Pres­ti­ge­pro­jecten college Apeldoorn slaan gat in de begroting


6 april 2023

We leveren in onzekere tijden waarin we dagelijks geconfronteerd worden met crises: Klimaatcrisis, biodiversiteitscrisis, watercrisis, wooncrisis en nog een crisis die voor een rijk land als het onze extra heftig is; armoedebestrijding.

In Apeldoorn kunnen we daar nog een crisis aan toevoegen. De hoogmoedswaanzin van het college die, met een aantal prestigeprojecten, zichzelf op de borst wil kloppen terwijl er een begrotingstekort van miljoenen dreigt. €12 miljoen in 2026 en zelfs €22 miljoen vanaf 2027.

Dure brug

Niet al te lang geleden is, onder luid protest van omwonenden en de gehele oppositie in de raad een voorstel aangenomen voor de aanleg van een brug over het kanaal om studenten die van het treinstation naar de Hogeschool lopen drie minuten wandeltijd te besparen. Saillant detail: de brug is niet toegankelijk voor minder valide mensen. Kosten van deze brug: € 650.000,00. Deze pure geldverspilling haalde zelfs het landelijke nieuws maar het college houdt voet bij stuk.

Markthal

Ook de veelbesproken martkhal die dit jaar op het markplein zal verrijzen en inmiddels, door gestegen materiaalprijzen, twee maal zo duur wordt, is er doorheen gedrukt door burgemeester en wethouders.

Zwembad

En vanavond, donderdag 6 april, stelt het college voor, met steun van de coalitie, dat er een veel groter zwembad komt in Apeldoorn. Een 50 meter wedstrijdbad in plaats van het 25 meter bad dat de raad vorig jaar heeft besloten.

Extra kosten voor de bouw: €16 miljoen, bovenop de begrote €24 miljoen voor de bouw van het 25 meter bad plus een exploitatietekort van 1 miljoen euro per jaar ten opzichte van het oorspronkelijke plan.

Verspilling

De Partij voor de Dieren kan echt niet instemmen met zoveel verspilling aan prestigeprojecten. Om het zwemmen in Apeldoorn betaalbaar te houden vinden wij een groot Wedstrijdbad in Apeldoorn overbodig en een verspilling van geld én energie want de kosten van het verwarmen van zo'n grote hoeveelheid extra water is in de calculatie nog niet meegenomen.

Laten we hopen dat we vanavond deze crisis kunnen bezweren en één prestigeproject van het college minder hoeven financieren.

Meer lezen:

N.B. Helaas, de gemeenteraad heeft vanavond voor een superduur extra groot zwembad gestemd. Deze coalitie van VVD, Lokaal Apeldoorn, GroenLinks, SP en SGP heeft duidelijk geen oog voor de behoeftes van de inwoners van Apeldoorn

Saillant detail: de SP en SGP waren in hun verkiezingsretoriek nog tegen de komst van een groot zwembad. En GroenLinks is wederom niet zo groen gebleken als ze beweren te zijn.

.Een ander bijzonder detail: de extra kosten van de bouw en exploitatie mogen niet doorberekend worden aan de gebruikers, maar dus wel aan de belastingbetalers.

En om SGP mee te krijgen mogen er geen wedstrijden plaatsvinden op zondag, waardoor de exploitatie nog duurder wordt.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Het jaarverslag van 2022 staat online

Het dertiende jaarverslag van de Partij voor de Dieren Apeldoorn, vers van de pers, staat nu online, op deze website. Het is...

Lees verder

Gemeente Apeldoorn wil af van afval en voedselverspilling

Eieren gooien als vermaak. Het is niet alleen smaakloos maar ook nog eens een pure vorm van voedselverspilling en dus niet be...

Lees verder