Het hout­stook­seizoen is weer begonnen


...voor de één plezier maar voor de ander veel overlast!

25 januari 2022

De dagen zijn kort, de temperatuur laag en de gasprijzen stijgen de pan uit. Voor steeds meer mensen reden om hout te gaan stoken.

Om meer bewustwording en inzicht te krijgen over de nadelen van houtstook, zijn de Partij voor de Dieren en GroenLinks vorig jaar begonnen met een houtrookmeldpunt. Hier kunnen meldingen met betrekking tot houtrookoverlast gemeld worden. Daarnaast hebben we in oktober een online kennisbijeenkomst georganiseerd. Hierin zijn drie aspecten van houtrook ter sprake gekomen: milieu, gezondheid en veiligheid.

Tot nu toe zijn er meer dan 50 meldingen binnengekomen op het meldpunt, uit bijna alle wijken en dorpen van Apeldoorn. En niet alleen door barbecues en houtstook door particulieren, maar we ontvingen ook meldingen van overlast door biomassacentrales.

In het kader van schone lucht in Apeldoorn horen we graag of, waar en wanneer nog meer overlast wordt ervaren. Daarnaast kun je ons ook laten weten wat je belangrijk vindt met betrekking tot dit onderwerp. Wij willen ook graag in contact komen met mensen die een melding hebben gedaan bij de gemeente of zelfs een handhavingsverzoek hebben ingediend vanwege houtstook en horen hoe dit is opgepakt door de gemeente. Meldingen en reacties kunnen gestuurd worden naar houtrook055@gmail.com.

De gemeente kan houtstook in het algemeen niet verbieden, maar moet wel beter toezicht houden, ingrijpen bij overlast en houtstook ontmoedigen bijvoorbeeld met een sloopsubsidie. Ook moet er een stookverbod in de APV worden opgenomen wanneer er een stookalert geldt, bijvoorbeeld bij mist. Dit gebeurt al in steden als Arnhem, Nijmegen en Utrecht. In onder meer Zutphen doet het RIVM onderzoek naar de relatie tussen houtrook en gezondheidsklachten. Meer informatie hierover lees je hier.

Lees hier wat het RIVM zegt over houtrook en gezondheid.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Wij wensen je een schone en gezonde stad zonder zwerfvuil

Onder het motto van één van onze speerpunten uit ons verkiezingsprogramma: "Apeldoorn wordt een schone en gezonde gemeente zo...

Lees verder

Partij voor de Dieren in actie tegen geplande kap van bomen en groen op oud Wegener terrein

Afgelopen zaterdag, 29 januari, hebben een aantal leden van de Partij voor de Dieren in Apeldoorn actie gevoerd bij het voorm...

Lees verder