Apeldoorn bijvrien­de­lijke stad


10 maart 2015

Tijdens de behandeling van de begroting afgelopen november heeft het college de toezegging gedaan de raad schriftelijk te informeren over de stand van zaken omtrent de invoering van gifvrije en bijvriendelijke planten, bollen en zaden ten behoeve van de vergroening van de gemeente Apeldoorn.

Vooral het gebruik van bestrijdingsmiddelen uit de groep van neonicotinoïden tijdens het kweken van onder andere sierheesters, vaste planten en bloembollen is schadelijk voor bijen.

In een recente brief meldt het college dat de planten die de gemeente momenteel aanschaft, worden geleverd door een “milieukeur gecertificeerd bedrijf” waarmee de gemeente garandeert dat de producten die op het bedrijf gekweekt zijn zonder neonicotinoïden worden afgeleverd.

Daarnaast zal bij toekomstige gemeentelijke aanbestedingen steeds de eis worden opgenomen dat er geen resten van bestrijdingsmiddelen uit de groep van neonicotinoïden op de aan te schaffen planten aanwezig mogen zijn en wanneer heesters en vaste planten niet “neonicotinoïde-vrij” zijn, dit zal leiden tot aankoop van andere plantensoorten, zonder daarbij het beschikbare budget te overschrijden.

Apeldoorn let niet alleen op de centen maar ook op het welzijn van de bijen en dat is weer een opsteker voor de natuur.

Gerelateerd nieuws

Jumbo schrapt ballonnenwedstrijd na protest PvdD

De ballonnenwedstrijd bij Jumbo in Apeldoorn is afgelopen zaterdag niet doorgegaan. Een goed eerste begin. Het uitdelen en o...

Lees verder

Apeldoornse première One Single Planet

Aanstaande maandagavond 16 maart vindt de Apeldoornse première van de nieuwe, spraakmakende documentaire van de Nicola...

Lees verder