Natuur­lijke bestrijding eiken­pro­ces­sierups is goedkoper en beter voor milieu


PvdD en Groen Links willen de gemeente leren omdenken door bestrijding op natuur­lijke wijze aan te pakken

6 maart 2019

Partij voor de Dieren Apeldoorn en GroenLinks vragen het college, tijdens de raadvergadering van 7 maart 2019, om in navolging van andere gemeenten (onder andere in Wapserveen) de eikenprocessierups op natuurlijk wijze te bestrijden door meer mezen- en vleermuiskasten op te hangen en te zorgen voor andere beplanting die natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups trekt, zoals roofvliegen en -wantsen.

Raadslid Maaike Moulijn: “De laatste jaren zijn er steeds meer eikenprocessierupsen bijgekomen, die tot vervelende gezondheidsproblemen kunnen leiden. Er moet bekeken worden hoe het ecologische evenwicht hersteld kan worden, in plaats van de huidige bestrijding door steeds meer mensen in beschermende pakken. Dat kost handenvol geld en is niet diervriendelijk.

Preventie door natuurlijke vijanden te verleiden om in de buurt van eikenprocessierupsen te leven is een veel natuurlijkere aanpak en zal op de langere termijn ook veel effectiever zijn. Samenwerken met de natuur dus en niet ertegen!”

De actualiteitsvragen leest u hier.

Goed Nieuws: bij het behandeling van dit onderwerp tijdens de raadsvergadering, heeft de gemeente toegezegd om via "pilots" de eikenprocessierups op natuurlijke wijze te zullen gaan bestrijden. Het voorstel is dus overgenomen.

Lees over dit onderwerp de volgende berichten in de Stentor:

Gerelateerd nieuws

Apeldoorn hakt groen imago om

Het kapseizoen is weer begonnen en opnieuw ontvangt onze fractie berichten van bezorgde burgers over kap- en snoeiwerkzaamhed...

Lees verder

Zorgen om gebruik gif bij bollenteelt

Bloembollenteelt is big business. Het levert de Nederlandse economie jaarlijks bijna anderhalf miljard euro op. Maar waar dit...

Lees verder