Schrif­te­lijke vragen over duurzaam veevoer in Apeldoorn


Wat is ons aandeel in de branden en snelle ontbossing van de Amazone?

Indiendatum: sep. 2019

De oerbossen van de Amazone (en andere natuurgebieden in Braziliƫ) staan in brand en de ontbossing is groot met wereldwijde gevolgen. De massale ontbossing is vooral te danken aan de productie van soja (ten behoeve van veevoer) en vlees. Voor sojaproducten ten behoeve van menselijke consumptie wordt geen soja uit de Amazone gebruikt[1]. Nederland is een grote importeur van soja door Nederlandse veehouderijen en is daardoor mede schuldig aan de ontbossing, ondanks het streven om meer verantwoord geteelde soja te gebruiken[2]. Het WNF roept daarom op tot een boycot van foute soja[3]. En het Rijk roept op tot een kringlooplandbouw, waarbij veevoer meer in de regio wordt verbouwd en er voornamelijk reststromen uit de voedingsindustrie worden gebruikt.[4] In Groningen wordt er in dat kader hard gewerkt aan lokaal geteelde alternatieven voor de sojaboon[5].

Wij willen graag weten wat Apeldoorn, als duurzame gemeente, doet om de ontbossing ten behoeve van veevoerteelt te verminderen.

  1. Hoeveel ton soja gebruiken Apeldoornse veehouders jaarlijks en waar komt deze soja vandaan?
  2. Wordt er door Apeldoornse veehouders ingezet op het verminderen van import van veevoer? Zo ja, hoe en hoeveel effect heeft dat tot nu toe? Zo nee, waarom niet?
  3. Ziet het college mogelijkheden om Apeldoornse veehouders te helpen met de omschakeling naar lokaal geteeld veevoer en nog meer gebruik van reststromen uit de voedingsindustrie zodat import van onder andere soja niet meer nodig is? Zo ja, welke mogelijkheden ziet het college en wat wil het college daaraan doen?
  4. Is het college bereid om het goede voorbeeld te geven door producten met niet-verantwoorde soja te boycotten, bijvoorbeeld in de gemeentelijke restaurants/kantines, en het gebruik van duurzame plantaardige alternatieven te bevorderen? Zo nee, waarom niet?
  5. Heeft het college verder nog iets te melden over dit onderwerp?

Maaike Moulijn

Partij voor de Dieren

[1] https://www.veganisme.org/hipsterkoffies-zijn-geen-bedreiging-voor-de-amazone-zuivel-wel

[2] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-sojajunk-nederland-medeverantwoordelijk-voor-amazonebranden~b7b43def

[3] https://www.ad.nl/binnenland/wnf-wil-actie-na-amazone-drama-doe-foute-soja-in-de-ban~a01ee189

[4] https://www.wur.nl/nl/show-longread/Kringlooplandbouw-een-nieuw-perspectief-voor-de-Nederlandse-landbouw.htm

[5] https://www.dvhn.nl/economie/Groningers-werken-aan-alternatief-sojaboon-24797998.html

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen over hitte en dierenwelzijn

Lees verder

Schriftelijke vragen over dierenleed de (circus)tent uit!

Lees verder

    word lid Doneer