Partij voor de Dieren stemt tegen bouw woningen in Beek­berg­se­broek


liever woningen op lege plekken in de stad en nieuwe natuur in Beek­berg­se­broek

2 december 2023

Nederland kent woningnood en om vaart te maken met het ontwikkelen van nieuwe woonwijken heeft het Rijk diverse locaties aangewezen voor het plaatsen van zogenaamde ‘flexwoningen’. Dit zijn kant-en-klare woningen die tijdelijk beschikbaar zijn voor de sociale huurmarkt.

Beekbergsebroek

Eén van die locaties is de Beekbergsebroek. Dit gebied, wat nu nog bestaat uit landerijen, ligt al een tijdje op de ontwerptafel voor de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk die plek moet gaat bieden aan twee- tot drieduizend huizen.

Wanneer Apeldoorn nu de toezegging doet 200 van die kavels vrij te houden voor het bouwen van die 'flexwoningen’ komt het Rijk met 9,6 miljoen euro over de brug. Een bedrag dat gebruikt kan worden om de bouw versneld te laten starten en allerlei kosten te dekken die bij de ontwikkeling van zo’n wijk komen kijken.

Adder

Er zit echter een addertje onder het gras. Apeldoorn moest voor 1 december de toezegging doen anders zou het geld terug naar de staatskas vloeien. Het college van Apeldoorn wilde het geld graag binnen harken en om de benodigde handtekeningen onder het contract te krijgen heeft het college op 30 november een extra raadsvergadering ingelast en is het plan uiteindelijk onder stoom en kokend water aangenomen.

Bedenkingen

Dat is vreemd want veel politieke partijen in de raad hadden bedenkingen rond deze plannen. Want hoeveel tempo kan er worden gemaakt met de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk wanneer er nog geen duidelijk plan ligt voor de hele opzet? Het kan nog zeker 6 jaar duren voordat de eerste huizen er staan. En wat als het Rijk in die periode de woningen ergens anders heeft besteld? Blijven de kavels dan leeg? Kunnen we niet beter de ontwikkeling in eigen hand houden en willen we wel op die plek bouwen? Er zijn immers geen voorzieningen en de huidige wegen in het gebied hebben niet de capaciteit om een grotere toename aan verkeer te verwerken.

Moeras

De Partij voor de Dieren heeft tegen het plan van Host City gestemd. De Beekbergsebroek is een gebied dat laag ligt en heel vochtig is (het woord broek betekent moeras) en het heeft een hoge natuurpotentie. Het gebied is daarom ook veel geschikter als uitbreiding voor het Beekbergerwoud dan voor woningbouw.

Bouwen in de stad

De Partij voor de Dieren wil überhaupt geen woningen bouwen over de snelweg en liever richten we onze energie op alle leegstand in de stad zoals het pand van Centraal Beheer en de station/kanaalzone. En in plaats van "flexwoningen" zien we veel liever tiny houses. Die kunnen veel sneller worden geplaatst en hoeven ook niet aangesloten te worden op het toch al overbelaste elektriciteitsnet, het riool en drinkwatervoorziening.

Tiny houses zijn veel flexibeler

PvdD raadslid Arjan Groters: "Als het aan de Partij voor de Dieren ligt wordt Apeldoorn geen "Host City" maar een "Tiny houses City" Daarmee kunnen we de woningnood niet alleen veel sneller oplossen maar zijn we pas echt flexibel".

Bekijk hier een filmpje van het bezoek dat we onlangs brachten aan de Tiny Houses bij Zuidbroek

Meer lezen:

Gerelateerd nieuws

Een hoopvolle boodschap van Matthijs Schouten over de ecocentrische toekomst van ons wereldbeeld

Geluk vind je niet in de aanschaf van spullen. Het ontmoeten van bijzondere mensen en de verbinding met elkaar aangaan zorgen...

Lees verder

Beleid Natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen Apeldoorn laat nog veel te wensen over

Apeldoorn is een groene gemeente en wil dat groene karakter graag behouden en zelfs versterken. Eén van de pijlers om dat te ...

Lees verder