Is er plek voor huis­dieren in atoom­schuil­kelder?


23 september 2014

Volgens Harry Voss van de Apeldoornse fractie van de Partij voor de Dieren moet er in een atoomschuilkelder ook plek zijn voor honden en katten. De fractie wil dinsdag van het gemeentebestuur weten hoe er wordt omgegaan met meegebrachte huisdieren als de bevolking dekking moet zoeken. Aanleiding zijn de politieke spanningen in de wereld, waardoor volgens de partij de angst voor nucleair terrorisme stijgt.

Apeldoorn had ten tijde van de Koude Oorlog een grote schuilplaats voor 7500 mensen, maar die is omgebouwd tot parkeergarage. De Partij voor de Dieren wil weten of er nog andere schuilkelders zijn.

De vragen die de partij voor de Dieren aan het gemeentsbestuur van Apeldoorn stelt zijn:

1. Beschikt de gemeente Apeldoorn nog over werkende atoomschuilkelders? Zo ja, welke en voor hoeveel personen?

2. In hoeverre is Parkeergarage Brinkhof nog te gebruiken als atoomschuilkelder?

3. Wie beheert de sleutel van eventuele schuilkelders en wie bepaalt de toegang tot eventuele schuilkelders?

4. Hoe ziet het evacuatie/rampenplan eruit in geval er een atoomaanval dreigt?

5. Hoe wordt de bevolking op de hoogte gesteld van de locatie van eventuele schuilkelders en wat zij moeten doen bij een atoomaanval?

6. Hoe vindt de selectie plaats wie wel en wie niet gebruik kan/mag maken van een atoomschuilkelder? Kunt u motiveren waarom u voor deze selectiemethode kiest?

7. Hoe wordt omgegaan met eventuele huisdieren, die inwoners willen meenemen als zij in een atoomkelder gaan schuilen?

8. Bent u van plan meer aandacht te besteden aan de veiligheid van onze inwoners gezien de toenemende spanningen in de wereld en het toenemende risico van nucleair terrorisme Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Gerelateerd nieuws

Apeldoorn roept staatssecretaris op tot snel verbod op wilde dieren in circus

De gemeente Apeldoorn roept staatssecretaris Sharon Dijksma op tempo te maken met het wetsvoorstel voor een verbod op wilde d...

Lees verder

Veiligheidsplan Apeldoorn is niet veilig voor dieren

Tijdens de Politieke Markt van donderdag, 25 september, heeft Harry Voss, fractievoorzitter van de PvdD Apeldoorn vragen g...

Lees verder