Fractie brengt bezoek aan Rondeelstal Barneveld


16 mei 2011

Op zaterdag 14 mei bracht de fractie van de Partij voor de Dieren Apeldoorn een bezoek aan de rondeelstal in Barneveld. Om een indruk te krijgen van deze bijzondere en innovatieve kippenhouderij hebben we eerst een kijkje genomen in de bezoekerstunnel. Hier stond men van achter glas oog in oog met de 30.000 aanwezige kippen, die het hier prima naar hun zin leken te hebben. Vervolgens liep de fractie een rondje om de stal en stuitte op mede-eigenaar Erik Jan Brandsen. Op de vraag wat nou het verschil is tussen deze manier van kippen houden en de biologische wist hij te vertellen dat het grote verschil zit in het voer dat ze krijgen en de beschutting. Zo lopen kippen op een biologische boerderij buiten rond, waar ze een gemakkelijke prooi zijn voor roofvogels. In de rondeelstal zijn de kippen beschermd door het gaas om de stal.

De kippen worden niet zelf gefokt, maar deze worden gekocht bij een fokkerij in Duitsland. De haantjes die bij deze fokkerij natuurlijk ook uitgebroed worden gooit men niet door een versnipperaar, maar worden grootgebracht en uiteindelijk gebruikt voor nertsenvoer.

Verder wist de boer te vertellen dat de wetenschap zelfs bezig is om eieren zo te manipuleren dat er alleen kippen uitkomen, in plaats van haantjes.

De Partij voor de Dieren was te spreken over deze manier van kippen houden en hoopt dat er meer rondeelstallen in Nederland zullen komen.

Gerelateerd nieuws

Partij stelt nogmaals vragen over megastallen

Op 28 maart j.l. ontving gemeente Apeldoorn een brief van staatssecreatris Bleker betreffende het Gemeentelijk beleid rond...

Lees verder

Plaatsing hekken na zoveelste aanrijding met eend

Vandaag ontving de Partij voor de Dieren melding dat er weer een eend was overreden bij de Winkewijert, een bovengrondse s...

Lees verder