Gaat Apeldoorn de eerste stad met 5G func­ti­o­na­liteit in Nederland worden?


Zorgen over ambitie wethouder geuit door PvdD en bezorgde inwoners

1 oktober 2019

De ambitie van wethouder Wim Willems van Lokaal Apeldoorn kent geen grenzen. Hij wil van Apeldoorn een "smart city" maken. Hiervoor wil hij op 4 oktober een overeenkomst tekenen met een Oostenrijks bedrijf dat speciale zendapparatuur gaat plaatsen in Apeldoornse lantaarnpalen om ervoor te zorgen dat Apeldoorn straks een heel snel mobiel internet krijgt.

De Partij voor de Dieren maakt zich al een tijdlang zorgen over deze ambitie. In juni vroegen we de wethouder al naar de mogelijke gezondheidsrisico's van elektromagnetische straling voor mensen, dieren en planten en hebben we als enige partij gepleit om het voorzorgsbeginsel in acht te nemen. (het artikel wat we in juni hierover publiceerden lees je hier).

Twee weken geleden hebben we daarom, samen met onze collega's van GemeenteBelangen, een motie ingediend en opnieuw de wethouder gevraagd om terughoudendheid. De motie haalde het niet.

Afgelopen donderdag, 26 september, werd het onderwerp besproken middels een debat tijdens de Politieke Markt (PMA). Veel bezorgde bewoners van Apeldoorn maakten op deze avond gebruik van hun inspraakrecht om zo hun zorgen te uiten over de mogelijke komst van dit snelle netwerk. Wij onderschrijven deze zorgen en willen niet dat de wethouder zijn ambitie doorvoert. Dit omdat:

  • er discussie is over de veiligheid van de Nederlandse stralingsnormen. Ook de monitoring van de stralingssterkte op straat blijft achter.
  • er geen onderzoek is gedaan naar de effecten op de gezondheid van mensen, planten en dieren.
  • de wethouder niet vertelt wat er gebeurt als blijkt dat mensen of dieren daadwerkelijk ziek worden van de straling. Gaat de gemeente de zendapparatuur dan weer weghalen en wie is aansprakelijk voor de geleden schade?

Wanneer Apeldoorn besluit ambitieus te willen zijn ziet de PvdD liever dat we de eerste vuurwerkvrije gemeente van Nederland worden in plaats van de eerste stad met 5G functionaliteit. Het is nu aan wethouder Willems om een besluit te nemen of hij de overeenkomst alsnog ondertekent of toch luistert naar zijn burgers.

Gerelateerd nieuws

PvdD gaat voor vuurwerkvrij Apeldoorn

Op donderdag 26 september ging ons PvdD raadslid Arjan Groters in dialoog over vuurwerkoverlast in Apeldoorn. Op verzoek van ...

Lees verder

Partij voor de Dieren boos dat er nog steeds circussen met dieren naar Apeldoorn komen

Tijdens de laatste maanden van het jaar zullen er weer circusvoorstellingen gehouden worden in Apeldoorn. Dat moet plezier op...

Lees verder