Partij voor de Dieren pleit voor duurzaam dorps­landgoed


8 januari 2015

Tijdens de PMA over de invulling van de Beekbergsebroek heeft de Partij voor de Dieren er voor gepleit dat het college de initiatiefnemer 2Open, die in eerste instantie door het college was afgewezen, opnieuw uitnodigt voor gesprekken.

2Open wil op het terrein een dorpslandgoed realiseren. Het is een alternatieve vorm van wonen waar mensen in ondergrondse woningen midden in de natuur wonen en met elkaar de natuurontwikkeling bevorderen. De woningen zijn volledig energieneutraal en bewoners verbouwen hun eigen groenten en fruit.

De Partij voor de Dieren vindt het vrijkomen van de Beekbergsebroek, waar eerst een groot bedrijventerrein zou komen, een enorme kans voor de gemeente om te laten zien dat zij de begrippen groen en duurzaam echt serieus neemt. De nu door het college gekozen groep van vijf initiatiefnemers kan die toets volgens de Partij voor de Dieren niet doorstaan. Een e-park, waarbij men electrische karts, minibikes, trailmotoren en E-steps kan berijden, of de komst van een outdoor onderneming waarbij men kan mountainbiken of paintballen vindt de Partij voor de Dieren weinig innovatief, weinig groen en zeker niet duurzaam.

De Partij voor de Dieren wil nog steeds graag dat de Beekbergsebroek een uitloper van het Beekbergerwoud wordt, maar een combinatie met het dorpslandgoed van 2Open is voor haar ook zeer aantrekkelijk. Daarom moet de gemeente opnieuw in gesprek gaan met 2Open om de haalbaarheid van dit groene, duurzame en innovatieve project te onderzoeken. De initiatiefnemers geven aan dat zij openstaan om minder woningen te bouwen dan de voorgestelde 240 en de provincie overweegt om een bijzondere status te geven aan deze unieke woningen.

De vraag naar echt duurzaam leven midden in de natuur met een zeer kleine ecologische voetafdruk neemt toe. In Olst is een soortgelijk project een aantal jaren geleden gestart, Aardehuis, nadat dit project bij de gemeenten Deventer en Apeldoorn geen gehoor kreeg. Het is een erg succesvol project, waar mensen daadwerkelijk duurzaam en met dieren en natuur samenleven. De Partij voor de Dieren is enthousiast over dit soort initiatieven. Ze hoopt van harte dat Apeldoorn niet nog een keer een kans als deze voorbij laat gaan om te tonen hoe groen en duurzaam onze gemeente is. "Waar het college nu voor kiest is niet groen, niet duurzaam en ook niet innovatief. Een gemiste kans!" Aldus Jeanco Lapierre Armande van de Partij voor de Dieren.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Apeldoorn moet duurzaamheidsambitie versnellen

De Partij voor de Dieren vindt dat het realiseren van de duurzaamheidsambities (Energieneutraal in 2020, nu verzet naar 2030)...

Lees verder

Verruiming winkeltijden slecht voor milieu

Tijdens de Politieke Markt van donderdag 22 januari zal een initiatiefraadsvoorstel op tafel komen over een wijziging van de ...

Lees verder