Stads­akkers wederom inspi­re­rende locatie voor informele bijeen­komst Partij voor de Dieren


24 april 2024

Vanavond waren we te gast op de Stadsakkers waar we door Adri en Ronald hartelijk ontvangen werden in de prachtige blokhut die op het terrein staat met vers gemaakte soep met wilde spinazie, vers van de akker en verrukkelijke broodjes rijkelijk belegd met biologische groenten.

Sparren

We hadden deze bijeenkomst georganiseerd om, naast een gezellige avond, ook met onze gasten te kunnen praten over de huidige stand van de politieke situatie in Apeldoorn en welke ideeën we met elkaar konden bedenken om de standpunten van de Partij voor de Dieren beter over de bühne te brengen en een groter publiek te bereiken.

Speciaal hiervoor had Maaike, onze fractievoorzitter een filmpje gemaakt met een overzicht van het afgelopen politieke jaar.

Moeilijk jaar

Apeldoorn presenteert zich als een groene gemeente maar helaas is dit voornamelijk een papieren gedachte en blijkt in het dagelijks leven van alle groene standpunten van de gemeente weinig terecht te komen.

We hebben afgelopen jaar, helaas tevergeefs, geprobeerd om de plannen die de gemeente heeft om te bouwen in de Beekbergsebroek, een plek die bestemd was voor natuur, een halt toe te roepen. Daarnaast kunnen we de gemeente ook niet overtuigen dat de klimaatdoelen niet bereikt worden wanneer je boerenbedrijven opkoopt om de vrijgekomen stikstofruimte aan de industrie te geven. En toen de gemeente opnieuw de doelstelling om energieneutraal te worden met 20 jaar opschoof, zakte de moed bij ons een beetje in de schoenen.

Groene idealen

Onze aanwezige gasten prezen de Partij voor de Dieren echter voor hun standvastigheid en het blijven knokken voor onze groene idealen. Ook zijn we voor een kleine partij heel actief, met dank aan het netwerk, in het organiseren van bijeenkomsten en activiteiten waarin we onze groene idealen omzetten in acties. Voor hen ook een reden om van onze partij lid te worden.

Dat is positief nieuws en we waren blij dat te horen. Helemaal wanneer je bedenkt dat slechts 26% van de bevolking vertrouwen heeft in de lokale politiek.

We doen het dus goed. Helaas hebben onze inspanningen het afgelopen jaar weinig successen opgeleverd en raken we wel eens ontmoedigd over de starheid die we keer op keer ervaren wanneer we opkomen voor de belangen van dieren en natuur in Apeldoorn.

Nieuwe ingangen

De tips en aanbevelingen die we meekregen was om de extremen binnen de lokale politiek aan de kaak te blijven stellen en meer te delen met het publiek middels berichten in de krant. Daarnaast goed te onderzoeken wat er speelt onder de inwoners van Apeldoorn, ons te richten op de huidige actualiteit en op die manier meer ingangen te vinden om onze politieke boodschap bij mensen te brengen. Blijf praten, blijf uitleggen zonder belerend te willen zijn, was het advies.

Positief

Dat groene idealen het waard zijn om voor te knokken, was ook het verhaal van Adri, onze gastheer van Stadsakkers, die ons vertelde dat steeds meer mensen het belang en de toegevoegde waarde inzien van het zelf verbouwen en oogsten van biologische groenten en kruiden en ze inmiddels 150 vrijwilligers hebben die actief op de akkers bezig zijn.

Oogsten

Adri vertelde ons over een nieuw initiatief dat Stadsakkers gestart is en dat is zelf oogsten. Iedere week je eigen groente en kruiden uit de grond halen, vers en biologisch, leuk en leerzaam.

Wie zaait zal oogsten. Adri toonde ons aan het einde van de avond vol trots de akkers, bakken en kassen waar de groenten, beschermd tegen de huidige kou, groeien als kool.

De Partij voor de Dieren heeft vanavond ook weer een zaadje geplant en dus blijven we positief en doorgaan met knokken voor onze groene idealen. Een planeetbrede visie begint immers in Apeldoorn.

Gerelateerd nieuws

Gaan we straks elektrisch treinen naar Zutphen?

Sinds jaar en dag rijdt er een dieseltrein op het traject tussen Apeldoorn en Zutphen. De huidige trein die er rijdt is gel...

Lees verder

Nota Dierenwelzijn nu ter inzage

De gemeente Apeldoorn heeft – zoals alle gemeenten – taken en verantwoordelijkheden op het gebied van dierenwelzijn, zo staat...

Lees verder