Gemeente verzwijgt mogelijke komst mega geitenstal


9 februari 2017

Door een aanpassing van de bestemmingsplannen wordt het straks mogelijk om intensieve veehouderij toe te staan in het gebied ten oosten van Apeldoorn-Vaassen. Er ligt nu al één concreet plan waarvoor vergunning is aangevraagd en welke de Partij voor de Dieren grote zorgen baart, namelijk de komst van een megastal met zo’n 5000 geiten in Beemte.

Afgelopen dinsdagavond 7 februari organiseerden we daarom een informatiebijeenkomst. Wat betekent de komst van zo’n stal voor onze woonomgeving? Zijn er bijvoorbeeld risico’s voor de volksgezondheid? Met de Q-koorts epidemie in Noord Brabant nog vers in het geheugen, is het dan verstandig om weer zoveel geiten bij elkaar te zetten?

Bert Brunninkhuis, voorzitter van Q-uestion en zelf Q-koorts patiënt is de eerste spreker van de avond en benadrukt dat de kans op een nieuwe uitbraak niet verdwenen is met het vaccineren van geiten. Een griepbacterie kan immers muteren en hoe meer geiten in één stal, hoe groter de kans op een nieuw Q-koorts uitbraak.

De kans op besmetting bij mensen is inzichtelijk gemaakt op dit kaartje. Binnen een straal van 5 km is de kans op besmetting groot. Dat betekent dat bij een uitbraak van Q-koorts in Beemte Broekland o.a. Vaassen, Zuidbroek, Teuge, Nijbroek, de Haere, Beemte zelf en ook 10 basisscholen, 7 campings en recreatiegebied Kievitsveld direct gevaar lopen.

Volkert Vintgens van de Gelderse Natuur en Milieufederatie heeft met name problemen met de omvang van de stallen. Intensieve veehouderij veroorzaakt veel milieuproblemen wat directe consequenties heeft voor de kwaliteit van onze bodem, de lucht die we inademen en ons drinkwater.

Maaike Moulijn, Fractievertegenwoordiger en Provinciaal Statenlid, spreekt haar zorgen uit over het welzijn van de geiten. Lammersterfte ligt 10% hoger bij grote stallen en de dieren zijn geen dieren meer. Geen mogelijkheid om te grazen of te klimmen omdat ze alleen nog maar binnen staan. Niet bevorderlijk voor de gezondheid dus ziektes liggen op de loer.

Theo van Kerkhof van de Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn erkent dat het beleid de fout is in gegaan. Door prijzen van vlees, zuivel en eieren bewust laag te houden worden boeren gedwongen in grote hoeveelheden te produceren en te besparen op kosten. Een onhoudbare situatie die ten koste gaat van zowel de boer, het dier, het milieu én de volksgezondheid!

Het roer moet om en Theo benadrukt het belang om bezwaar aan te tekenen tegen het bestemmingsplan dat nu ter inzage ligt en wat voorziet in het toestaan van de bouw van megastallen in het LOG, het Landbouw Ontwikkelings Gebied bij Beemte Broekland, waaronder de mega geitenstal. Dit kan nog tot 22 februari.

Hoe meer mensen bezwaar maken, hoe meer invloed dit zal hebben op de stemgedrag van de raad. Maakt u zich, net als wij, grote zorgen over deze ontwikkeling en wilt u in de toekomst nog kunnen blijven genieten van de natuur in uw directe omgeving zonder bang te hoeven zijn om blijvend ziek te worden? Stuur dan een mailtje naar pvdd.apeldoorn.nl en wij sturen u een voorbeeldbrief die u kunt gebruiken om bezwaar te maken tegen het ontwerp bestemmingsplan. U kunt dit op eigen titel doen maar ook bijvoorbeeld als hele straat, school of bedrijf. In Brabant zijn meer dan 75 mensen overleden aan Q-koorts en meer dan 1000 mensen chronisch ziek. Laten wij niet deze fout opnieuw maken!!

Gerelateerd nieuws

Deelerwoud verandert in Killing Fields

Wij zijn woedend op het besluit van Natuurmonumenten om 400 herten te schieten in het Deelerwoud. Dit prachtige natuurgebied ...

Lees verder

Steeds minder groen in Beekbergen

Afgelopen donderdag bespraken de politieke partijen in Apeldoorn het voorstel van de gemeente om het bestemmingsplan voor de ...

Lees verder