22 mei: Inter­na­ti­onale dag van de biodi­ver­siteit. Ga aan de slag in de natuur!


...ook wij zijn druk bezig met het uitvoeren van de vele goede ideeën die ingediend zijn tijdens onze biodi­ver­si­teits­actie.....

22 mei 2021

Vandaag, 22 mei, is ‘Internationale Dag van de Biodiversiteit’. In het leven geroepen door de Verenigde naties om de belangrijkste kwesties in verband met biologische diversiteit jaarlijks extra aandacht te geven.

Voor de Partij voor de Dieren is iedere dag een biodiversiteitsdag. We zijn immers afhankelijk van onze planeet en alles wat er op leeft en groeit voor ons eigen bestaan. We moeten dus zuinig zijn op onze eigen groene omgeving en daarom organiseerden we een aantal maanden geleden een actie om inwoners van onze gemeente op te roepen met goede ideeën te komen voor een groenere stad. Dat hebben we geweten. We kregen leuke goede en originele ideeën aangereikt en vorige maand organiseerden we een webinar om alle ideeën te presenteren en kozen de deelnemers de leukste ideeën uit als winnaars.

Inmiddels is onze fractievoorzitter Maaike Moulijn bij alle ideeëninzenders langsgegaan en hen een zaadbom overhandigd, een pakketje vol zaden van planten en bloemen waar insecten en vlinders van houden, als dank voor hun goede ideeën. Maaike ontving enthousiaste reacties over de bommen en één van hen gaat binnenkort zelf aan de slag om met haar kinderen zaadbommen te maken met een doe-het-zelf-pakket dat ze van Maaike krijgt.

Wij zijn inmiddels ook begonnen met het uitwerken en uitvoeren van de winnende ideeën en ook met andere ideeën die we, in overleg met vrijwilligers, onze eigen fractie- en werkgroepleden en de gemeente gaan uitvoeren. Hier een overzicht.

  • We zijn bezig met het opstellen van een brief die we gaan versturen naar woningbouwcoöperaties om hen te enthousiasmeren voor het winnende idee om nieuwe bewoners van Apeldoorn een vogelkastje, insectenhotel of bon voor planten in de tuin te overhandigen om zo Apeldoorn als groene stad extra te promoten
  • Het wilgenplan (meer info over dit idee lees je hier) is inmiddels verstuurd naar de gemeente. Daarnaast zijn we ook bezig een brief over dit idee op te stellen naar de diverse stichtingen die gelieerd zijn aan de klompenpadenorganisatie om hen voor dit idee te enthousiasmeren.
  • zodra de (corona)omstandigheden het weer toelaten willen we als PvdD weer verder gaan met onze fruitboomactie.
  • Op 22 april, tijdens nationale zaaidag hebben we met leden van zowel onze fractie als werkgroep, Erik Gorter van de gemeente Apeldoorn geholpen met het inzaaien van bermen in onze gemeente. Ieder jaar komen er meer kilometers bloemrijke bermen in Apeldoorn bij en de gemeente heeft dit jaar zelfs de "Beste Bermbokaal" gewonnen. Mocht je echter nog een berm of plek in Apeldoorn kennen die geholpen zou zijn met bloeiende bloemen dan kun je dit aan Wim Mulder van de gemeente laten weten. Zijn e-mailadres is: w.mulder@apeldoorn.nl
  • Een winnend idee, namelijk de geveltuinen, heeft Maaike met eigen ogen kunnen bewonderen tijdens het overhandigen van een zaadbom. Het grote voordeel van een geveltuin is dat niet alleen de biodiversiteit ermee gebaat is maar dat in de zomer het huis én de tuin veel koeler blijven, met name wanneer er planten tegen de gevel omhoog groeien. De gemeente kent een "Groeninitiatief" die bewoners met groenwensen helpt en ondersteunt om initiatieven, zoals een geveltuin te realiseren. Ook het "Groenmenu" is hier onderdeel van en de gemeente heeft onlangs nog, in antwoord op onze vragen over groene schoolpleinen, aangegeven actiever over deze vergroeningsmogelijkheden te informeren.
  • Dit geldt ook voor een ander idee dat binnenkwam: meer groene daken. De gemeente verstrekt subsidie aan inwoners die hun dak willen vergroenen. Meld je dus aan bij de gemeente wanneer je bijvoorbeeld het platte dak van je garage wilt bedekken met een mooie en bijvriendelijke sedumlaag. Hoe je dat doet lees je hier. We gaan binnenkort met de gemeente in overleg om te kijken hoe deze groene initiatieven van de gemeente beter onder de aandacht kunnen worden gebracht.

We zijn met nog een aantal andere projecten bezig. Daarover informeren we je graag in een volgende update.

Mocht je, naar aanleiding van dit bericht, ideeën of aanvullende tips met ons willen delen dan horen we graag van je. Stuur een mailtje naar pvdd@apeldoorn.nl

Alvast bedankt.