PvdD roept op om Zwitsal terrein duurzaam en groen te maken.


8 april 2016

Een paar jaar geleden was de Partij voor de Dieren Apeldoorn blij verrast over de droom van een groep Apeldoornse burgers om van het verpauperde en verlaten Zwitsal fabrieksterrein een duurzaam en groen karakter te geven met ruimte voor allerlei soorten initiatieven. Iedereen kreeg energie van die droom. Maar wat is het gebiedsprofiel ver af komen te staan van deze droom.

Commerciële partijen hebben in de PMA van afgelopen donderdag 7 april, bekend gemaakt dat zij zich willen inzetten voor een terrein gericht op "beleving, persoonlijke ontwikkeling, activiteiten, fun en betrokkenheid". 12 maanden per jaar actie, altijd een drankje en hapje en altijd wat te doen of te kopen, voor alle leeftijden.

De gemeente is tweeslachtig en kiest voor een plan wat een beetje tussen de oorspronkelijke plannen en een commerciële invulling in hangt. Zonde!

De Partij voor de Dieren roept op om meer vast te houden aan de oude droom en het gebied niet te laten vercommercialiseren. Anders wordt het een soort veredeld evenemententerrein. Terecht dat de wijkraad Kerschoten bang is voor mogelijke overlast die dit met zich gaat meebrengen. Daarom stemmen wij tegen dit profiel.

Geef de regie (onder voorwaarden) terug in handen van de eerste initiatiefnemers en zorg ervoor dat burgerinitiatieven, creativiteit en duurzaamheid weer leidend worden in plaats van commerciële belangen gericht op actie en fun.

Ook moet er veel meer ruimte komen om in ruil voor diensten in natura, die bijdragen aan het terrein, gebruik te kunnen maken van het terrein. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen en snelgroeiende houtsoorten laten groeien om de vervuiling van de grond aan te pakken.

Tot slot woningbouw: wat ons betreft is het nu nog veel te vroeg om in te zetten op woningbouw, ook gezien de vervuilde grond. Als er woningbouw wordt toegestaan, dan moet het om woningen gaan die passen bij de droom, dus bijvoorbeeld zelfvoorzienende woningen gemaakt van afvalmaterialen.

Dat draagt tenminste echt bij aan het uitgesproken groene en duurzame karakter van het terrein.

Gerelateerd nieuws

Motie "De Duurzame Sportvereniging" uitgevoerd!!

De motie die de Partij voor de Dieren eind 2015 had ingediend, waarin werd verzocht om actief informatie en advies te verstre...

Lees verder

Groenbeleid gemeente Apeldoorn blijft vragen oproepen.

We krijgen op dit moment veel vragen binnen van verontruste inwoners over het groenbeleid en bomenkap van de gemeente. Bijvoo...

Lees verder