Schrif­te­lijke vragen over Parkinson


Bloot­stelling aan pesti­ciden blijkt belang­rijke oorzaak sterke toename Parkinson

Indiendatum: 26 jun. 2024

Onlangs is uit onderzoek gebleken dat het aantal patiënten met de ziekte Parkinson in Nederland in tien jaar tijd met 30 procent is toegenomen. Een belangrijke oorzaak van de groei is de blootstelling aan pesticiden. https://nos.nl/artikel/2490568-steeds-meer-mensen-met-parkinson-ook-twintigers-en-dertigers

De Partij voor de Dieren wil weten wat de gemeente Apeldoorn doet om de gezondheid van inwoners te beschermen.

  1. 1. Hoeveel inwoners in de gemeente Apeldoorn lijden aan de ziekte van Parkinson?
  2. Ook in Apeldoorn worden pesticiden gebruikt. Grootgebruik is er onder andere bij de oprukkende bollenteelt. Is de gemeente in gesprek met agrariërs over vermindering van het pesticidegebruik? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
  3. Steeds meer gemeenten beschermen de omgeving door een spuitverbod te hebben in de buurt van de bebouwde omgeving en kwetsbare functies, zoals scholen en kinderdagverblijven. Zie: https://nos.nl/artikel/2519745-opnieuw-verbod-op-lelieteelt-nu-bij-limburgs-dorp. In hoeverre doet de gemeente Apeldoorn dit? En indien niet, waarom niet?
  4. In hoeverre wordt er in de gemeente milieu zonering (i.c. spuitzones) toegepast in de ruimtelijke plannen?
  5. In hoeverre vindt er controle plaats of agrariërs zich houden aan de regels die in 2018 zijn ingegaan over driftreductie? En wat zijn daarvan de bevindingen? Zie: https://nos.nl/artikel/2524930-pesticiden-nog-in-verre-omgeving-te-vinden-ook-in-beschermde-gebieden
  6. Steeds meer gemeenten stellen eisen bij pachtcontracten over het niet gebruiken van pesticiden. Doet de gemeente Apeldoorn dat ook? Zo ja, welke eisen worden gesteld? Zo nee, waarom niet? https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/glyfosaat-steeds-minder-geliefd-maar-niet-overal

Maaike Moulijn

Partij voor de Dieren

Indiendatum: 26 jun. 2024
Antwoorddatum: 8 aug. 2024

Beantwoording vragen:

1. Hoeveel inwoners in de gemeente Apeldoorn lijden aan de ziekte van Parkinson?

Antwoord: Uit het beschikbare databestand (Vektis) peildatum 2022 blijkt dat in de regio Apeldoorn ruim 500 personen aan de ziekte van Parkinson lijden.

2. Ook in Apeldoorn worden pesticiden gebruikt. Grootgebruik is er onder andere bij de oprukkende bollenteelt. Is de gemeente in gesprek met agrariërs over vermindering van het pesticidegebruik? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Vanuit het Actieplan Landbouw zijn er initiatieven om met agrariërs in de regio in gesprek te gaan over natuurinclusieve landbouw. De voor- en nadelen van het gebruik van gewasbescherming komen hier aan de orde. Overigens is er in onze gemeente geen sprake van grootschalige (bollen)teelt waarbij veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

3. Steeds meer gemeenten beschermen de omgeving door een spuitverbod te hebben in de buurt van de bebouwde omgeving en kwetsbare functies, zoals scholen en kinderdagverblijven. Zie: https://nos.nl/artikel/2519745... limburgs-dorp. In hoeverre doet de gemeente Apeldoorn dit? En indien niet, waarom niet?

Antwoord: In Apeldoorn beschermen we – in lijn met vaste jurisprudentie- gevoelige bestemmingen door spuitzones aan te houden. In de praktijk komt het er in principe op neer dat er geen nieuwe gevoelige functies worden toegelaten binnen 50 meter van een perceel waar gewassen kunnen worden geteeld. Een spuitvrije zone op het agrarisch perceel vastleggen om de vereiste zonering te bewerkstelligen behoort ook tot de mogelijkheden.

4. In hoeverre wordt er in de gemeente milieuzonering (i.c. spuitzones) toegepast in de ruimtelijke plannen?

Antwoord: Zie onder 3.

5. In hoeverre vindt er controle plaats of agrariërs zich houden aan de regels die in 2018 zijn ingegaan over driftreductie? En wat zijn daarvan de bevindingen? Zie: https://nos.nl/artikel/2524930... beschermde-gebieden.

Antwoord: De naleving van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ligt bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Wij beschikken niet over informatie over het naleefgedrag van in dit kader geldende voorschriften.

6. Steeds meer gemeenten stellen eisen bij pachtcontracten over het niet gebruiken van pesticiden. Doet de gemeente Apeldoorn dat ook? Zo ja, welke eisen worden gesteld? Zo nee, waarom niet? https://www.binnenlandsbestuur... minder-geliefd-maar-niet-overal.

Antwoord: Ja dat willen we gaan doen. Om toekomstbestendige landbouw te stimuleren kunnen we, vooruitlopend op een definitieve raadsbehandeling, melden dat we voornemens zijn om voor nieuwe pachtcontracten een aantal basisvoorwaarden voor het landgebruik op te nemen. Eén daarvan is dat er op de betreffende percelen geen gebruik gemaakt mag worden van chemische (gewasbeschermings) middelen. Enkel pleksgewijs gebruik is in overleg met verpachter toegestaan. Het gaat hierbij dan om een éénmalige behandeling met chemische (gewasbeschermings)middelen, niet zijnde glyfosaat.