaas redde de motie het net niet maar het onderwerp haalde wel de pers. We weten dus nog altijd te prikkelen!!

  Meer lezen:

  Gerelateerd nieuws

  Partij voor de Dieren vraagt opnieuw aandacht voor het beschermen van "plaagdieren"

  Vorige week heeft de Partij voor de Dieren, samen met onze collega's van SP, opnieuw vragen aan de gemeente gesteld over het ...

  Lees verder

  Gaan we straks elektrisch treinen naar Zutphen?

  Sinds jaar en dag rijdt er een dieseltrein op het traject tussen Apeldoorn en Zutphen. De huidige trein die er rijdt is gel...

  Lees verder