Partij voor de Dieren: actie "Bont, niet om mijn nek"


2 oktober 2013

Apeldoorn, 1 oktober 2013.

Met het einde van de zomer in zicht, schakelen veel mensen over op de wintergarderobe met bijbehorende warme jassen. Wat weinig mensen weten is dat veel bontkragen nog steeds zijn gemaakt van dieren die hier speciaal voor gefokt en gedood zijn. Daarom deelt de Partij voor de Dieren op Dierendag 4 oktober flyers uit in Apeldoorn met de oproep te kiezen voor kleding zonder dierenleed.

“De laatste jaren is bont weer helemaal terug in het modebeeld. Veel fashion labels verwerken echt bont in hun kleding, terwijl mensen denken dat hun bontkraag nep is. Of ze denken dat het dier gedood is voor het vlees en het bont dus een bijproduct is”, aldus Harry Voss, lid van de werkgroep Partij voor de Dieren Apeldoorn.

De realiteit is helaas anders. Echt bont is in veel gevallen goedkoper dan nepbont en de dieren worden speciaal gefokt en gedood alleen voor hun vacht. In Nederland is de overgrote meerderheid van de bevolking al decennia tegen het gebruik van bont. “Bont is een overbodig en wreed modeproduct. Wij willen tijdens onze flyeractie mensen informeren dat diervriendelijk bont niet bestaat. Het enige diervriendelijk bont zit aan een dier dat nog leeft”, maakt Harry Voss duidelijk.

De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor een samenleving waarin dieren recht hebben op een leven zonder pijn. De partij vindt dat dieren geen modeaccessoire zijn en pleit voor een import- en verkoopverbod van alle soorten dierlijk bont. Nederland kent al een verbod op het fokken van vossen en chinchilla’s voor hun bont. Pas vanaf 2024 gaat het verbod op het fokken van nertsen in. Import en verkoop van dierlijke bontproducten is nog wel steeds toegestaan. Daarom wil de Partij voor de Dieren dat op kledingetiketten duidelijk wordt aangegeven of sprake is van echt bont of nepbont, zo lang deze verkoop nog doorgaat.

“4 oktober is het Dierendag. We vragen mensen daarom ook eens stil te staan bij het verborgen dierenleed dat bontproductie met zich meebrengt als ze de winkel binnen lopen.”

De flyeractie van de Partij voor de Dieren start voor het ROC Laan van de Mensenrechten vanaf vanaf 11 uur. Er staan verder enkele scholen en winkelcentra op het programma. Meer informatie is tevens te vinden op www.nietommijnnek.nl

Gerelateerd nieuws

Apeldoorn nog steeds geen schaliegasvrije gemeente

Apeldoorn, 20 september 2013. Vorig jaar heeft de Partij voor de Dieren al een motie ingediend om Apeldoorn tot schaliegasv...

Lees verder

PvdD vraagt gemeente om stadslandbouwinitiatieven te ondersteunen

Apeldoorn, 4 oktober 2013. In het kader van de ‘Andere Overheid’ (een term waarmee bedoeld wordt de zelfwerkzaamh...

Lees verder