Lobby voor echte natuur op de Veluwe!


20 november 2015

Afgelopen donderdagavond debatteerde de gemeenteraad over de onderwerpen waarvoor het college moet gaan lobbyen. De Partij voor de Dieren pleit ervoor dat wordt ingezet op echte natuurontwikkeling op de Veluwe in één groot Nationaal Park.

Het college wil zich inzetten voor een toeristisch toplandschap, waarbij de Veluwe weer toeristische trekpleister nummer 1 wordt. De vraag is hoe we van een gefragmenteerde, uitgewoonde Veluwe weer een aantrekkelijk gebied kunnen maken.

In het voorstel van het college wordt vooral gesproken over betere marketing en gemoderniseerde bungalowparken. Toeristen die naar de Veluwe komen willen echter maar één ding: wilde dieren zien. Maar de Veluwe is leeg. Door de vele hekken en de intensieve jacht is er geen dier meer te bekennen.

Om dit te veranderen pleit de Partij voor de Dieren ervoor dat de Veluwe en IJssel-Delta één groot Nationaal Park gaan worden, zonder hekken en zonder jacht zodat groot wild weer zichtbaar wordt. Aanwezige wegen worden verkeersluw gemaakt, snelheid beperkt en de bermen overzichtelijk gemaakt zodat het verkeer de dieren ziet aankomen. Kortom, een leefgebied van wilde dieren waar wij mensen te gast zijn en respectvol mogen genieten van de natuur.

Dit is niet onmogelijk. Het vraagt om een goede samenwerking en een lobby naar alle terreineigenaren, inwoners en (toeristische) bedrijven om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Fractievoorzitter Harry Voss adviseerde de gemeenteraad en het college om voor inspiratie een werkbezoek te brengen aan de Eifel in Duitsland of één van de Nationale Parken in de USA, wel op eigen kosten natuurlijk.

Gerelateerd nieuws

Kritiek PvdD op Meerjarenbegroting gemeente Apeldoorn

Onze economie krabbelt weer langzaam uit een dal en dit is zichtbaar in de cijfers van de meerjarenbegroting van de gemeente....

Lees verder

Tent Julianatoren is afgebroken.

B&W van Apeldoorn heeft geen omgevingsvergunning mogen afgeven voor de plaatsing van een circustent in pretpark de Julianator...

Lees verder