Apeldoorn meest dier­vrien­de­lijke circus­beleid van Nederland


14 december 2012

Apeldoorn, 14 december 2012. Tijdens de raadsvergadering van 13 december jl. is in Apeldoorn geschiedenis geschreven: de motie van Partij voor de Dieren, CDA, D66, Groen Links, DPS en PSA is aangenomen om dierenleed in circussen te voorkomen. De dierenwelzijnswethouder, Olaf Prinsen, heeft de opdracht gekregen om circussen te weren met dierenleed. In andere gemeenten worden alleen circussen met wilde dieren geweerd. Apeldoorn gaat verder. De voorkeur gaat uit naar circussen zonder dieren of eventueel circussen, die onberispelijk zijn in hun omgang met getemde dieren, zoals honden en paarden.
De wethouder voorziet wel allerlei uitvoeringsproblemen in zijn nieuwe taak, maar wordt door zijn eigen partij - D66 - toegesproken: "Wij wensen de wethouder succes met de door hem genoemde uitvoeringsproblematiek en wij hebben er vertrouwen in dat de wethouder in de geest van de motie zal handelen." de Partij voor de Dieren streeft naar een landelijk verbod op het gebruik van dieren in circussen en is erg blij dat in Apeldoorn in elk geval gepoogd wordt binnen de wettelijke mogelijkheden die er zijn om dierenleed in circussen te voorkomen. Fractievoorzitter Harry Voss: "Dit is een geweldig politiek moment voor de Partij voor de Dieren en voor Apeldoorn. Wij zien dit als een eerste stap naar een totaalverbod voor dieren in circussen."
De motie werd gesteund door Partij voor de Dieren, CDA, D66, Groen Links, DSP, PSA, Christen Unie, GemeenteBelangen, SGP en een deel van Leefbaar Apeldoorn, VVD en PvdA. De PvdA heeft wel toegezegd om zich landelijk in te zetten om het landelijk wilde dieren verbod zo snel mogelijk door te zetten en bovendien om zich in te zetten tegen circussen met gedomesticeerde dieren.

Gerelateerd nieuws

Indiening motie dierenleed de (circus)tent uit

Apeldoorn, 13 december 2012. De gemeenteraadsfractie Partij voor de Dieren in Apeldoorn heeft een motie 'vreemd aan de ...

Lees verder

Lozingen van water in Gat van Zevenhuizen

Apeldoorn, 9 januari 2013. De Partij voor de Dieren heeft met zorg kennis genomen van de berichten over het beruchte &ldquo...

Lees verder