Waarom we zuinig moeten zijn op wespen


.....ook als ze heel irritant om ons drankje heen zoemen

4 augustus 2023

Het is augustus en dus de maand waarin we last hebben van wespen. Ze komen op ons zoete drankje af en blijven irritant volhardend proberen een slokje mee te drinken.

Waarom juist deze maand wespen zo lastig zijn is simpel te verklaren. In het voorjaar legt de koningin eitjes. De larven uit deze eitjes worden door de koningin zelf verzorgd totdat ze uitgegroeid zijn tot (onvruchtbare) werksters. Deze werksters verzorgen op hun beurt weer de volgende larven en als dank krijgen ze van de larven een zoete vloeistof. In augustus zit het werk er echter op en gaan de wespen op zoek naar alternatieve zoetstoffen.

Hoe houd je wespen op afstand?

Er zijn er een paar makkelijke manieren om wespen op afstand te houden. Wanneer je een schaaltje met azijn op je tuintafel zet en daar evt. nog een paar kruidnagels in legt blijven wespen liever uit je buurt. Ook de rook van wierook houdt wespen op afstand.

Ga in ieder geval niet slaan. Een wesp die zich bedreigd voelt laat namelijk een stofje los, een soort feromoon wat nog meer wespen lokt, de knokploeg zullen we maar zeggen want wespen zijn heel sociaal en helpen elkaar. Wespen steken overigens ook alleen als ze zich bedreigd voelen, nog een reden om niet naar een wesp te slaan.

Waarom moeten we zuinig zijn op de wesp?

Wespen zijn heel nuttige dieren.

  • Wespen zijn jagers en vangen en eten veel vliegen, muggen, bladluizen, rupsen en buxusmotten.
  • Wespen bestuiven bloemen, net als de bij.
  • veel wespennesten bevinden zich in de grond wat goed is voor de drainage en zuurstofgehalte van de bodem door de tunnels en gaatjes die ze graven
  • Wespen worden ook ingezet als een natuurlijke ongediertebestrijder in de landbouw
  • ze helpen bij het opruimen van kadavers in de natuur zodat ziekteverspreiding wordt voorkomen
  • Wespen houden bijenvolken sterk doordat ze zieke bijen aanvallen en doden waardoor de ziekte geen kans krijgt zich te verspreiden.

Niet bestrijden maar beschermen!

Ondanks het feit dat wespen dus ontzettend nuttig zijn en we zonder de aanwezigheid van deze insecten waarschijnlijk nu geplaagd zouden worden door enorme hoeveelheden vliegen en muggen, worden wespennesten nog steeds bestreden door plaagdierenbestrijdingsbedrijven. Ook de gemeente Apeldoorn verwijst naar een dergelijke manier van verdelgen en niet alleen bij wespen maar ook bij bijennesten. En dat terwijl het vaak helemaal niet nodig is om een wespennest te verwijderen en wanneer de noodzaak zich toch voordoet er ook manieren zijn om het wespennest te laten verplaatsen door een expert.

Wespenstichting

De wespenstichting heeft als doel kennis en begrip voor de wesp te bevorderen en geeft adviezen om bij problemen met wespen een natuurvriendelijke oplossing aan te dragen.

Heb je dus last van een wespennest, kijk dan op hun website of neem contact met ze op door te mailen naar: info@wespenstichting.nl

Preventieve maatregelen

In de dierenwelzijnsnotitie die de gemeente in 2016 aannam staat dat Apeldoorn preventieve maatregelen verkiest boven vernietiging bij de aanpak van "plaag"dieren. Het feit dat de gemeente op haar website verwijst naar ongediertebestrijders als oplossing bij het verwijderen van wespennesten is dan ook in strijd met dit beleid. De Partij voor de Dieren heeft daarom, samen met onze collega's van de SP, vragen gesteld aan het college en verzocht actief mee te helpen de wesp van haar negatieve imago te verlossen.



Gerelateerd nieuws

Voorjaarsnota Apeldoorn 2023

Afgelopen donderdagavond, 29 juni, tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces werd de voorjaarsnota besproken. ...

Lees verder

Afval bestaat niet......of toch wel?

Ondanks het feit dat de politiek ons nog steeds wil doen laten geloven dat het een grondstof is, wordt afval een steeds grote...

Lees verder