Zorgen over hitte bij paar­den­spek­takel Beek­bergen


Hitteplan moet ook voor dieren gelden.

28 juni 2019

Van 27 tot en met 30 juni staat Beekbergen in het teken van internationale mensport. Twee- en vierspanmenners uit de hele wereld zullen gaan strijden om de prijzen.

Juist dit weekend wordt volgens de weersverwachting ook weer zeer warm weer verwacht. Ondanks de hitte zullen de paarden vanwege het wedstrijdelement, de eer en de prijzen toch optimaal moeten presteren.

Hittestress is bij deze paarden dan ook een zeer reëel gevaar. Paarden kunnen namelijk bij hoge temperaturen hun warmte lastig kwijt, zeker wanneer ze zware inspanning moeten verrichten.

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over wat de hitte met de paarden doet en vraagt het college wat de organisatie doet om de paarden te beschermen en of het spektakel überhaupt wel kan doorgaan.

De Partij voor de Dieren maakt zich niet alleen zorgen over deze paarden, maar ook over diertransporten, dieren in auto's, dieren in weiden zonder beschutting of in potdichte veestallen en in het wild levende dieren.

De Partij voor de Dieren heeft het college vragen gesteld wat het doet om inwoners en bedrijven te informeren over maatregelen die genomen kunnen worden om hitte bij dieren te voorkomen, welke maatregelen de gemeente zelf treft en of er tijdens deze hete dagen extra wordt gecontroleerd?

Gelukkig kunnen we melden dat, naar aanleiding van onze vragen, medewerkers van THOR (Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte) het paardenevenement zullen bezoeken voor een dierenwelzijnsinspectie. Tevens overweegt het college om voortaan extra dierenwelzijnseisen in evenementenvergunningen op te nemen.

Gerelateerd nieuws

Houdt Apeldoorn rekening met stralingsrisico's?

De gemeente Apeldoorn kondigde begin dit jaar aan dat zij een convenant heeft gesloten voor een 5G-netwerk. Daar ontstond vee...

Lees verder

Gezellige jeu de boules avond in Twello

Met het zomerreces in aantocht is het voor de fractieleden van de Partij voor de Dieren Apeldoorn, na een jaar hard werken, t...

Lees verder