PvdD stelt vragen over kunst in de openbare ruimte


3 september 2018

Terwijl bij de gemeente bekend was dat er een initiatief was van een Apeldoornse kunstenaar voor het plaatsen van beelden op rotondes verscheen op 5 juli een artikel in de Stentor “Apeldoorn exposeert paard, stier en kangoeroe in openbare ruimte”. Omdat wij vraagtekens zetten bij deze gang van zaken stelt de Partij voor de Dieren hierover de volgende vragen:


1) Kunt u een feitenrelaas geven over de gang van zaken rond het initiatief van een
Apeldoornse kunstenaar voor het plaatsen van beelden op een rotonde?
2) Waarom is er gekozen voor een kunstenaar uit Leiderdorp/Harderwijk terwijl er ook bekend was dat er een Apeldoorns initiatief werd opgezet waarvoor al diverse partijen (Apeldoorn Marketing, Toeristisch Platform Apeldoorn, voorApeldoorn) benaderd waren?


De Partij voor de Dieren is een groot voorstander van kunst, ook in de openbare ruimte. Wij begrijpen echter niet waarom er voor een stier en een kangoeroe wordt gekozen in combinatie met de plekken waar deze zouden moeten komen.


3) Waarom wordt er voor deze dieren gekozen en bijvoorbeeld niet voor de ‘big 5’ van de Veluwe, oftewel voor dieren waar Apeldoorn bekend om staat?
4) Hoe denkt Apeldoorn zich als diervriendelijke gemeente te profileren als er een kangoeroe geplaatst gaat worden bij BreedingFarm Man in ‘t Veld, een zeer omstreden commercieel bedrijf, en een stier bij Ameco, een runderslachter?
5) Is het college van mening dat deze bedrijven een standbeeld verdienen? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom dan toch dit voorstel?

Arjan Groters
Partij voor de Dieren