Ecoduct omgedoopt tot monument wanbeleid


28 februari 2011

Afgelopen zaterdag hebben Marianne Thieme en senator/lijsttrekker Niko Koffeman samen met een groep leden uit Gelderland het ecoduct tussen Hulshorst en Hierden omgedoopt tot monument van wanbeleid. Het ecoduct zal de geschiedenis in gaan als een planologische misser ten tijde van een crisis in het natuurbeleid. Marianne heeft die voorspelling in een roestvrijstalen capsule gedaan en deze vervolgens ingegraven vlakbij het ecoduct, opdat komende generaties zullen kunnen verklaren waarom er een nutteloos en in ongebruik geraakt ecoduct over de A28 en de spoorlijn tussen Zwolle en Amersfoort is aangelegd.
De Partij voor de Dieren wil dat deze ecoduct pas wordt opengesteld als er een einde komt aan het afschotbeleid van de Hierdense Poort en de Veluwe.

Het 6 miljoen euro kostende ecoduct tussen Hulshorst en Hierden heeft geen enkele natuurfunctie meer nu het CDA, de VVD en de PVV de ecologische verbindingszone hebben geschrapt tussen het gebied ten noorden van de A28 tot aan de Oostvaardersplassen en de Veluwe , het rivierenland en het Duitse achterland. Het ecoduct is zo verworden tot een monument van onwil, onbekwaamheid en wanbeleid. In plaats van een veilige oversteekplaats voor herten en zwijnen, zal het ecoduct met name edelherten leiden naar het relatief vruchtbare natuurgebied de Hierdense Poort waar nog minder edelherten gedoogd worden dan op de Veluwe. Het ecoduct leidt op deze manier de edelherten naar de eeuwige jachtvelden van dit beperkte natuurgebied (440 hectare).

In de Hierdense Poort (zeker 10 keer voedselrijker dan de Veluwe en dus zeer aantrekkelijk voor herten!) mogen volgens het faunabeheerplan hoogstens acht à negen edelherten verblijven. De rest zal direct worden afgeschoten. Omdat de herten door de natuurbezuinigingen van dit kabinet niet verder kunnen migreren richting de Oostvaardersplassen, wordt de Hierdense poort een schiettent.


Gerelateerd nieuws

Protest tegen bouw megastallen

Partij voor de Dieren-leden in Gelderland hielden gisteren een protestactie tegen de bouw van megastallen. Gekleed in witt...

Lees verder

Zorgen om paddentrek bij bouwplan Groot Zonnehoeve

Onlangs was in gemeente Apeldoorn een vergadering over Besluitvorming kaderstelling grondbedrijfprojecten. Hier werden de p...

Lees verder