Apeldoorn kleurt grijs in plaats van groen


Groen verdwijnt waar nieuwbouw verschijnt

4 februari 2020

"Beplanting in straten, op daken en tegen gevels helpen onze stad af te koelen op hete dagen en bij nat weer het regenwater beter af te voeren. Bovendien: groene straten zien er gezellig uit. Het is leuk om samen met anderen natuur in uw wijk te creëren of in stand te houden".....zo staat te lezen op de site van de gemeente Apeldoorn. De gemeente wil "samen aan de slag gaan om uw buurt nóg groener te maken" en groene ideeën zijn van harte welkom.

Dit wil echter niet zeggen dat de gemeente zelf ervoor zorgt dat natuur in de straten en wijken in Apeldoorn in stand gehouden wordt. Waar de gemeente op haar site bewoners oproept om met eigen groene initiatieven te komen omdat groen nu eenmaal zo gezellig oogt, wordt tegelijkertijd ieder stukje reeds bestaand groen vakkundig omgezaagd omwille van de woningbouw.

Zo moest aan de van Galenstraat een open terrein waar omwonenden een "tiny forest" wilden creëren en wat reeds een paradijsje was voor planten, vogels en insecten, plaats maken voor nieuwbouw in een soort grindbak. Geen groen meer te bekennen.

Ook in de wijk Zuidbroek waar aanvankelijk, volgens het bestemmingsplan, woningen in een parkachtige omgeving waren bedoeld, zijn de plannen, ten koste van het groen, bijgesteld en wordt, in het kader van de woningnood, de bouw van het aantal huizen drastisch opgeschroefd. De bewoners zijn boos en maken bezwaar. De wethouder sust en meent dat de wijk groener zal worden van bij opzet ooit was bedacht. Intussen heeft de kettingzaag zijn werk al gedaan en zijn beeldbepalende knotwilgen en eiken definitief verdwenen, nog voordat een rapport over de natuurwaarde van deze bomen was afgerond.

Zo spreekt de gemeente opnieuw met twee monden. Ze hakt hierbij "en passant" niet alleen het geclaimde eigen groene imago opnieuw om maar ridiculiseert ook de eigen plannen om "samen de buurt nog groener te maken".

De Partij voor de Dieren wil opheldering van de gemeente en heeft kritische vragen gesteld over de kaalslag. Willen we de natuur binnen de straten van Apeldoorn daadwerkelijk in stand houden dan zal de gemeente ook de hand in eigen boezem moeten steken en de aanwezige natuur moeten betrekken in toekomstige nieuwbouwplannen.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaande artikelen verschenen in de Stentor:

https://www.destentor.nl/apeldoorn/grind-in-plaats-van-groen-apeldoorn-moet-lering-trekken-uit-omstreden-woonproject-vindt-pvdd~acc0bf5a/?fbclid=IwAR0dvTsiA6-WweLWkHWuJNyAWvM8PHIfaDlE9J1nqkeutb8GbccSJ0RJheY

https://www.destentor.nl/apeldoorn/meer-woningen-in-hoek-van-zuidbroek-apeldoorn-deel-buurt-boos-politiek-blij~a334f14f/?fbclid=IwAR3_bQOzDGOh_pczfrK2lwWUmNcpjxq0BogbgG7CDNp7KTEVUJ3TJM2JK6U

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren zeer bezorgd om bezuinigingen bij brandweer

De Partij voor de Dieren maakt zich al jaren zorgen over de bezuinigingen op de brandweer in verband met toegenomen risico's ...

Lees verder

Apeldoorn gaat natuurinclusief bouwen nu echt gestalte geven

In de Apeldoornse groenplannen is als ambitie opgenomen dat er in Apeldoorn natuurinclusief gebouwd moet worden. De Partij vo...

Lees verder