Gebruik pesti­ciden blijkt belang­rijke oorzaak te zijn ziekte van Parkinson


De Partij voor de Dieren stelt vragen over wat de gemeente Apeldoorn doet om de gezondheid van inwoners te beschermen.

27 juni 2024

De ziekte van Parkinson, je hoort er steeds meer over in de media. Niet vreemd want de afgelopen 10 jaar is het aantal mensen in Nederland die lijdt aan de ziekte met meer dan 30% toegenomen.

Wat doet Parkinson met je?

Parkinson is een enorm ingewikkelde en ongeneeslijke ziekte die ontstaat in de hersenen en de aansturing van spieren, fijne motoriek en spraak belemmert. Het treft mannen en vrouwen, jong en oud. Trillende handen en depressies maar ook stijve spieren, bewegingstraagheid, initiatiefloosheid, slechte spraak, slaapproblemen, problemen met nadenken en stemmingsstoornissen zijn bekende symptomen.

Wat is de oorzaak van Parkinson?

Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende hersenaandoening. In ons land lijden zo’n 50.000 mensen aan de ziekte en vooral het aantal jonge patiënten groeit snel.

De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze snelle toename en hieruit is gebleken dat er een sterk verband is met het gebruik van pesticiden. Boeren die met bepaalde pesticiden werken, zoals glyfosaat en Mancozeb (een schimmelverdelger die op grote schaal wordt gebruikt), hebben tot wel 60 procent meer kans op de ziekte van Parkinson.

Maar ook omwonenden van landbouwpercelen en bollenvelden die blootgesteld worden aan de giftige bestrijdings- en ontsmettingsmiddelen lopen een verhoogd risico op de ziekte.

Knokken voor een duurzame en gifvrije landbouw

De Partij voor de Dieren strijdt al jaren tegen het gebruik van pesticiden in de landbouw. Want naast de gezondheidsrisico's voor de mens leidt grootschalig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot ontbossing en tot vergiftiging van onze bodem en ons grond- en oppervlaktewater. Dit leidt tot de vernietiging van onze kwetsbare, maar essentiële biodiversiteit, inclusief de bestuivers als bijen, hommels en vlinders waarvan wij afhankelijk zijn.

Vragen

De afgelopen jaren hebben we al vaak vragen gesteld en actie gevoerd tegen het gebruik van landbouwgif. Een overzicht ervan vind je onderaan dit artikel. Naar aanleiding van het onderzoek naar landbouwgif en Parkinson hebben we de gemeente opnieuw vragen gesteld over het gebruik van landbouwgif, met name ook vanwege de oprukkende bollenteelt in en om onze gemeente.

Want hoewel Europa onlangs nog oordeelde dat glyfosaat de komende 10 jaar nog gewoon mag worden gebruikt in de landbouw, kan op lokaal niveau steeds meer eisen worden gesteld aan het gebruik van pesticiden.

Daarom dat de Partij voor de Dieren opnieuw van de gemeente Apeldoorn wil weten wat ze doet om het pesticidegebruik onder agrariërs te verminderen om zo de gezondheid van haar inwoners beter te beschermen. De vragen die we hierover stelden lees je hier.


Meer lezen over dit onderwerp:

Gerelateerd nieuws

Planty of food festival in Apeldoorn groot succes

Afgelopen vrijdag, 14 juni, organiseerden Stichting Zero Waste Apeldoorn, Vega Vrijdag en het Theehuis Westenenkerpark het Pl...

Lees verder

De fractieleden van de Partij voor de Dieren Apeldoorn wensen jullie een fijne zomervakantie

We hebben weer een intensief politiek jaar achter de rug en ook het komende jaar zal weer een pittig politiek jaar worden. S...

Lees verder