Fietsend langs mooie groene initi­a­tieven in Apeldoorn


een verslag van de PvdD fiets­tocht van 17 juni door Jacky Kroon

23 juni 2023

Op 17 juni organiseerde de Partij voor de Dieren, onder leiding van oud-fractievoorzitter Harry Voss en huidig fractievoorzitter Maaike Moulijn, een 30 kilometer lange fietstocht langs groene burgerinitiatieven. Diverse geïnteresseerden fietsten gezellig mee.

Meer groen

Eén van de standpunten van de Partij voor de Dieren is “Meer ruimte voor groen en natuur”. Meer groen in de stad helpt om droogte, oververhitting van woon-, werk- en recreatielocaties en om wateroverlast te verminderen. Dit kunnen we bereiken door te investeren in groen in en rondom de buurt, door groene gebieden met elkaar en met de omringende natuur te verbinden en door de biodiversiteit te bevorderen. Hierdoor krijgt onze gemeente een natuurlijker karakter en worden we weerbaarder tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Groenmenu

De gemeente Apeldoorn heeft in 2019 een groenmenu gemaakt om inwoners te stimuleren de eigen straat en/of buurt nog groener te maken. De gemeente werkt graag mee aan groene initiatieven en helpt mee met de uitvoering. Onze fietstocht bezocht 12 van deze groene burgerinitiatieven.

Theehuis Westenenkerpark

De dag begon bij het Theehuis Westenenkerpark (Zilverweg 32). Een mooie en gastvrije locatie die vorig jaar zijn begonnen met een moestuin in samenwerking met de buurt en de Rietendakschool. De tuin is grotendeels gebouwd door vrijwilligers en opgebouwd met hergebruikte materialen zoals oude terrasstenen. In de tuin wordt gewerkt volgens de methode van de permacultuur. Dat is tuinieren met oog voor de aarde (bodemleven), dier en de mens.


Kruidentuinhofje De Melodie

De 2e stop was aan de Ravenweg. Bij bessen en kruidentuinhofje De Melodie. De toegang tot dit hofje is bij het bordje met daarop de huisnummers 142 -172. Tuintje De Melodie is ontstaan door een samenwerking tussen de woningbouwvereniging “De Woonmensen” en de bewoners van het hofje. De financiering van dit in 2021 geopende hofje kwam deels uit de Beter Buurtpot van de woningbouwvereniging en deels uit de subsidiepot Inwonersinitiatieven van de gemeente Apeldoorn.

Zuiderpark

Daarna gingen we naar het Zuiderpark, onderdeel van de Groene Mal Apeldoorn. Hier is (vlakbij de onlangs vernieuwde skatebaan) een zogenaamde transitiontuin te vinden. Dit was eerst een moestuin, maar is een paar jaar geleden omgevormd naar een tuin met wilde flora. Het was het 1e groene initiatief in het Zuiderpark. Daarna zijn er nog 12 ideeën uitgevoerd. Waaronder een imkertuin en de zogenaamde Heliconbomen. Dit zijn bomen die zijn geplant door leerlingen van de vroegere Helicon MBO-opleiding in de Koningsschool aan de Loolaan. In totaal zijn er 415 bomen van 140 verschillende soorten geplant. 127 van die soorten komen voor op de zogenaamde ETW lijst van bomen die de Heliconleerlingen moesten kennen voor hun opleiding tot European Tree Worker. Door de plant van deze bomen, creeërde het Helicon een “eigen” arboretum voor de toekomstige leerlingen om het praktijkonderwijs aan hen een stuk makkelijker te maken.

Groene initiatieven in het centrum

We vervolgden onze fietstocht richting het centrum. Tussen Omnizorg, het Potlood en parkeergarage Koningshaven ligt sinds 2015 Moestuin Havenpark. Een samenwerking tussen de vereniging Groei en bloei, gemeente Apeldoorn, Omnizorg, Stimenz en wijkraad centrum. Elke woensdagochtend tussen 9-12 uur wordt er gewerkt in de tuin. Iedereen mag meedoen.

