Vragen over afvalverwerking luiers
Tijdens de PMA van 26 mei j.l. heeft de Partij voor de Dieren de vraag gesteld of luiers en incontinentiemateriaal afzonderlijk ingezameld zouden kunnen worden in Apeldoorn, zoals in verschillende andere gemeenten waaronder Deventer al gebeurt. Volgens de betrokken wethouder zou dit niet mogelijk zijn omdat de fabriek die deze stroom verwerkt, niet meer bestaat. Knowaste te Arnhem is inderdaad failliet gegaan, maar er blijken wel degelijk alternatieven te bestaan, waaronder Orgaworld in Lelystad, die binnenkort een vergistingsinstallatie in Den Bosch wil neerzetten die luiers gebruikt voor het opwekken van stroom. Uit verschillende artikelen blijkt bovendien dat gescheiden inzameling van GFT en luiers en vergisting hiervan in de installatie van Orgaworld de voorkeur heeft op basis van de bijdrage aan het broeikaseffect.
De Partij voor de Dieren stelt in dit kader de volgende schriftelijke vraag:
Was u op de hoogte van het bestaan van Orgaworld en de uitbreidingsplannen in Den Bosch? Zo ja, waarom hebt u dit alternatief tijdens de PMA niet genoemd en waarom is dit alternatief terzijde geschoven? Zo nee, wat vindt u van dit alternatief en hoe luidt, met deze bovenstaande kennis, uw antwoord op de vraag of luiers en incontinentiemateriaal afzonderlijk ingezameld kunnen worden in Apeldoorn?
Antwoorden op de vragen:
Beantwoording vragen op grond van artikel 34 van het Reglement van orde van de gemeenteraad.
1. De inzameling en verwerking van luiers is eerder in de gemeenteraad besproken. Tijdens de behandeling van het actieplan afval in 2006, het eerste plan na de evaluatie van diftar in 2005, werden door de raad ook vragen gesteld over de inzameling van luiers. Er is toen onderzocht wat de mogelijkheden waren (het verwerkingsbedrijf voor luiers, Knowaste, was toen nog in bedrijf) voor de inzameling en verwerking van deze afvalstroom. In de PMA van 29 juni 2006 is door de verschillende fracties divers gereageerd op de plannen voor een aparte luierinzameling. Kern toen was met name dat een specifieke groep mensen, met kinderen, een voordeel zouden kunnen halen, waarvan de kosten verdeeld zouden worden over alle huishoudens. Een keuze die ingaat tegen het uitgangspunt van diftar, namelijk dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn aanbiedgedrag.
Gerelateerd nieuws
Vragen over aangetroffen asbest in Loenen
Tijdens een excursie van gemeente Apeldoorn vond fractievoorzitter Harry Voss een openbaar pad met een grote hoeveelheid as...
Lees verderPvdD boos op burgemeester de Graaf wegens voorzitterschap jagersvereniging
Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Harry Voss heeft, naar aanleiding van het voornemen van burgemeester Fred de...
Lees verder