En nog maar eens 3600 kalveren bij elkaar


22 juli 2012

De diverse partijen in de gemeenteraad van Apeldoorn geven keer op keer blijk geen enkel respect voor het welzijn van het dier te hebben. Ditmaal werd er gesproken over het samenvoegen van twee kalverhouderijen waarbij er één groot bedrijf zou ontstaan aan het Uddellerveen 91 in Uddel.
Door het samenvoegen en tegelijkertijd een uitbreiding door te voeren zou er een super megabedrijf ontstaan met meer dan 3600 rosé-kalveren. Deze 3600 stuks staan gelijk aan meer dan 500 NGE (eenheid waarmee in de vee-industrie wordt gerekend) daar waar zelf Bleker aangeeft dat 300 NGE wel ongeveer het maximale zou moeten zijn.

Natuurlijk zijn wij faliekant tegen deze plannen maar de meeste partijen gingen weer zonder aarzeling akkoord. De reden die zij hierbij aanvoerden was dat het bedrijf uniek in zijn soort is. Dit nieuwe bedrijf krijgt zoveel technologie in huis om milieuoverlast te verminderen, dat Apeldoorn er trots op moet zijn dat het in de gemeente Apeldoorn komt te staan.
Wij kunnen niet anders concluderen dat dit weer zo’n korte termijn visie is: Het gaat weer om technologie om de effecten te bestrijden maar het welzijn van de dieren is weer van ondergeschikt belang. Allemaal innovaties maar niets te vinden over het brandveiliger maken van de stallen of om noodvoorzieningen te maken waardoor de dieren bij een stalbrand de stal kunnen ontvluchten.

Ook hebben wij vragen bij de zwaar gesubsidieerde ontwikkelingen en innovaties: Wie zegt dat de veehouder deze technologie toe blijft passen wanneer de stallen er eenmaal staan? Recentelijk onderzoek in Brabant in 2011 heeft uitgewezen dat bijna 60% van de luchtwasinstallaties niet in gebruik waren, omdat ze defect waren of om kosten te besparen.
Verder zijn wij van mening dat het toestaan van dit mega bedrijf, met als reden dat er innovatief gewerkt gaat worden, kant nog wal raakt en er te vrezen is dat de volgende veehouder voor zal stellen nog meer innovatie toe te passen en voor dat we het weten zijn stallen met 6.000 of zelfs 10.000 kalveren toelaatbaar. En dit terwijl de maatschappij duidelijk aangeeft dat men af wil van deze megastallen.

Gerelateerd nieuws

Verkiezingscampagne ook in Apeldoorn gestart.

Fractievoorzitter Harry Voss, nummer 15 op de landelijke lijst, en Jeanco Lapierre Armande hebben alle plakzuiltjes in Apel...

Lees verder

Waarschuwingsbord eenden een succes

Afgelopen maart zijn er op verzoek van Partij voor de Dieren verkeersborden geplaatst langs de Aluminiumweg, om het verkeer...

Lees verder