Kroon­domein het Loo blijft vanaf nu het hele jaar geopend


9 april 2018

De Tweede Kamer nam dinsdag, 3 april, een motie van de Partij voor de Dieren aan waarin Kroondomein Het Loo het hele jaar voor bezoekers wordt opengesteld. Hiermee komt ook een einde aan de exclusieve privileges voor koninklijke jachtgezelschappen om het rijk alleen te hebben in dit natuurgebied tussen 15 september en 25 december.

Oud fractievoorzitter Harry Voss strijdt al sinds de jaren '80 tegen de sluiting en verzon bijna ieder jaar een actie om dit kenbaar te maken.

,,Met een heel stel mensen gingen we op de fiets het bos in'', haalt Voss terug. ,,Gingen we 'boe' roepen tegen de jagers. Het is geweldig dat zaken toch in beweging zijn gekomen. Wat zal het heerlijk zijn om daar in oktober te gaan wandelen. ''

In 1959 schonk Koningin Wilhelmina het Kroondomein aan het Nederlandse volk. Dit natuurgebied op de Veluwe werd in de jaren die volgden een geliefde bestemming om te wandelen en te fietsen. Maar elk jaar, tussen 15 september en 25 december, werd het gebied gesloten voor het publiek. Ten faveure van de hofjagers, die daar hun drijfjachten op wilde zwijnen en bersjachten op edelherten organiseerden met veelal buitenlandse jachtgasten en grofwildjagers uit de top van het bedrijfsleven. Ook vormden de jachtpartijen een interessante huwelijksmarkt voor leden van koninklijke en adellijke families.

In deze periode kon de koninklijke familie buiten het zicht van het publiek jagen op onder andere edelherten, reeën en zwijnen. De Partij voor de Dieren verzette zich al vanaf haar komst in de Kamer tegen de sluiting voor het publiek van het Kroondomein. De Nederlandse Staat betaalt immers jaarlijks honderdduizenden euro’s voor onderhoud van het meer dan 10.000 hectare grote landgoed en voor het Koninklijk jachtdepartement. Daarnaast wordt meer dan een half miljoen euro door het ministerie van EL & I uitgekeerd aan de beheerder als tegemoetkoming voor het deeltijds openstellen en om agrarisch natuurbeheer mogelijk te maken.

De Partij voor de Dieren vond het absurd dat deze financiële middelen mede werden gebruikt om de jaarlijkse jacht van de koninklijke familie te faciliteren en maandenlang natuurliefhebbers de toegang tot het terrein te ontzeggen. Met het aannemen van de motie van Kamerlid Femke Merel Arissen wordt er eindelijk maximale openheid betracht in en rond het Kroondomein en is er een belangrijke stap gezet in het uitbannen van de hobbyjacht!

Foto: "dit bord kan eindelijk weg!!"

Gerelateerd nieuws

Vragen gesteld over bomenbeleid Apeldoorn

Omdat Apeldoorn genomineerd is voor de titel ‘European City of Trees’ was er afgelopen vrijdag 6 april een delegatie van de E...

Lees verder

Verdrijven zwijnen kom Hoenderloo mislukt

Op woensdagochtend 4 april heeft Harry Voss, geholpen door zo'n 15 mensen, geprobeerd om de zwijnen die zich nog in de kom va...

Lees verder