Partij voor de Dieren opent meldpunt vuur­werk­overlast


Meld overlast van vuurwerk op onze website én vooral ook bij de gemeente zelf.

2 november 2023

Het is alweer november en het einde van dit jaar nadert met rasse schreden. De oliebollenkramen zijn alweer actief en helaas betekent dit ook dat het (geluids)overlast, veroorzaakt door vuurwerk, weer zal toenemen.

De gemeente Apeldoorn kent sinds vorig jaar een verbod op vuurwerk maar inmiddels is gebleken dat het vuurwerk daarmee niet uit ons straatbeeld verdwenen is. De knallen die dit oplevert zorgen dan ook voor nog meer overlast.

Vandaar dat de Partij voor de Dieren dit jaar een meldpunt vuurwerkoverlast heeft geopend. Immers, vuurwerk levert niet alleen veel last, stress en leed op bij dier en mens maar veroorzaakt ook veel schade aan de natuur en steeds meer materiële schade en persoonlijk letsel veroorzaakt door snel toenemende vuurwerk criminaliteit.

Meldpunt

Via ons meldpunt kun je melding doen van vuurwerkoverlast. Alle meldingen worden op de kaart getoond en zijn voor iedereen zichtbaar. De Partij voor de Dieren-fractie kan de meldingen in de betreffende gemeente opvragen om hier gevolg aan te geven.

Meld overlast ook bij de gemeente Apeldoorn en politie

Naast het melden van overlast door vuurwerk via ons meldpunt adviseren we je ook om je melding door te geven aan de gemeente Apeldoorn. Je kunt dit doen via de website en door te bellen naar de gemeente via 14055.

Bij consequent overlast kun je ook de politie benaderen door te bellen naar 0900-8844 en bij spoed te bellen met het alarmnummer 112.

De gemeente en de politie kunnen handhaven wanneer er sprake is van overlast.


Meldpunt ook na de jaarwisseling nog actief

Het meldpunt van de Partij voor de Dieren blijft actief tot 8 januari 2024, want de verwachting is dat er ook na de jaarwisseling nog vuurwerk wordt afgestoken, en dat er dan nog veel vuurwerkafval op de straten en in de natuur ligt.

De Partij voor de Dieren roept mensen op om zowel de geluidsoverlast als ook het vuurwerkafval te melden. Bij het meldpunt kunnen mensen namelijk een toelichting geven op de ervaren overlast. De informatie biedt de partij en de gemeente meer inzicht in de overlast die plaatsvindt en op welke locaties, zodat er meer en gerichter handhaving kan worden ingezet.

Landelijk verbod

De Partij voor de Dieren hoopt nog steeds op een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. Tradities zijn waardevol, maar het gaat te ver als mensen of dieren eronder lijden. In het belang van dieren, natuur en milieu én onze eigen veiligheid willen we de traditie omvormen naar professionele vuurwerkshows.

We wensen je alvast een gezellige en vooral veilige jaarwisseling toe.

Gerelateerd nieuws

Ria en Bert Walhof winnen dit jaar de Harry Voss award

Gisteren, op Dierendag, werden Bert en Ria Walhof volkomen onverwacht verrast met een bezoek van Harry Voss en Branko Driesse...

Lees verder

Bushokjes in Apeldoorn worden nu eindelijk echt allemaal groen

De Partij voor de Dieren had, samen met onze collega's van GroenLinks, in 2019 al een voorstel bij de gemeente ingediend om d...

Lees verder