Bellen '144, red een dier' leidt tot vertraging
Vorige week reed een motorrijder uit Apeldoorn een vos aan. Toen hij de vervolgens de hulp inriep van de Dierenambulance, de politie en de dierenarts werd daar geen gehoor aan gegeven. De motorrijder reed naar huis en ging met de auto van zijn ouders de gewonde vos ophalen en legde hem onder een dekentje in zijn schuur. Toen het dier de volgende dag overleed, bracht de familie het lijk naar het bos.
Het aantal doodgereden vossen neemt niet toe, ook al lijkt het dat vossen steeds vaker in de bebouwde kom van steden en dorpen te zien zijn. De bezorgdheid van burgers over dieren neemt wel toe. Fractievoorzitter Harry Voss vertelt dat mensen niet of nauwelijks weten wat ze moeten doen na een aanrijding met een dier. "De wet is niet duidelijk. Een dode vos vervoeren mag niet. Een vos vangen mag wel weer. Mag je een gewond konijn vervoeren of ben je dan strafbaar? Ik vind dat we een plicht hebben om voor dieren te zorgen als ze gewond zijn. Desnoods moeten we ze uit hun lijden verlossen. Maar niet achterlaten na een aanrijding omdat de regelgeving onduidelijk is."
Gerrit Hobbelink van het Groen Netwerk adviseer om altijd 112 te bellen, ook als een dier dood is. De politie alarmeert een buitengewoon opsporingsambtenaar iemand van het Groen Netwerk. Binnen 20 of 25 minuten is er iemand ter plaatse, blijf in de tussentijd altijd bij het dier zodat het zich niet het bos in sleept. Verder vertelt Hobbelink dat het doorrijden na een aanrijding strafbaar is ; een gewond dier laten creperen is ook strafbaar. Als de meldkamer niet in actie komt kunnen mensen nog altijd de Dierenambulance bellen.
Aangereden vossen, dassen, konijnen en andere kleine dieren kunnen door de Dierenambulance worden meegenomen als ze niet te zwaar gewond zijn door de aanrijding, weet Hobbelink. Het gebeurt soms ook. Waarom de politie en de dierenambulance in dit geval van de motorrijder niet gekomen zijn weet hij ook niet.
Men moet na een aanrijding nooit zelf met het dier gaan slepen, ook niet het nummer ‘144 red een dier’ bellen. Deze meldingen gaan toch naar de meldkamer, dit leidt tot vertraging.
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Schoolkinderen zetten zich in voor behoud kinderboerderij
Fractievoorzitter Harry Voss heeft op de basisschool De Gong te Apeldoorn in alle klassen tekeningen en brieven in ontvangs...
Lees verderGreenpeace zet kernafval op stoep van Apeldoorn
Greenpeace zette vandaag het nucleaire vuilnis van energieminister Verhagen buiten. Op de stoep van het gemeentehuis in Ap...
Lees verder