Apeldoorn blijft trouw aan gifgroen groen­beleid


4 juni 2019

Half april stelde de Partij voor de Dieren Apeldoorn schriftelijke vragen aan het college over het overmatig gebruik van glyfosaat, ook wel roundup genoemd, waardoor akkers letterlijk doodgespoten worden.

Ook in Apeldoorn werden veel oranje-geel gekleurde akkers waargenomen aan het begin van de lente, ook in de buurt van woningen, natuurgebieden en langs wandel- en fietsroutes. Het gebruik van glyfosaat doodt niet alleen onkruid maar ook insecten en heeft een desastreus effect op het planten-, water- en dierenleven. En ook voor de mens zelf is glyfosaat gevaarlijk en mogelijk kankerverwekkend.

Apeldoorn dat zich als groen en toeristisch aantrekkelijk profileert is niet gebaat bij een doodgespoten landschap en zou sterk gekant moeten zijn tegen het overmatig gifgebruik door boeren of tenminste moeten lobbyen in Den Haag en Europa voor een verbod op het gebruik van glyfosaat.

In de antwoorden die we deze week ontvingen op onze vragen, geeft de gemeente Apeldoorn echter aan geen aanwijzingen te hebben dat het gebruik van glyfosaat in het agrarisch gebied van de gemeente, afbreuk doet aan de uitstraling van het landelijke gebied....alhoewel ze initiatieven van boeren of LTO om het gebruik ervan te beperken van harte toejuicht.

In de overige antwoorden gebruikt Apeldoorn de standaard retoriek: ze volgen nationale en Europese wet- en regelgeving en daarmee is de kous af. Dit terwijl, wanneer de gemeente echt "groene ballen" zou hebben, via lokale verordeningen in ieder geval spuitvrije zones aangegeven zouden kunnen worden om zo, in ieder geval, wat verder van woningen en tuinen weg te blijven, waar veel bewoners van het buitengebied op aandringen.

Apeldoorn is echter, ook in deze kwestie, niet van plan de nek uit te steken en wil dus, helaas, wanneer het aankomt op milieuvriendelijk groenbeleid, wederom niet het voortouw nemen.

Gerelateerd nieuws

Parkeerproblematiek Apeldoorn-West nog ver weg van duurzame oplossing

De verkeers- en parkeerproblematiek in Apeldoorn-West is al jarenlang een groot probleem. Apenheul, Julianatoren en Paleis he...

Lees verder

Apeldoorn geeft eindelijk gehoor aan oproep PvdD burgers te vragen eenden niet te voeren.

Na meerdere oproepen van de Partij voor de Dieren aan Apeldoorn om burgers te vragen eenden en ganzen geen brood te voeren, g...

Lees verder