Achter het ontmoetingscentrum “De Graanhof” aan de Graanhof 2 lag vroeger een grasveld. In 2013 is dat met subsidie en medewerking van de gemeente Apeldoorn, veel vrijwilligers, woningbouwvereniging Ons Huis, Stimenz en de Rabobank omgetoverd tot een buurtmoestuin met groenten, bloemen en kruiden. Er staan ook een aantal fruitbomen. De Partij voor de Dieren heeft hier eerder ook één van gedoneerd en aangeplant. De tuin is te bereiken via een straatje tussen de Hezeweg en het fietspad langs de Europaweg.

Buurttuinen

De volgende stop was bij Buurttuin Watermoes. Dat ligt heel mooi verborgen langs de Grift, tussen de spoorlijn en de Waterloseweg in. Elke buurtbewoner mag meedoen en krijgt dan 9 m2 eigen moestuingrond. In het gezamelijke deel staan bloemen, frambozen en bessenstruiken. De tuin is te vinden als u vanaf de P.W.A.laan de Waterloseweg ingaat en dan de fiets tegen het bruggetje bij de Grift neerzet. Rechts van de Grift is een voetpad en dat gaat naar de Watermoes. Het is er prachtig!

In buurttuin Ordermoes,op de hoek van de Pieter de Hoochlaan en Ordermolenweg, werken ze volgens het principe van de makkelijke moestuin. Er staan bakken van 1 bij 1 meter waarin geteeld wordt. De gemeente Apeldoorn helpt met het leveren van houtsnippers, ze snoeit de heg en maait het gras. Wij hebben er heerlijk geluncht in de schaduw van een grote boom.

Vervolgens kwamen we aan bij Buurttuin Ugchelen bloeit, hoek Boogaardslaan-Hulkestein. Deze prachtig bloeiende groenstrook was eerst een standaard gemeentelijk grasveldje. Buurtbewoners ondernamen actie en zo werd dit strookje het 1e officiële groeninitiatief. Het onderhoud wordt gedaan door vrijwilligers. De Gemeente Apeldoorn levert water en de houtsnippers voor tussen de planten. De meeste planten zijn gedoneerd door andere tuinliefhebbers.

Zaaien (maaien) en snoepen

Daarna vervolgden wij onze tocht van Ugchelen naar Beekbergen, via de Konijnenkamp. Dat is een agrarisch gebied. De bermen zijn echter openbaar terrein. De Stichting Behoud Natuurwaarden Enken Beekbergen (https://www.sbne-beekbergen.nl/) zorgde voor paaltjes om de grens duidelijk te maken en ging samen met de gemeente Apeldoorn, betrokken boeren en burgers aan de slag met het inzaaien van de openbare bermen. Helaas waren die net gemaaid toen wij erlangs kwamen. Zo kan het blijkbaar ook gaan met groeninitiatieven. Erg jammer.

In Beekbergen bezochten we de natuurlijke snoeptuin die, onder leiding van Lucia Albers, in 2023 is gerealiseerd. Voorheen was het terrein een saai grasveld bij een sporthal. Nu staan er fruitbomen en -struiken. Rond de boomspiegels staan bloemen en gras. De Partij voor de Dieren heeft hier recent nog fruitstruiken en bomen geplant.

Het laatste groeninitiatief dat wij bezochten was moestuin ’t Kerkeveldje. De tuin ligt aan De Hoeven, tussen huisnummers 3 en 3a. Daar is een soort karrenspoor dat Achterste kerkweg heet. ’t Kerkeveldje ligt op grond van de Hervormde Gemeente Beekbergen en het is ongeveer 1000 m2 groot. Er wordt gewerkt met wisselteelt en zoveel als mogelijk biologisch. De moestuin is bestemd voor belangstellenden in en om Beekbergen. Hier kunnen ze samen werken, samen zijn en samen in de opbrengst te delen. Vanuit de diaconale gedachte geven ze ook graag een deel van de oogst weg.

Al met al was het een inspirerende fietstocht waar we veel mooie initiatieven hebben gezien.

Heb je zelf een groen initiatief of een goed idee? Stuur deze dan naar groeninitiatief@apeldoorn.nl

Gerelateerd nieuws

Hittestress

Het is tropisch warm in Nederland. Deze hoge temperaturen hebben ernstige gevolgen voor dieren in de veehouderij. De dieren i...

Lees verder

Voorjaarsnota Apeldoorn 2023

Afgelopen donderdagavond, 29 juni, tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces werd de voorjaarsnota besproken. ...

Lees verder