Schriftelijke vragen over de voortgang van de herontwikkeling van de gronden rondom Riant/Spelderholt Noord en Zuid.
Indiendatum: 4 apr. 2025
Geacht college,
De fracties van de ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Beter voor Apeldoorn hebben vragen over de voortgang van de herontwikkeling van de gronden rondom Riant/Spelderholt Noord en Zuid. Naar aanleiding van de vorig jaar besproken plannen willen wij graag duidelijkheid over de status van dit dossier en de gevolgen van de keuzes van de ontwikkelaar voor de omgeving.
Daarom stellen wij u de volgende schriftelijke vragen:
Geruime tijd is de bestemmingssituatie rondom de stallen en horeca Riant, niet in lijn met het bestemmingsplan. Ook is de situatie rondom de voormalige nertsenhouderij gevaarlijk vanwege instortingsgevaar en asbest.
1. Wat kan het college melden over de status van de ontwikkelingen bij Riant en de nertsenfokkerij op dit moment?
a) Welke termijnen verwacht het college dat de initiatiefnemer heeft ten aanzien van besluitvorming door de gemeenteraad?
b) Welke wensen heeft het college aan de initiatiefnemer meegeven ten aanzien van de planvorming van de verschillende gebieden, ook naar aanleiding van de raadsconsultatie?
c) Hoe verloopt het contact met de initiatiefnemer?
d) Hoe realistisch acht het college ruimtelijke ontwikkelingen op genoemde locaties in het kader van stikstofproblematiek. Is legalisatie op punten überhaupt haalbaar in dit licht? Het college spreekt in haar raadsbrief over de wens van een totaaloplossing en één ruimtelijke procedure vanwege de verbondenheid.
2. Hoe staat dit in verhouding tot het terrein van de voormalig nertsenfokkerij?
a) Welke stappen heeft de initiatiefnemer gezet om te komen tot een sanering van de grond?
b) Op welke wijze heeft het college druk uitgeoefend om te komen tot een sanering?
c) Hoe is het college voornemens te acteren om ervoor te zorgen dat deze gronden zo snel mogelijk gesaneerd worden; is een handhavingstraject hier onderdeel van en hoe ziet dit eruit?
De stilstaande ontwikkeling heeft impact op omgeving en omwonenden; en gebruikers van de weg Spelderholt.
3. Welke positie heeft het college ten aanzien van de ontwikkelingen en de omgeving?
a) Hoe worden door het college en de initiatiefnemer, de belangen van omwonenden meegenomen en meegewogen in de besprekingen?
b) Welke status heeft en krijgt de weg ‘Spelderholt’ ten aanzien van het openbaar gebruik? Gelet ook op het openbare karakter van toegangsweg, fietsroute en wandelverbinding?
c) Hoe wordt het onderhoud van de weg en bermen van de weg ‘Spelderholt’ gemonitord en welke invloed kan en wil het college hieromtrent uitoefenen op de ontwikkelaar?
Om lering te kunnen trekken uit dit traject vragen wij ons het onderstaande af:
4. Er zijn in het verleden afspraken gemaakt met de ontwikkelaar waarbij sanering van gronden, ontwikkeling van woningen en ontwikkelen van natuur met elkaar samenhingen. Wij merken op dat er woningbouw ontwikkeld is, maar dat de sanering en de natuurteruggave niet in samenhang gerealiseerd is. Hoe kijkt het college terug op het gehele traject, wat is er misgegaan (qua afspraken) en op welke wijze acteert het college naar andere ruimtelijke trajecten om dit in de toekomst te voorkomen?
Peter Kranenburg ChristenUnie
Maaike Moulijn Partij voor de dieren
Antoon Huigens Beter voor Apeldoorn
Wij staan voor:
Interessant voor jou

Schriftelijke vragen over fietsveiligheid
Lees verder