Green­peace zet kernafval op stoep van Apeldoorn


13 januari 2012

Greenpeace zette vandaag het nucleaire vuilnis van energieminister Verhagen buiten. Op de stoep van het gemeentehuis in Apeldoorn werden tientallen gele vuilniszakken geplaatst met daarop het nucleaire waarschuwingsteken. Met deze actie roept Greenpeace de gemeente op zich te verzetten tegen de mogelijke komst van een kernafvalopslag.

De Nederlandse overheid wil kernafval ondergronds opslaan in diepe klei- of zoutlagen. Apeldoorn is één van de gemeenten die hiervoor in aanmerking komt. Campagneleider kernenergie Ike Teuling: “We roepen de bestuurders van deze gemeente op om nu in verzet te komen en minister Verhagen te laten weten dat ze dit levensgevaarlijk afval hier niet willen.”. Al meer dan vijfhonderd inwoners van Apeldoorn stuurden een oproep aan de wethouder via de website www.wineenmegaton.nl.

Deze week zetten bezorgde burgers in het hele land vuilniszakken of afvalbakken met daarop het nucleaire waarschuwingsteken aan de straat. “Deze actie maakt duidelijk waar de nucleaire plannen van Verhagen horen, bij het vuilnis,” aldus Teuling. “Niemand wil het kernafval van een tweede kerncentrale in zijn achtertuin. Het is hoog tijd dat er wordt gekozen voor schone energie, zoals zon en wind.”

Wethouder Prinsen zei tegen de actievoerders de gemeente Apeldoorn voorlopig geen protest richting Den Haag zal laten horen. "Er ligt een rapportage van Greenpeace, geen officieel rapport. We gaan daar nu niet op reageren. Het zou een beetje raar zijn om op elk rapport dat er verschijnt gelijk brieven naar Den Haag te sturen. De minister zal in 2014 met een plan komen, als de tweede kerncentrale er inderdaad wordt gebouwd. Komt Apeldoorn in beeld, dan zullen wij zeker reageren."

De lokale afdelingen van GroenLinks en de Partij voor de Dieren laakten deze houding van het college eerder als 'slap'.

Gerelateerd nieuws

Bellen '144, red een dier' leidt tot vertraging

Vorige week reed een motorrijder uit Apeldoorn een vos aan. Toen hij de vervolgens de hulp inriep van de Di...

Lees verder

Begin verbod op particulier vuurwerk in Apeldoorn

Partij voor de Dieren Apeldoorn wil graag dat de gemeente het voortouw neemt in het verbod op vuurwerk voor particulieren. ...

Lees verder